Installatie van metaal en grote, blauwe slangen

Döhler Holland investeert in veiligheid bij productie

door slangkeuringen van ERIKS

Een scheurtje in een slang waar bacteriën ophopen, die vervolgens een complete batch voedingsmiddelen contamineren. Of een bedrijfsongeval meemaken omdat een slang het begeeft tijdens het reinigingsproces. Het zijn de grootste nachtmerries van voedingsmiddelenproducenten. Gelukkig zal dat niet gebeuren bij Döhler Holland. Het bedrijf laat haar voedingsmiddelenslangen op locatie keuren door het ERIKS Field Service Team. Door dit uit te besteden bespaart Döhler jaarlijks niet alleen op tijd, geld en personeel, maar bovenal voldoet de producent aan de zorgplicht.


Döhler Holland is gespecialiseerd in de levering van kwalitatief hoogwaardige halffabricaten voor de levensmiddelen- en drankenindustrie. Op een 15 hectare groot terrein in Oosterhout worden natuurlijke ingrediënten, zoals vruchtensapconcentraten, verwerkt voor onder andere vruchtensappen, limonades, frisdranken en likeuren. De fabriek heeft een gesloten systeem en de concentraten worden van tank naar tank vervoerd via voedingsmiddelenslangen. 

Döhler Groep is een van grootste producenten van natuurlijke ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie in Europa. Dat betekent dat het vrijwel nooit stil is in de fabriek. Werkzaamheden zijn als een geoliede machine op elkaar afgestemd en batch na batch rolt volgens een gestructureerde planning van de band af. Een onverwachte productiestilstand is natuurlijk nooit geoorloofd, bij geen enkel bedrijf. Stilstand kost immers geld. Maar bij Döhler is het al helemaal uit den boze. Wegens hoge productievolumes valt een verloren batch namelijk niet in te lopen, wanneer er wel onverhoopt iets misgaat. Reden te meer om maximaal in te zetten op kwaliteitsbeheersing en veiligheid. En daarom is onder andere geïnvesteerd in het laten herkeuren van hun slangen via het ERIKS Field Service Team.  

 

 

Tijd over voor de kernzaken

Waarom zou je het keuren van slangen neerleggen bij een externe partij, als je het ook in huis kunt houden? Carel Schilders, werkvoorbereider techniek bij Döhler Holland, gelooft in de meerwaarde van uitbesteden. Hij houdt zich bezig met het plannen van preventief onderhoud en de weekendwerkzaamheden. Klopt er iets niet, dan vraagt dat zijn directe aandacht en worden andere zaken naar de achtergrond geschoven. “We willen de ruimte hebben om direct over te gaan tot actie om stilstand te voorkomen wanneer dit nodig is.” 

"Wij kunnen ons dan altijd focussen op wat op dat moment de hoogste prioriteit heeft. Bovendien leven we in een tijd waar technisch personeel heel moeilijk te vinden is. Het is een typische handeling die je kunt uitbesteden. Het is wat duurder dan als we het zelf doen, maar we krijgen er wel een hoop professionele support bij."

 

Duurzame aanpak

Het laten herkeuren van slangen kent bovendien meer voordelen dan alleen werk uit handen nemen. Zo draagt het ook bij aan een duurzame strategie. Een veelvoorkomend aspect in de branche is het vervangen van slangen na een vaste periode. Hier kleeft echter een groot nadeel aan: de slang kan te vroeg vervangen worden, terwijl die misschien nog prima functioneert. Het ERIKS Field Service Team inspecteert slangen van buiten én van binnen. Door precies de staat te meten, weten en te registreren, wordt de levensduur van een slang optimaal benut.

 

Fabrieksmedewerker tussen metalen installaties

 

Andersom werkt het net zo: een ogenschijnlijk goede slang kan aan de binnenkant een klein haarscheurtje bevatten. Dat scheurtje geeft waarschijnlijk niet per direct problemen, maar op den duur zullen bacteriën ophopen. Met contaminatie van het eindproduct als gevolg. Bedrijven die zelf slangen op het oog keuren, zullen hier te laat achter komen. Het kwaad is dan geschied, en een complete batch kan dan weg. Ook bij Döhler is duurzaamheid zeer belangrijk, we gooien niet graag iets in de prullenbak. Door ERIKS kunnen we dat voorkomen. En daar houdt het niet op, want het is niet enkel een kwestie van een nieuwe batch produceren. Volgens Carel loopt het al snel in de papieren: “In ons geval zouden we niet alleen het product verliezen, maar heeft zoiets impact op veel fronten. Bijvoorbeeld wanneer er schaarse grondstoffen in die batch zaten. We moeten deze dan opnieuw maken, of geleverd krijgen per koerier. Die ruimte, planning en logistiek is er niet, of kost enorm veel geld. Er moeten veel mensen opnieuw hun tijd aan besteden. Vergeleken met dit, is het herkeuren van slangen peanuts.” 

