Waterstof

De industrie toekomstbestendig maken

 

Waterstof (H2) is een kleurloos, geurloos, smaakloos en hoog ontvlambaar gas. Eigenlijk is het niets anders dan een molecuul die we in kunnen zetten als energiedrager. En dat biedt enorme mogelijkheden voor de industrie. Om deze transitie mogelijk te maken, schuift ERIKS graag bij je aan tafel. Voor een oriënterend gesprek over waterstoftoepassingen of juist voor hulp bij het opschalen van bedrijfsprocessen.

Waterstof
Lieferung von flüssigem Stickstoff an die Hochtechnologie der Industrie

Waterstof: samen naar een duurzame wereld 

Waterstoftoepassingen winnen meer en meer terrein  in de industrie. Daar waar we een paar jaar geleden nog allemaal in het duister tastten, verschijnen er nu steeds meer toepassingen op de markt. ERIKS heeft een speciaal waterstofteam met experts die je voor allerlei vlakken inschakelt. Zo bieden we:

Voordelen van waterstof

De inzet van groene H2 heeft legio voordelen, de belangrijkste op een rijtje: 

  • Waterstof laat zich - net als aardgas - eenvoudig over grote afstanden transporteren via een pijplijn. Het huidige gastransportnet in Nederland is eenvoudig, snel en goedkoop om te bouwen naar een waterstofinfrastructuur.*
  • Als je energie over langere afstanden wilt transporteren, kan waterstof een stuk goedkoper zijn.
  • Waterstof beperkt de CO2-uitstoot.
  • Het is uitermate geschikt voor toepassingen in zwaar transport en de industrie. Zowel als brand- als grondstof.
  • Potentie om een groot import- en exportproduct voor Nederland te worden.

 

             * Bron: prof. Ad van Wijk

Producten geschikt voor waterstoftoepassingen

Er zijn verschillende componenten uitermate geschikt om toe te passen in waterstofapplicaties, waaronder: 

 

oil refinery, chemical production, waste processing plant, exterior visualization, 3D illustration, oil refinery, chemical production, waste processing plant, exter

Welke ondersteuning wens je van ERIKS?

Een extra paar ogen vanaf de tekening

Steeds meer bedrijven willen een toepassing met waterstof, maar weten niet waar te beginnen. ERIKS schuift dan graag aan tafel. Inmiddels krijgen we dagelijks de vraag van machinebouwers of we een ondersteuning willen bieden in de ontwerpfase . Het technisch werkend krijgen van een waterstoftoepassing is immers een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat een machine optimaal werkt bijvoorbeeld. Welke afdichtingen zijn er nodig? Welke materialen gebruik je en welke juist niet? Wij bieden hulp bij het ontwerpen van een waterstoftoepassing. Onze business development manager komt (geheel vrijblijvend) langs om een beeld te krijgen van de knelpunten. Vanuit daar zoeken we de juiste waterstofspecialist die helpt met de volgende stap.

Hulp bij het verlagen van de kostprijs

Het economisch interessant maken van een waterstoftoepassing is de volgende uitdaging. Bij de bouw van een pilot, worden vaak specials gebruikt. Nu blijkt dat de toepassing naar behoren werkt, wil je het op grotere schaal uitwerken. En daar wringt de schoen; het moet immers wel economisch kloppen. Ook daarvoor schakel je ERIKS in.

Wij bekijken de toepassing en analyseren elk onderdeel. Veelal kunnen we producten standaardiseren of bedenken we een voordeliger alternatief. Zo kunnen we het prijsniveau van de waterstoftoepassing verlagen en realistisch maken voor je afzetmarkt.

Ondersteuning bij opschalen van waterstoftoepassingen

Inmiddels worden er steeds meer waterstoftoepassingen gebouwd, krijgen bedrijven subsidies en groeien organisaties hierdoor uit hun jas. En dat geeft groeipijnen. De vraag is: hoe ga je hiermee om als bedrijf? Ook hier biedt ERIKS de juiste ondersteuning. We hebben oplossingen voor supply chain, beheren voorraden of nemen een deel van de bouw uit handen. Zo leveren we al verschillende deelassemblages en grijpvoorraden on site.

Welk vraagstuk het ook is; wij denken mee met het opschalen van jouw bedrijf. We hebben verschillende oplossingen, afhankelijk van de behoefte. 

Van A naar B met waterstof

Kunnen we in de toekomst onze auto volgooien met waterstof? Of worden supermarkten beleverd met vrachtwagens die op waterstof rijden? Volgens onze specialist René van den Akker is het slechts een kwestie van tijd. Hij probeert met zijn Business Unit Hydrauliek de markt samen te brengen om zo een compleet assortiment te leveren voor het leidingnet voor de automobielindustrie. Het is zijn visie om fabrikanten met elkaar te verbinden om gezamenlijk tot een port-to-port oplossing te komen.

