Waterstof

De industrie toekomstbestendig maken

 

Waterstof (H2) is een kleurloos, geurloos, smaakloos en hoog ontvlambaar gas. Het is het meest voorkomende element in ons universum. Eigenlijk is het niets anders dan een molecuul die we kunnen inzetten als energiedrager. Is waterstof het startsein naar volkomen groene energie?

In theorie zijn we een eind. Nu de uitvoering nog. Om die energietransitie naar waterstof praktisch mogelijk te maken, werkt ERIKS momenteel aan een assortiment producten dat voldoet aan de normeringen. Onze waterstofspecialisten nemen je graag mee in hun zoektocht naar een beter milieu voor de industrie. Samen komen we tot nieuwe inzichten.

De productie van waterstof

De wind- en zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond om schone energie op te wekken. Maar we kunnen de natuur niet temmen; de zon schijnt en de wind waait. Of een beetje. Of niet. Willen we die over- en onderproductie opvangen, dan moeten we vertrouwen op een buffer. En dat kan bijvoorbeeld met het opslaan van energie in de vorm van moleculen. Laat waterstof hier nou uitermate geschikt voor zijn.

Waterstof is overal. Helaas komt het nergens in een pure vorm voor, zonder dat de mens zich ermee heeft bemoeid. Doordat het molecuul zich direct aan zuurstof bindt, ontstaat er water. Maar met behulp van een elektrolyse kunnen we zuurstof en waterstof scheiden om het op te slaan. Zodra we waterstof weer in aanraking brengen met zuurstof, krijgen we energie. Heel veel energie. Zoveel zelfs, dat zodra we er ons allemaal hard voor maken, we complete panden kunnen verwarmen of vrachtauto’s in beweging kunnen zetten.   

Voordelen van waterstof

De inzet van groene H2 heeft legio voordelen, de belangrijkste op een rijtje: 

  • Wanneer waterstof van veraf moet komen, dan wordt het vloeibaar gemaakt en kan het bijvoorbeeld per schip of vrachtwagen worden vervoerd. Maar waterstof is - net als aardgas - ook eenvoudig over grote afstanden via een pijplijn te transporteren. De energietransportkosten per pijplijn zijn tien tot twintig keer lager dan per elektriciteitskabel. Deze berekening geldt echter voor nieuwbouw, maar er ligt in Europa en zeker in Nederland en ook op de Noordzee, al een zeer uitgebreide aardgasinfrastructuur. Die zullen we in de toekomst steeds minder voor aardgas gaan gebruiken. Dit gastransportnet is eenvoudig, snel en goedkoop om te bouwen naar een waterstofinfrastructuur.*
  • Als je energie wilt transporteren, kun je beter waterstof verplaatsen dan stroom. Er gaat weliswaar 60 procent van de energie verloren wanneer je elektriciteit omzet in waterstof en weer terug in elektriciteit. Maar elektronen verplaatsen via nieuwe kabels is 100 tot 200 keer duurder dan waterstof verplaatsen via omgebouwde aardgasleidingen.*
  • Waterstof beperkt de CO2-uitstoot
  • Het is uitermate geschikt voor toepassingen in zwaar transport en de industrie
  • Potentie om een groot import- en exportproduct voor Nederland te worden.

               * Bron: prof. Ad van Wijk

 

 

 

Producten geschikt voor waterstoftoepassingen

Wij hebben de componenten die uitermate geschikt zijn om toe te passen in waterstofapplicaties voor u op een rijtje gezet:

De uitdagingen die voor ons liggen

Waterstof is al decennia lang een commodity in de industrie waarvoor ERIKS dan ook een compleet assortiment producten levert. Om de energietransitie en een breder gebruik van waterstof te versnellen zijn er drempels die moeten worden geslecht:
  • Met SDE++ subsidie kunnen nieuwe waterstoffabrieken voor groene waterstof worden gerealiseerd door commerciële marktpartijen. Diverse grote energieleveranciers staan op punt om grootschalig groene waterstof te gaan produceren in Noord-Nederland en de regio Rijnmond
  • Keuze voor en investeren in veilige en rendabele infrastructuur voor de opslag en distributie van waterstof, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het huidige gasleidingnetwerk en nieuwe of bestaande tankstations
  • Voor staalindustrie, bussen, auto's, zwaar transport als vrachtwagens en zelfs voor de luchtvaart zal waterstof op termijn een duurzaam alternatief worden. Zelfs voor de verwarming van woningen met behulp van waterstof zien wij al initiatieven ontstaan
  • Hoe komt er uniforme Europese wet- en regelgeving waarin normeringen helder worden vastgelegd?