 

Alle informatie inzichtelijk op één plek

Alle slangen die Döhler gebruikt, worden gekeurd door het ERIKS Field Service Team. We voeren complete inspecties uit en controleren op vastgestelde testdrukken, meestal een verdubbeling van de maximale werkdruk. Na de test geven wij een certificaat af met testresultaten. Bovendien is alles terug te vinden in ons slangenregistratiesysteem (het Hose Management System). Hier staat de actuele status van de slangen. Ook is het mogelijk om er de EC 1935/2004-certificaten aan te koppelen. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas bij een audit, omdat je snel en eenvoudig alle benodigde documentatie kunt terugvinden en aanleveren.

Het slangenregistratiesysteem biedt ook voor Philip Grootjans, Application Engineer Slangen, toebehoren en compensatoren bij ERIKS, een handige uitkomst. Hij komt al jaren bij Döhler over de vloer en is de contactpersoon voor slangen. “Ik krijg een terugkoppeling van alle goed- en afgekeurde slangen in het systeem. Als ik zie dat een slang bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld wordt afgekeurd, ga ik kijken hoe dat komt. Ik ken de installatie en weet hoe de slang gebruikt wordt. We gaan dan samen met Döhler op zoek naar een oplossing om de levensduur van de slang verlengen. Denk bijvoorbeeld aan een toepassing met swivels waardoor voorkomen wordt dat de slang knikt. 

Medewerker bezig met slang. ERIKS busje op de achtergrond

Philip Grootjans - Application Engineer Slangen bij ERIKS (links) en Carel Schilders, Werkvoorbereider techniek bij Döhler Holland in de koppelruimte bij Goodall Nutralon voedingsmiddelenslangen.

 

Voldoen aan de zorgplicht

Door slangen te laten herkeuren door het ERIKS Field Service Team, voldoet Döhler ook aan de zorgplicht. Het gebruik van onderhoud van slangen valt onder de PRDA, de Praktijk Richtlijn Druk Apparatuur. Sinds een aantal jaar verwijst de wetgeving naar deze richtlijn en stelt dat de gebruiker is belast met een zorgplicht. In de NPR 5527 staat waarom, hoe, op welke druk en hoe vaak verschillende slangen herkeurd moeten worden. 

Philip: “Vaak wordt er enkel gekeken naar het medium dat door een slang stroomt. Maar dat is niet de zwaarste belasting voor een slang. Dat is namelijk het reinigingsproces. Steeds vaker wordt er gekozen voor een korter reinigingsproces waarbij er met een hogere temperatuur en een hoger concentraat gereinigd wordt. Dát is de zwaarste belasting en tegelijktijdig ook de gevaarlijkste. Een slang die scheurt tijdens een schoonmaakproces, kan een heel ernstig bedrijfsongeval veroorzaken. Als werkgever heb je de zorgplicht om je medewerkers te beschermen tegen gevaar. Daar vallen dus de materialen onder waarmee zij mee werken. Door slangen te herkeuren, weet je zeker dat de slangen geen defecten tonen en veilig zijn om mee te werken.”  

Vertrouwen op kwaliteit

Jaap Struyk, Maintenance Manager bij Döhler, neemt de zorgplicht ook zeer serieus en bekijkt het plaatje vanuit een nog bredere visie. “Alles wat wij in de fabriek doen én de producten die het verlaten, moet veilig zijn. Dat valt voor mij onder de zorgplicht. Wij hebben de verantwoordelijkheid voor ons personeel en voor de eindgebruiker. We moeten dus 100% kunnen vertrouwen op een slang. Daarnaast zitten onze slangen ‘laat in het proces’. Dat betekent er geen controle meer plaatsvindt door magneten of zeven. Het is de laatste stap voordat het naar de klant gaat.” 

Twee medewerkers met haarnetjes bij grote blauwe slangen

Is het herkeuren van slangen verplicht?

Soms is het niet helemaal duidelijk welke regels van toepassing zijn op uw praktijksituatie en hoe u hieraan voldoet. Zo ontstaat er ook regelmatig onduidelijkheid over het herkeuren van slangen. Is dit nou wél of niét verplicht? Lees er alles over in ons blog.

Oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie

ERIKS heeft een uitgebreid pakket aan componenten speciaal voor de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie.

Onze blogs over voedselveiligheid

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Clean Manufacturing - schoon verpakte producten

De vraag naar schone productie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In onze nieuwe Clean Manufacturing Facility produceren, cleanen en verpakken wij slangen, afdichtingen en afsluiters voor bedrijven in de food, farma en de semicon. Door minder schakels in de Supply Chain profiteert u van kostenbesparingen en snellere leveringen.

Inhouse Cleanrooms

Door een steeds groter bewustzijn op het gebied van reinheid richt de industrie zich meer en meer op het optimaal beheersen van de productieprocessen. Er wordt getracht te voorkomen dat technische componenten oorzaak zijn van vervuiling in de processen en de systemen. Het voorkomen van dit type vervuiling speelt vooral in de farmaceutische, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie. Onze Cleanrooms zijn comform klasse 1000.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.