René: “Hydrauliek heeft natuurlijk eigenlijk niks te maken met waterstof. Maar waterstof in transport, en met name zwaar transport, gebeurt onder extreem hoge druk. En wie beter dan wij als hydrauliekspecialisten, zijn gewend om onder hoge druk te presteren? Wij weten alles van hoge druk en kunnen adviseren bij een volledig pakket aan leidingcomponenten.” 

Hydrogen Fuel cell bus with zero emissions

Er warmpjes bij zitten dankzij H2

 

 

“Waterstof is niet nieuw. De industrie en daarmee onze klanten zijn steeds meer in beweging en zien in waterstof een toekomstige vergroening. Bijvoorbeeld als een alternatief voor aardgas” zegt Daniel van Leeuwen, Application Engineer bij de Business Unit Sealing & Polymer Technology. "Wij zijn actief betrokken in innovatieve waterstof pilots voor de verwarmingsketelindustrie. Deze pilots kunnen de opstap vormen voor de  toekomstige schaalvergroting bij het verwarmen van huishoudens met waterstof."

Case study Future Proof Shipping

Emissieloze binnenvaartschepen voortgestuwd op waterstof

Future Proof Shipping, Holland Shipyards Group en ERIKS zijn betrokken bij de transitie van dieseltechnologie naar waterstof in de scheepvaart. Holland Shipyards focust op de bouw van schepen met elektrische voortstuwing. Future Proof Shipping bewijst dat emissieloos vervoer van goederen mogelijk is met containerschepen voortgestuwd op waterstof. Deze case toont de technische uitdagingen, de zoektocht naar de juiste flow control apparatuur en componenten voor waterstoftoepassing.

Kom in contact met onze waterstofexperts

Paul Lemmens

Application Engineer Flensafdichtingen 

“Het is NU tijd voor actie.”

Als er iemand is die gelooft in groene energie, is het Paul wel. Paul werkt mee aan projecten bij onder andere de Technische Universiteit Delft waar geëxperimenteerd wordt met waterstof. Aan hem de taak om te adviseren over wat de geschikte afdichtingen zijn voor waterstofvaten. Hij schuift het liefst vroeg aan tafel: “Afdichtingen worden door klanten niet als prioriteit bestempeld. Maar geloof me, het is het meest kritische component van een hele installatie. Klopt de flensafdichting niet, dan kan je de hele installatie aanpassen", aldus Paul. Let op: "Ik neem mezelf niet serieus, maar mijn werk wel. Klop bij mij aan met de meest gekke installatie en ik geef je de juiste afdichting. Dus als je iets met waterstof doet, bel me dan!

"Persoonlijk wil ik een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Anders is het snel voorbij met skivakanties tussen die mooie besneeuwde bergtoppen of duiken in een rif. Het is NU tijd voor actie.”

Philip Grootjans

Application Engineer
Industriële slangen 
T +31 6 53 25 92 96

“Groene waterstof kan een significante energiedrager voor de industrie worden.”

Voor Philip is het leveren van waterstofslangen niks nieuws. Dat doet hij al jaren lang. Maar wat wel veranderd is, is de kennis eromheen. Zeker nu groene waterstof de toekomst is. Philip zoekt elke dag naar componenten die technisch gezien geschikt zijn, met de juiste certificaten en normeringen. Peter: “Naast het feit dat ik onze klanten adviseer over de juiste type slang, kijk ik ook naar wat ze nodig hebben om hun dagelijkse werk te doen. Wat weerhoudt hen om met waterstof te werken en wat zouden ze goed kunnen gebruiken? Ik denk graag mee.”

“Bij ERIKS hebben wij de kennis van materialen en toepassingen. Vertel ons wat je nodig hebt en ik schotel een veilige, gecertificeerde slang voor.”

Daniël van Leeuwen

Application Engineer 
Sealing & Polymer Technology

“Ik voorzie dat waterstof nog meer in een stroomversnelling gaat raken.”

Door kennis te bundelen bereiden wij ons voor op actuele én toekomstige waterstofontwikkelingen. Daniël: “We zien dat onze afnemers zich breed aan het oriënteren zijn op waterstof en wat voor hen toepasbaar is. Een afdichting is een zéér kritisch en belangrijk onderdeel van een klantspecifieke waterstoftoepassing. De combinatie van het juiste design van de afdichting én het rubbersoort 'compound' bepalen het succes. Wist je dat ERIKS op het gebied van rubbertechniek nauw samenwerkt met kennisinstituten bij het ontwikkelen van waterstofnormeringen?

“Ben je bezig met waterstof? Leg je vraagstuk dan bij ERIKS neer voor een concreet voorstel. Samen kunnen we de energietransitie waarmaken.”

