Total Steam Solutions

Complete stoomprocesbenadering

Met meer dan 125 jaar ervaring op het gebied van stoom is ERIKS dé autoriteit in de markt. We durven dan ook met vertrouwen tegen u te zeggen: "Let's make industry work better". Gepaard met de juiste technische ondersteuning en kennis én de juiste producten, zowel eigen merken als A-merken, helpen wij onze klanten verder door ze maatwerkoplossingen te bieden.

 

Lees hier alles over onze stoomcalculators en omrekentabellen.

Integrale systeemvisie

Voor een optimaal functionerend stoomsysteem is het van cruciaal belang dat alles klopt. Onze stoomspecialisten helpen u daarom graag met de beoordeling van het systeemontwerp:

 • Kloppen de berekende leidingdiameters?
 • Zijn de leidingen correct aangelegd?
 • Zijn de condensaatleidingen juist berekend?
 • Zijn de juiste appendages geselecteerd?
 • Zijn de leidingen en appendages goed geïsoleerd?
 • Is er rendementsverbetering mogelijk?
 • Hoe zit het met de veiligheid?

 

Met onze antwoorden en adviezen komen we samen met u tot een optimaal resultaat!

Groeiend stoom assortiment

Van dé specialist in stoom- en condensaattechniek mag u natuurlijk ook een breed, veelzijdig en aantrekkelijk assortiment stoomappendages verwachten. Om tegemoet te komen aan de wensen van onze afnemers, bieden we u een groeiend assortiment Econ® stoomappendages. Producten van Econ® zijn niet alleen degelijk, betrouwbaar, veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk, maar bieden u bovendien een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Niet voor niets kiezen afnemers steeds vaker voor Econ®.

Naast onze lijn Econ® stoomappendages bieden we u een uitgebreid gamma aan producten van wereldwijd gerespecteerde fabrikanten, zoals ARI, TLV en Leser. Een greep uit het assortiment: condenspotten, condensaatpompen, afdichtingen, stoomwatermengers, veerveiligheden, meet- en regelinstrumenten, afsluiters, reduceertoestellen, vacuümbrekers, stoominjecteurs, compensatoren, monsternamekoelers, ont- en beluchters, kijkglazen, waterscheiders, peilglastoestellen, filters en nog veel meer.

Prefab Utility Modules (PUM’s)

Omwille van efficiëntie en kostenbesparing groeit bij afnemers de animo om in hun stoomsystemen gestandaardiseerde prefab skids – of Prefab Utility Modules (PUM’s) – te integreren. Zo’n PUM is een losse plug & play module die voor u op maat wordt ontwikkeld voor het uitvoeren van een specifieke taak. Kiest u voor een PUM, dan bespaart u op engineeringskosten, profiteert u van een kortere bouwtijd en bent u verzekerd van een vlekkeloze werking. ERIKS levert in samenwerking met TLV onder meer de volgende PUM’s voor uw stoomsysteem:

 • Stoomreduceerstraat: voor het reduceren van druk
 • PPU condensaatunit: voor het condensaatvrij houden van uw stoomwarmtewisselaar onder alle omstandigheden (zelfs bij vacuüm)
 • Kant-en-klare units voor de productie van warm water voor sanitaire, verwarming- en procestoepassingen

Stoomsysteem gerelateerde services

In de praktijk functioneren veel condenspotten, regelkleppen en veiligheden onvoldoende, waardoor kostbare  stoom verloren gaat. Maar ook gebrekkige  leidingisolatie en andere aspecten leiden tot aanzienlijke stoomverliezen. De condenspottensurvey en de stoomsysteeminventarisatie zijn enkele voorbeelden van waardevolle services om uw gehele stoomsysteem niet alleen in top conditie te brengen máár ook in top conditie te houden.