Van A naar B met H2

Kunnen we in de toekomst onze auto volgooien met waterstof? Of worden supermarkten beleverd met vrachtwagens die op waterstof rijden? Volgens onze specialist René van den Akker is het slechts een kwestie van tijd. Hij probeert met zijn Business Unit Hydrauliek de markt samen te brengen om zo een compleet assortiment te leveren voor het leidingnet voor de automobielindustrie. Het is zijn visie om fabrikanten met elkaar te verbinden om gezamenlijk tot een port-to-port oplossing te komen.

René: “Hydrauliek heeft natuurlijk eigenlijk niks te maken met waterstof. Maar waterstof in transport, en met name zwaar transport, gebeurt onder extreem hoge druk. En wie beter dan wij als hydrauliekspecialisten, zijn gewend om onder hoge druk te presteren? Wij weten alles van hoge druk en kunnen adviseren bij een volledig pakket aan leidingcomponenten.” 

 

"Wij weten alles van hoge druk en kunnen adviseren bij een volledig pakket aan leidingcomponenten.” 

Er warmpjes bijzitten dankzij waterstof

“Waterstof is niet nieuw. De industrie en daarmee onze klanten zijn steeds meer in beweging en zien in waterstof een toekomstige vergroening. Bijvoorbeeld als een alternatief voor aardgas” zegt Daniel van Leeuwen, Application Engineer bij de Business Unit Sealing & Polymer Technology. "Wij zijn actief betrokken in innovatieve waterstof pilots voor de verwarmingsketelindustrie. Deze pilots kunnen de opstap vormen voor de  toekomstige schaalvergroting bij het verwarmen van huishoudens met waterstof."

ERIKS sponsort TU Delft  Hydro Motion Team

Studenten van de TU Delft zetten in op de ontwikkeling van een boot die wordt voortgestuwd op waterstof. Hiermee doen zij in juli 2022 mee aan de wereldkampioenschappen in Monaco. Met dit ambitieuze plan - onder de naam Hydro Motion -  willen de studenten de maritieme industrie inspireren door te tonen wat er met waterstof mogelijk op weg naar een duurzame scheepvaart. 

ERIKS ondersteunt dit Hydro Motion initiatief van harte door kennis te delen met de studenten en daarbij diverse componenten zoals slangen en afdichtingen te leveren voor de boot. Want ook ERIKS gelooft in een toekomst waarin Heen groene bron van energie is.

Kom in contact met onze waterstofexperts

Paul Lemmens

Application Engineer Flensafdichtingen 

“Het is NU tijd voor actie.”

Als er iemand is die gelooft in groene energie, is het Paul wel. Paul werkt mee aan projecten bij onder andere de Technische Universiteit Delft waar geëxperimenteerd wordt met waterstof. Aan hem de taak om te adviseren over wat de geschikte afdichtingen zijn voor waterstofvaten. Hij schuift het liefst vroeg aan tafel: “Afdichtingen worden door klanten niet als prioriteit bestempeld. Maar geloof me, het is het meest kritische component van een hele installatie. Klopt de flensafdichting niet, dan kan je de hele installatie aanpassen", aldus Paul. Let op: "Ik neem mezelf niet serieus, maar mijn werk wel. Klop bij mij aan met de meest gekke installatie en ik geef je de juiste afdichting. Dus als je iets met waterstof doet, bel me dan!

"Persoonlijk wil ik een zo klein mogelijke footprint achterlaten. Anders is het snel voorbij met skivakanties tussen die mooie besneeuwde bergtoppen of duiken in een rif. Het is NU tijd voor actie.”

Philip Grootjans

Application Engineer
Industriële slangen 
T +31 6 53 25 92 96

“Groene waterstof kan een significante energiedrager voor de industrie worden.”

Voor Philip is het leveren van waterstofslangen niks nieuws. Dat doet hij al jaren lang. Maar wat wel veranderd is, is de kennis eromheen. Zeker nu groene waterstof de toekomst is. Philip zoekt elke dag naar componenten die technisch gezien geschikt zijn, met de juiste certificaten en normeringen. Peter: “Naast het feit dat ik onze klanten adviseer over de juiste type slang, kijk ik ook naar wat ze nodig hebben om hun dagelijkse werk te doen. Wat weerhoudt hen om met waterstof te werken en wat zouden ze goed kunnen gebruiken? Ik denk graag mee.”

“Bij ERIKS hebben wij de kennis van materialen en toepassingen. Vertel ons wat je nodig hebt en ik schotel een veilige, gecertificeerde slang voor.”

Daniël van Leeuwen

Application Engineer 
Sealing & Polymer Technology

“Ik voorzie dat waterstof nog meer in een stroomversnelling gaat raken.”

