Engineering

Van idee tot eindproduct

Uw bedrijf, productieproces, machines en installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen.

Na een grondige analyse van uw vraag of probleem, kunnen we op onze engineering afdelingen, met designsoftware, of met rapid prototyping direct aan de slag. Als producent maken we de innovatieve oplossing bovendien zelf, op een van onze eigen productielocaties.

ERIKS heeft verschillende engineering teams die gespecialiseerd zijn op het gebied van aandrijftechniek, rubbertechniek, slangen en afsluiters. Gebruikmakend van de ontwerpmethodiek Design for Six Sigma ontwikkelen wij voor u kwalitatief hoogwaardige producten. We starten vanaf nul of optimaliseren uw eigen ontwerp voor maakbaarheid en performance. Co-engineering en advies over de juiste materiaalkeuze, sterkte, temperatuur en chemische bestendigheid en andere relevante criteria maken onze dienstverlening op dit gebied compleet. 

Rapid prototyping

Een deskundig team van Engineers begeleidt uw project zorgvuldig van A tot Z en adviseert welke vormgeving en Rapid prototyping traject het beste is voor uw situatie. ERIKS ondersteunt u volledig bij:

 • Engineering van configuratie, vorm en afwerking
 • Voorbereiding van de bestanden
 • Technologie selectie
 • Advies bij materiaalkeuze
 • Productie van test- of 0-serie in rubbercompound in eigen huis
 • Matrijs engineering
 • Uiteindelijke serieproductie

 

Additive Manufacturing & 3D printing

ERIKS heeft een eigen Additive Manufacturing / 3D printing team wat zich specialiseert op het vervaardigen van prototypes, jigs & fixtures en eindproducten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een scala aan eigen print mogelijkheden om verschillende kunststoffen, metaal, rubberachtige en siliconen te printen. Een combinatie van materialen en structuren is ook mogelijk. Dit komt dan overeen met de mechanische eigenschappen en het uiterlijk van uw eindproduct.

Met tools zoals SolidWorks en de laatste 3D CAD technologie, kunnen uw ideeën, concepten en innovaties binnen enkele dagen omgezet worden in een tastbaar prototype. Dit helpt u om het ontwikkelproces te versnellen.

Site scan - training - procesoptimalisaties

Additive Manufacturing / 3D printing is een nog relatief nieuwe productietechniek, waardoor het voor u  soms lastig is om te bepalen wat wel en niet mogelijk is. Bijvoorbeeld of het voor u gewenste hoogwaardige kwaliteitsniveau haalbaar is. ERIKS specialiseert zich in het begrijpen van alle aspecten van deze techniek; van materialen, ontwerp, printtechnieken, eventuele nabewerking tot en met het borgen van een consistent kwaliteitsproces. Dit doen wij door eigen onderzoek op toepasbaarheid van de techniek, maar ook door fundamenteel onderzoek naar materialen in samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstellingen.

Om u wegwijs te maken in de nieuwe mogelijkheden van deze techniek, geeft ERIKS verschillende workshops gericht op sales, engineering en productie. Daarnaast worden additionele services geleverd op het gebied van rapid prototyping, 0-series, het digitaliseren en printbaar maken van uw voorraden en het optimaliseren van uw productieproces en/of logistieke stromen.

Versnel uw productontwikkeling met behulp van Finite Element Analysis (FEA)

Wilt u precies weten hoe een component dat u voor ogen heeft zich gedraagt in uw eindoplossing?  Dat kan normalitair pas worden vastgesteld door veldtesten met het eindproduct. Het goed testen onder (extreme) omstandigheden op bijvoorbeeld temperatuur, druk en krachten is niet eenvoudig of soms zelfs onmogelijk. 

Door uw product virtueel na te bouwen en hierop simulaties te laten plaatsvinden, kunnen wij uw productontwikkelingsproces versnellen en de bijbehorende kosten minimaliseren. ERIKS biedt simulaties op basis van Finite Element Analysis (FEA), waarin een concept digitaal wordt blootgesteld aan alle externe fysieke spanningen. Verschillende concepten kunnen zonodig naast elkaar worden getest/gesimuleerd om zo direct de beste oplossingsrichting voor het eindproduct in te slaan. Hiermee kunt u uw ontwikkeltermijn tot maar liefst 75% verkorten.

Materiaalanalyses en materiaaltests

voor rubber compound en kunststoffen

Bent u op zoek naar een materiaal met zeer specifieke mechanische en/of dynamische eigenschappen? Of moet het juist bestand zijn tegen verschillende extreme omgevingsfactoren?

ERIKS heeft binnen haar groep een onafhankelijk, ISO 17025 geaccrediteerd onderzoeks- en testlaboratorium dat zich richt op rubber en kunststoffen. Met een ruime variatie aan geavanceerde apparatuur in het laboratorium van Elastomer Research Testing bv kunnen wij een groot aantal eigenschappen van rubber testen of meten.

 • Fysisch-mechanische eigenschappen
 • Dynamische eigenschappen
 • Chemische analyse
 • Overige testen

 

De testen worden standaard uitgevoerd volgens ASTM, DIN en/of ISO-normen. Ook als u klantspecifieke testeisen heeft, kunnen wij daaraan voldoen.

 

Meer informatie

Neem contact met onze engineers als wij je kunnen helpen met jouw idee of product. T +31 88 855 85 58

Je kunt ook onderstaand contactformulier invullen en je vraag stellen. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Onze services voor maatwerk

production & engineering

Assemblage

Wij hebben alle moderne montagefaciliteiten in eigen huis. Zo assembleren wij eigen producten, klantspecifieke aanpassingen en subassemblages voor directe integratie in uw apparaat of machine. Zo kunnen we de gewenste kwaliteit altijd waarborgen. Met onze doordachte (lean)assemblage zijn de doorlooptijden kort. Daarnaast maakt onze cleanroom de assemblage van fijnmechanische en medische systemen mogelijk.

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

18-21_EriksNL_1_IoT&pred.maintenance+Hyperloop.indd

Smart Asset Management

Door slimme data-analyse en onderdelen van industriële installaties te voorzien van sensoren, krijgt u real-time inzicht in uw totale machinepark. Daarmee kan de operational efficiency verbeteren. Zo zorgt ERIKS met Smart Asset Management voor een vlekkeloze operatie tegen minimale kosten en met maximaal inzicht.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.