Total Steam Solutions

Complete stoomprocesbenadering

Met meer dan 125 jaar ervaring op het gebied van stoom is ERIKS dé autoriteit in de markt. We durven dan ook met vertrouwen tegen u te zeggen: "Let's make industry work better". Gepaard met de juiste technische ondersteuning en kennis én de juiste producten, zowel eigen merken als A-merken, helpen wij onze klanten verder door ze maatwerkoplossingen te bieden.

Integrale systeemvisie

Voor een optimaal functionerend stoomsysteem is het van cruciaal belang dat alles klopt. Onze stoomspecialisten helpen u daarom graag met de beoordeling van het systeemontwerp:

 • Kloppen de berekende leidingdiameters?
 • Zijn de leidingen correct aangelegd?
 • Zijn de condensaatleidingen juist berekend?
 • Zijn de juiste appendages geselecteerd?
 • Zijn de leidingen en appendages goed geïsoleerd?
 • Is er rendementsverbetering mogelijk?
 • Hoe zit het met de veiligheid?

 

Met onze antwoorden en adviezen komen we samen met u tot een optimaal  resultaat!

Groeiend stoom assortiment

Van dé specialist in stoom- en condensaattechniek mag u natuurlijk ook een breed, veelzijdig en aantrekkelijk assortiment stoomappendages verwachten. Om tegemoet te komen aan de wensen van onze afnemers, bieden we u een groeiend assortiment Econ® stoomappendages. Producten van Econ® zijn niet alleen degelijk, betrouwbaar, veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk, maar bieden u bovendien een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Niet voor niets kiezen afnemers steeds vaker voor Econ®.

Naast onze lijn Econ® stoomappendages bieden we u een uitgebreid gamma aan producten van wereldwijd gerespecteerde fabrikanten, zoals ARI, TLV en Leser. Een greep uit het assortiment: condenspotten, condensaatpompen, afdichtingen, stoomwatermengers, veerveiligheden, meet- en regelinstrumenten, afsluiters, reduceertoestellen, vacuümbrekers, stoominjecteurs, compensatoren, monsternamekoelers, ont- en beluchters, kijkglazen, waterscheiders, peilglastoestellen, filters en nog veel meer.

Prefab Utility Modules (PUM’s)

Omwille van efficiëntie en kostenbesparing groeit bij afnemers de animo om in hun stoomsystemen gestandaardiseerde prefab skids – of Prefab Utility Modules (PUM’s) – te integreren. Zo’n PUM is een losse plug & play module die voor u op maat wordt ontwikkeld voor het uitvoeren van een specifieke taak. Kiest u voor een PUM, dan bespaart u op engineeringskosten, profiteert u van een kortere bouwtijd en bent u verzekerd van een vlekkeloze werking. ERIKS levert in samenwerking met TLV onder meer de volgende PUM’s voor uw stoomsysteem:

 • Stoomreduceerstraat: voor het reduceren van druk
 • PPU condensaatunit: voor het condensaatvrij houden van uw stoomwarmtewisselaar onder alle omstandigheden (zelfs bij vacuüm)
 • Kant-en-klare units voor de productie van warm water voor sanitaire, verwarming- en procestoepassingen

Stoomsysteem gerelateerde services

In de praktijk functioneren veel condenspotten, regelkleppen en veiligheden onvoldoende, waardoor kostbare  stoom verloren gaat. Maar ook gebrekkige  leidingisolatie en andere aspecten leiden tot aanzienlijke stoomverliezen. Wij bieden daarom twee waardevolle services waarmee u uw stoomsysteem in top conditie brengt én houdt en de prestaties van uw stoomsysteem waarborgt: de condenspottensurvey en de stoomsysteeminventarisatie.

Stoomcalculators en omrekentabellen

Om u te helpen veilig en efficiënt te werken, biedt ERIKS u een brede range calculators, stoomtabellen en omrekentabellen.

Calculators

Calculators voor het berekenen en/ of controleren van:

 • Leidingdiameters
 • Stoomkwaliteit door drukverlaging
 • Drukval in een stoomleiding
 • Opstart- en gebruiksverliezen van een stoomleiding
 • Minimale pijpdiameter condensaatleiding
 • Impact van lucht op de temperatuur in een stoomsysteem
 • Naverdampstoom bij condensaatafvoer
 • Vermogen naar stoomverbruik
 • Berekeningen voor verzadigde stoom, oververhitte stoom en water
 • Stoomverbruik van een warmtewisselaar

 

Stoomtabellen

Daarnaast kunt u gebruikmaken van de volgende stoomtabellen:

 • Verzadigde stoomeigenschappen naar druk
 • Verzadigde stoomeigenschappen naar temperatuur
 • Stoomeigenschappen naar druk en temperatuur
 • Stoomeigenschappen naar druk en enthalpie

 

Omrekentabellen

Tot slot bieden we u diverse praktische tabellen voor het omrekenen van lengte, druk, snelheid, energie, capaciteit, temperatuur en massadebiet.

 

Onze services voor maatwerk

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

Condenspotten survey

In een stoomsysteem dat 3 tot 5 jaar niet is gecontroleerd, blijkt dat 15% tot 30% van de condenspotten defect is. Gemiddeld lekt maar liefst 25% van de condenspotten stoom. Tijdens een condenspotten survey bepalen de stoomspecialisten van ERIKS of een condenspot goed functioneert, lekt of is geblokkeerd.

Stoomsysteeminventarisatie

Slechte warmteoverdracht, stoomlekkage en schade door waterslag en corrosie zijn slechts enkele van de problemen die in uw stoomsysteem kunnen optreden. Tijdens de uitgebreide stoomsysteeminventarisatie van ERIKS controleren onze stoomspecialisten uw complete stoomsysteem. Ze brengen hierbij het gehele stoomsysteem zorgvuldig in kaart en controleren de conditie van alle belangrijke aspecten van uw stoomsysteem én de toegepaste leidingisolatie.

Stoomgerelateerde producten

Balgafsluiters

Balgafsluiters

Condenspotten

Condenspotten

Reduceertoestellen & voordrukregelaars met flensaansluiting

Reduceertoestellen & voordrukregelaars met flensaansluiting

Reduceertoestellen & voordrukregelaars met draadaansluiting

Reduceertoestellen & voordrukregelaars met draadaansluiting

Spuiafsluiters

Spuiafsluiters

Stoom overige producten & onderdelen

Stoom overige producten & onderdelen

Vacuümbeluchters

Vacuümbeluchters

Waterafscheider

Waterafscheider

Meer weten over stoomtechniek?

Neem dan contact op met een van onze specialisten Stoomtechniek:

T +3110 284 11 84

stoom@eriks.nl

Downloads

De producten en diensten die ERIKS levert, zijn grotendeels digitaal beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn technische documentatie, handboeken en catalogi. Per productgroep heben wij de documentatie voor u gerangschikt. U kunt onze documentatie doorbladeren en downloaden.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 72 514 15 14

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Nieuws & cases

Altijd op de hoogte met het laatste ERIKS nieuws.