Naast deze twee waardevolle services zijn er nog tal van technische mogelijkheden om uw stoomprocessen te verbeteren, uw stoomsysteem veiliger te maken en het rendement ervan te optimaliseren. Onze stoomspecialisten zijn u hierbij graag van dienst. Om het beste resultaat te bereiken, is echter ook bij de gebruikers binnen uw bedrijf stoomkennis nodig. Helaas hebben we door de jaren heen moeten constateren dat juist die specifieke kennis steeds vaker ontbreekt. Het is dan ook zaak om deze stoomkennis op een aanvaardbaar niveau te brengen. Zeker voor de beheerder van uw stoomketelhuis is een adequate opleiding een must.

Als autoriteit op het gebied van stoomtechniek helpt ERIKS u hierbij graag, onder meer met de volgende praktijkgerichte cursussen:

 

Stoomsysteem gerelateerde artikelen

Stoomcalculators en omrekentabellen

Om u te helpen veilig en efficiënt te werken, biedt ERIKS u een brede range calculators, stoomtabellen en omrekentabellen.

Calculators

Calculators voor het berekenen en/ of controleren van:

 • Leidingdiameters
 • Stoomkwaliteit door drukverlaging
 • Drukval in een stoomleiding
 • Opstart- en gebruiksverliezen van een stoomleiding
 • Minimale pijpdiameter condensaatleiding
 • Impact van lucht op de temperatuur in een stoomsysteem
 • Naverdampstoom bij condensaatafvoer
 • Vermogen naar stoomverbruik
 • Berekeningen voor verzadigde stoom, oververhitte stoom en water
 • Stoomverbruik van een warmtewisselaar

 

Stoomtabellen

Daarnaast kunt u gebruikmaken van de volgende stoomtabellen:

 • Verzadigde stoomeigenschappen naar druk
 • Verzadigde stoomeigenschappen naar temperatuur
 • Stoomeigenschappen naar druk en temperatuur
 • Stoomeigenschappen naar druk en enthalpie

 

Omrekentabellen

Tot slot bieden we u diverse praktische tabellen voor het omrekenen van lengte, druk, snelheid, energie, capaciteit, temperatuur en massadebiet.

 

Virtuele tour ERIKS Flow Control

Bezoek ons Center of Expertise en laat u verrassen wat ERIKS Flow Control voor u kan betekenen op het gebied van stromingstechniek. Met onze Passie, Specialisatie en Innovatie kunnen wij het verschil maken voor onze klanten en hun industrie beter laten werken.

Happy Exploring

Onze services voor maatwerk

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

Condenspotten survey

In een stoomsysteem dat 3 tot 5 jaar niet is gecontroleerd, blijkt dat 15% tot 30% van de condenspotten defect is. Gemiddeld lekt maar liefst 25% van de condenspotten stoom. Tijdens een condenspotten survey bepalen de stoomspecialisten van ERIKS of een condenspot goed functioneert, lekt of is geblokkeerd.

Stoomsysteeminventarisatie

Slechte warmteoverdracht, stoomlekkage en schade door waterslag en corrosie zijn slechts enkele van de problemen die in uw stoomsysteem kunnen optreden. Tijdens de uitgebreide stoomsysteeminventarisatie van ERIKS controleren onze stoomspecialisten uw complete stoomsysteem. Ze brengen hierbij het gehele stoomsysteem zorgvuldig in kaart en controleren de conditie van alle belangrijke aspecten van uw stoomsysteem én de toegepaste leidingisolatie.

Stoomgerelateerde producten

Balgafsluiters

Balgafsluiters

Condenspotten

Condenspotten

Drukregelaars zelfwerkend

Drukregelaars zelfwerkend

Reduceertoestellen met draad

Reduceertoestellen met draad

Spuiafsluiters voor stoomketels

Spuiafsluiters voor stoomketels

Stoom overige producten

Stoom overige producten

Meer weten over onze Total Steam Solutions?

Neem dan contact op met een van onze specialisten Stoomtechniek:

T +31 88 855 81 84

U kunt ook onderstaand contactformulier invullen en uw vraag stellen. U ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Brochures

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.