Jeroen Schmidt

Application Engineer 
Sustainable Energy & Cryogenic

“Wij leveren producten van de plank, gemodificeerd tot fit for purpose”

Veel van onze producten worden al ingezet bij grijze waterstofproductie middels SMR- en PSA-technieken. Daarom zijn wij nu de markt aan het verkennen en het landschap rondom blauwe en groene waterstof in kaart aan het brengen. Jeroen: “Ik ben nu aan het uitzoeken wie de stakeholders zijn en wat hun behoefte is, en wat ERIKS moet bieden om een goede partner te zijn in de waterstofketen. Ik kom heel graag met hen in contact. ” Jeroen werkt ook mee aan pilots en haalbaarheidsstudies voor nieuwe installaties en technieken. Hierbij werkt hij samen met producenten, contractors, eindgebruikers, ingenieurs- en adviesbureaus en kenniscentra.

“Wij hebben tientallen jaren ervaring en leveren producten vanaf de plank, gemodificeerd tot fit for purpose en zelfs ontwikkeld op basis van klantspecificatie. Dit aanbod ontwikkelen we nu ook voor toekomstige installaties in de groene waterstofketen.”

René van den Akker

Business Unit Manager 
Hydrauliek 
T +31 6 51 49 77 17

“Schone brandstof is key voor de toekomst.”

Als hydrauliekspecialist weet René alles van hoge druk, iets wat in het transport van waterstof goed van pas komt. Het is zijn doel om het complete leidingnet voor waterstof in de automobielindustrie te kunnen benoemen; vanuit de pomp tot aan de eindgebruiker. René selecteert bovendien de fabrikanten die geschikte producten tot hun beschikking kunnen stellen. Momenteel zit hij nog midden in zijn ontdekkingsreis, maar zo zegt hij: “Ik ben er zeker van dat we een volledig assortiment kunnen bieden, met zoveel kennis in één bedrijf halen we gezamenlijk het beste in elkaar naar boven.”

“ERIKS is uniek. Wij innoveren écht vanuit onze passie. Ons brede assortiment componenten sluit daarom naadloos aan op de behoeftes van de waterstofmarkt.”

Han Reker

Application Engineer 
Industriële kunststoffen 
T +31 6 13 08 87 18

“Het gebruik van kunststof rondom waterstofopslag en -transport biedt interessante mogelijkheden.”

Sinds Han zich is gaan verdiepen in nieuwe toepassingen voor waterstof valt hij van de ene verbazing in de andere. "Op steeds meer terreinen zie ik daadwerkelijk initiatieven met het gebruik van waterstof. Natuurlijk is waterstof in de chemische sector al jaren in gebruik, maar juist de in de noodzakelijke energietransitie liggen er volop kansen voor het bedrijfsleven. En het leuke is dat industriële kunststoffen, waar ik me bij ERIKS op toeleg, heel goed inzetbaar zijn in de waterstofketen." 

"Kunststof constructiemateriaal wint het op duurzaamheid van metaal. Ik laat je graag de voordelen zien met concrete voorbeelden."

Informatieaanvraag over waterstof

Wil je meer informatie ontvangen over producten voor waterstoftoepassingen? Laat hieronder je gegevens achter en vink de productgroep aan waar je meer informatie over wenst te ontvangen. Je onvangt zo snelmogelijk een reactie van één van onze waterstofspecialisten.

ERIKS sponsort TU Delft  Hydro Motion Team

Studenten van de TU Delft zetten in op de ontwikkeling van een boot die wordt voortgestuwd op waterstof. Hiermee doen zij jaarlijks mee aan de wereldkampioenschappen in Monaco. Met dit ambitieuze plan - onder de naam Hydro Motion - willen de studenten de maritieme industrie inspireren dat waterstof een goede stap in de richting is van duurzame scheepvaart. 

ERIKS ondersteunt dit Hydro Motion initiatief door kennis te delen met de studenten. Ook levert ERIKS diverse componenten zoals slangen en afdichtingen voor de boot.

Onze services voor maatwerk

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Productie & assemblage

ERIKS beschikt over een breed assortiment standaard componenten, maar het gaat veel verder dan dat. Wij produceren allerhande zeer specifieke maatwerkproducten. Onderdelen voor in uw productieproces of voor producten die u op de markt brengt. In Nederland hebben wij 10 eigen dedicated productielocaties voor quick supply en van enkele stuks tot grote series.

Energiebesparende oplossingen

U wilt uw energieverbruik verminderen? Minder energie betekent lagere kosten en ook minder CO2-uitstoot. ERIKS verzorgt complete quick scans om onderzoek te doen naar energieverspilling en potentiële besparingen binnen uw bedrijf. Na een rapportage, gaan wij tot actie over.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.