Door kennis te bundelen bereiden wij ons voor op actuele én toekomstige waterstofontwikkelingen. Daniël: “We zien dat onze afnemers zich breed aan het oriënteren zijn op waterstof en wat voor hen toepasbaar is. Een afdichting is een zéér kritisch en belangrijk onderdeel van een klantspecifieke waterstoftoepassing. De combinatie van het juiste design van de afdichting én het rubbersoort 'compound' bepalen het succes. Wist je dat ERIKS op het gebied van rubbertechniek nauw samenwerkt met kennisinstituten bij het ontwikkelen van waterstofnormeringen?

“Ben je bezig met waterstof? Leg je vraagstuk dan bij ERIKS neer voor een concreet voorstel. Samen kunnen we de energietransitie waarmaken.”

Jeroen Schmidt

Application Engineer 
Sustainable Energy & Cryogenic

“Wij leveren producten van de plank, gemodificeerd tot fit for purpose”

Veel van onze producten worden al ingezet bij grijze waterstofproductie middels SMR- en PSA-technieken. Daarom zijn wij nu de markt aan het verkennen en het landschap rondom blauwe en groene waterstof in kaart aan het brengen. Jeroen: “Ik ben nu aan het uitzoeken wie de stakeholders zijn en wat hun behoefte is, en wat ERIKS moet bieden om een goede partner te zijn in de waterstofketen. Ik kom heel graag met hen in contact. ” Jeroen werkt ook mee aan pilots en haalbaarheidsstudies voor nieuwe installaties en technieken. Hierbij werkt hij samen met producenten, contractors, eindgebruikers, ingenieurs- en adviesbureaus en kenniscentra.

“Wij hebben tientallen jaren ervaring en leveren producten vanaf de plank, gemodificeerd tot fit for purpose en zelfs ontwikkeld op basis van klantspecificatie. Dit aanbod ontwikkelen we nu ook voor toekomstige installaties in de groene waterstofketen.”

René van den Akker

Sales Manager 
Hydrauliek 
T +31 6 51 49 77 17

“Schone brandstof is key voor de toekomst.”

Als hydrauliekspecialist weet René alles van hoge druk, iets wat in het transport van waterstof goed van pas komt. Het is zijn doel om het complete leidingnet voor waterstof in de automobielindustrie te kunnen benoemen; vanuit de pomp tot aan de eindgebruiker. René selecteert bovendien de fabrikanten die geschikte producten tot hun beschikking kunnen stellen. Momenteel zit hij nog midden in zijn ontdekkingsreis, maar zo zegt hij: “Ik ben er zeker van dat we een volledig assortiment kunnen bieden, met zoveel kennis in één bedrijf halen we gezamenlijk het beste in elkaar naar boven.”

“ERIKS is uniek. Wij innoveren écht vanuit onze passie. Ons brede assortiment componenten sluit daarom naadloos aan op de behoeftes van de waterstofmarkt.”

Han Reker

Application Engineer 
Industriële kunststoffen 
T +31 6 13 08 87 18

“Het gebruik van kunststof rondom waterstofopslag en -transport biedt interessante mogelijkheden.”

Sinds Han zich is gaan verdiepen in nieuwe toepassingen voor waterstof valt hij van de ene verbazing in de andere. "Op steeds meer terreinen zie ik daadwerkelijk initiatieven met het gebruik van waterstof. Natuurlijk is waterstof in de chemische sector al jaren in gebruik, maar juist de in de noodzakelijke energietransitie liggen er volop kansen voor het bedrijfsleven. En het leuke is dat industriële kunststoffen, waar ik me bij ERIKS op toeleg, heel goed inzetbaar zijn in de waterstofketen." 

"Kunststof constructiemateriaal wint het op duurzaamheid van metaal. Ik laat je graag de voordelen zien met concrete voorbeelden."

Informatieaanvraag over waterstof

Wil je meer informatie ontvangen over producten voor waterstoftoepassingen? Laat hieronder je gegevens achter en vink de productgroep aan waar je meer informatie over wenst te ontvangen. Je onvangt zo snelmogelijk een reactie van één van onze waterstofspecialisten.

Onze services voor maatwerk

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Productie & assemblage

ERIKS beschikt over een breed assortiment standaard componenten, maar het gaat veel verder dan dat. Wij produceren allerhande zeer specifieke maatwerkproducten. Onderdelen voor in uw productieproces of voor producten die u op de markt brengt. In Nederland hebben wij 10 eigen dedicated productielocaties voor quick supply en van enkele stuks tot grote series.

Energiebesparende oplossingen

U wilt uw energieverbruik verminderen? Minder energie betekent lagere kosten en ook minder CO2-uitstoot. ERIKS verzorgt complete quick scans om onderzoek te doen naar energieverspilling en potentiële besparingen binnen uw bedrijf. Na een rapportage, gaan wij tot actie over.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.