ERIKS MRO Spare Parts Manager

MRO Management

Structurele besparingen op inkopen
en door optimalisaties in het productproces

Productiebedrijven ervaren veel inefficiëntie in het productieproces terwijl de druk steeds hoger wordt. Het risico op ongeplande stilstand door het missen van een mechanisch onderdeel, stijgt. Vele productiemanagers hebben vaak geen tijd of capaciteit om veel voorkomende problemen structureel op te lossen. Het MRO (Maintenance, Repair and Operating)-programma van ERIKS biedt hier een uitkomst voor. 

Uitdagingen binnen de industrie

De industrie kampt met flinke uitdagingen waar intern bij bedrijven geen directe oplossing voor is. Zo is er een ‘knowlegde drain’; het verdwijnen van technische kennis door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen veranderingen in wet- & regelgeving ervoor dat werkgevers processen aan moeten passen, CO2 reductie moeten realiseren, moeten anticiperen op de energie transitie en de aangescherpte PFAS regeling.

Procesverstoringen zijn onvermijdelijk, waarbij onderdelen kostbaar zijn en monteurs schaars. Het magazijn blijkt vaak van (te) grote waarde en het inkopen ervan is een complexe taak. Tot slot speelt de hele industrie logischerwijs met dezelfde hoofdvragen: hoe we onze Total Cost of Ownership (TCO) verlagen, uptime verhogen en voldoen aan regelgeving? ERIKS MRO-programma biedt hierbij de oplossing. 

Wanneer een MRO-manager inschakelen?

Het voornaamste doel van onze MRO-managers is het verhogen van de uptime. We streven voor een zo hoog mogelijke winstgevendheid tegen de laagst mogelijke kosten. Daarom houdt een ERIKS MRO-manager zich bezig met alles wat te maken heeft met technische voorraad en interne procesoptimalisaties. Dit omvat onder andere een waardeanalyse van de magazijnvoorraad, stockreductie en maintenance en reliability savings. Niet alleen omdat er intern te weinig tijd voor vrij gemaakt kan worden, ook omdat een MRO-manager beschikt over de flinke achterban aan kennis en expertise van ERIKS.

 

Werkzaamheden MRO-manager

Elk productiebedrijf is anders en elk proces is uniek. Er bestaat daarom géén one size fits all oplossing.  Voordat de ERIKS MRO-manager aan
de slag gaat, wordt er eerst een grondige analyse gedaan van de huidige situatie en wordt er vervolgens bepaald welke besparingen er mogelijk zijn. We starten altijd met de vraag: Wat zal het MRO-programma opleveren?

 

Wat houdt MRO-Management in?

Reliability savings

De MRO-manager onderzoekt en analyseert waarom een frequente verstoring ontstaat. Samen met de engineers, en specialisten van ERIKS wordt er naar een structurele oplossing gezocht.

 

Maintenance savings

De MRO-manager kijkt kritisch naar onderhoudsprocessen en de manier waarop en waarmee monteurs & engineers werken. Het doel hiervan is het minimaliseren van verliezen zoals looptijden of vergeten gereed-schappen die tot verstoringen leiden.

 

Spare part management

Hier wordt een MRO-manager ingezet op locatie om geleidelijk de supply chain rondom reserve-onderdelen te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat men onder andere voordelig kan inkopen of een gebalanceerde voorraad weet te behouden.

Product matching

De MRO-manager onderzoekt of er geschikte alternatieve onderdelen of activiteiten mogelijk zijn in het proces met als doel kosten te besparen.

Wat kan MRO voor jou betekenen

Een MRO-manager van ERIKS reduceert verspillingen waarbij LEAN een hulpmiddel kan zijn. Samen met de klant kijken we naar mogelijkheden hoe de doelstellingen gewaarborgd kunnen worden. De manager heeft een verbindende taak tussen de klant en het verspreiden van de kennis van ERIKS. Dat betekent dat op elk gewenst moment een ERIKS-specialist ingeschakeld kan worden met elk hun eigen expertise. Zo kunnen we op elk vlak kostenbesparing realiseren.

Technische optimalisatie

 •  Minder downtime en meer arbeidsproductiviteit
 • Minder utiliteitskosten
 • Minder kosten op artikelniveau
   

Voorraadoptimalisatie

 • Besparing op kosten door schaalvergroting
 • Minder werkkapitaal nodig door meer cashflow
 • Reduceren van verspilling, diefstal etc.

 

Interne processenoptimalisatie

 • Lagere werkdruk in het magazijn
 • Lagere werkdruk in order processing
 • Minder downtime en meer arbeidsproductiviteit

Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid

 • Minder risicokosten en downtime
 • Minder bedrijfsongevallen
 • Lagere CO2-uitstoot en voldoen aan wet & regelgeving zoals bv. energiebesparingsplicht. Lees hier verder
  .

Voordelen van een MRO-manager

Een MRO-manager van ERIKS reduceert verspillingen waarbij LEAN een hulpmiddel kan zijn. Samen met de klant kijken we naar mogelijkheden hoe de doelstellingen gewaarborgd kunnen worden. De manager heeft een verbindende taak tussen de klant en het verspreiden van de kennis van ERIKS. Dat betekent dat op elk gewenst moment een ERIKS-specialist ingeschakeld kan worden met elk hun eigen expertise. Zo kunnen we op elk vlak kostenbesparing realiseren.

 • Onsite MRO management
  De MRO-manager is ter plaatse en kijkt, onderzoekt en analyseert alle supply chain processen op kritische wijze.
 • Single point of contact (Spoc)
  Eén aanspreekpunt die fungeert als coördinator voor MRO-management.
 • Procesverbetering (World Class Manufacturing)
  De MRO-manager verbetert supply chain processen en zorgt voor een prettige en productieve werkomgeving.
 • Kosten vermijden
  Het reduceren van onnodige kosten door kritisch naar supply chain processen te kijken.
 • Projectmanagement   
  Management van het complete project; waarbij planning en goede communicatie gewaarborgd wordt. 

Succesverhaal

Duizenden euro’s bespaard met één klep

Een MRO-manager van ERIKS merkte onlangs op dat in een grote fabriek een speciale afsluitklep bij elke onderhoudsbeurt vervangen werd. Het ging al jaren zo, het leek een logische handeling. Hij betwijfelde dit en haalde er een ERIKS Application Engineer bij. Die concludeerde dat het inderdaad een goede klep was voor een dergelijke applicatie, echter NIET voor een 24-uursfabriek zoals deze fabriek in kwestie. De specialist adviseerde een andere, weliswaar duurdere klep, maar die tot wel 5 onderhoudsbeurten mee ging.

Het resultaat: 

Een besparing van duizenden euro’s.

Succesverhaal

Tevreden monteurs en kostenbesparing

Bij een productiefaciliteit kwam een MRO-manager van ERIKS tot de conclusie dat monteurs met onoverzichtelijke gereedschapskarren werkten. De karren bleken incompleet wat monteurs al gauw 1,5 uur werktijd extra kostte. ERIKS adviseerde om gereedschapskarren van Bahco toe te passen met passende inlays voor gereedschappen. Een bijkomend voordeel van Bahco gereedschap is de ergonomie van de handgrepen. Dit zorgt ervoor dat monteurs minder kracht hoeven uit te oefenen.

Het resultaat:

Sneller vinden van gereedschappen, tevreden monteurs, minder kans op blessures en een besparing van ca. € 100.000,-.

 

Meer informatie over MRO Management

Wil je meer informatie over of een persoonlijke (online) afspraak?

Laat hieronder je gegevens achter en dan zorgen wij dat er met jou contact wordt opgenomen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.