Total Conveyor Solutions

Energiezuinig maatwerk voor complete transportsystemen

Als productie- of logistiek bedrijf wilt u kosteneffectieve en energiezuinige conveyor systemen. Want die drukken de operationele kosten. Een efficiënte transportband bijvoorbeeld kan de Total Cost of Ownership verlagen met wel tienduizenden euro’s.

ERIKS ontzorgt bedrijven die met onze complete conveyor systemen werken, hierin vallen alle mogelijke componenten om goederen binnen een productieproces van A naar B te transporteren. Dat houdt in dat we niet alleen transportsystemen op maat leveren, maar ook zorgen voor de installatie ervan, en voor 24/7 beheer & onderhoud. Zo leveren we totaaloplossingen waar de klant geen omkijken naar heeft.

Bread bakery food factory. White bread. loaf

Vroegtijdig vervangen levert veel op

Gebruikers van transportsystemen weten vaak niet dat hun installatie inefficiënt is en veel energie verbruikt. In veel gevallen kan het nuttig zijn om een bestaand systeem al vóór het einde van de levensduur te vervangen door een nieuwe en energiezuinigere installatie. Vooral doordat moderne en lichtere systemen minder energie verbruiken en doordat er minder water nodig is om te reinigen, verdienen bedrijven de investeringen in de meeste gevallen al binnen zes tot twaalf maanden terug.

Meer dan alleen conveyor componenten

Veel gebruikers van transportsystemen hebben voor elk onderdeel van hun transportsysteem een andere leverancier. Dat is onhandig en inefficiënt. ERIKS tackelt dat probleem door niet alleen de conveyor componenten, maar ook de aandrijftechniek die nodig is om deze banden aan te drijven te leveren. Denk bijvoorbeeld aan elektromotoren, aandrijfriemen en lagers.

 

Lager energieverbruik

Het grote voordeel van die totaal-aanpak is dat ERIKS systemen ontwerpt waarin alle onderdelen binnen de zogenaamde aandrijftrein optimaal op elkaar zijn afgestemd. Dat minimaliseert het energieverbruik en dus ook de operationele kosten. En dat kan veel schelen. Zo ontwierpen wij voor een papierproducent een transportsysteem met een compleet ander type transportband dan de bestaande situatie waarbij het benodigd vermogen om dit aan te drijven veel lager lag. Hierdoor konden er tevens lichtere elektromotoren worden ingezet met een lager energieverbruik tot gevolg. Dat verlaagde de jaarlijkse energierekening van de klant structureel met 11.000 euro.

Verlaging klimaatimpact, minder waterverbruik 

Bedrijven zoeken steeds vaker naar oplossingen waarmee ze hun klimaatimpact kunnen verminderen. Juist daarom zijn de genoemde energie-efficiënte systemen van belang, want die reduceren de CO2-uitstoot tijdens het gebruik.

Maar de milieu-impact zit hem niet alleen in het energieverbruik. Veel modulaire transportbanden worden traditioneel gesmeerd met water en zeepoplossingen. Dat geeft veel afvalwater. Om de milieu-impact te verlagen, ontwikkelt ERIKS nieuwe technieken voor droogloop: dus transportbanden die draaien zonder watersmering. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de werkvloer rondom deze transportband veel veiliger wordt omdat er geen water en zeep op de vloer terecht komt.

Europese voedselveiligheidsnorm

Binnen de voedingsmiddelenindustrie gelden strikte normen als het gaat om voedselveiligheid. Centraal staat de EC1935/2004-norm over de traceerbaarheid van stoffen waar de voedingsmiddelen tijdens de productie mee in aanraking zijn gekomen. 

ERIKS is het enige niet-voedingsmiddelen bedrijf in Nederland dat gecertificeerd is volgens deze Europese norm. Wij leveren al vele jaren kunststoffen en afdichtingsmaterialen aan de voedingsmiddelenindustrie die voldoen aan deze Europese eisen. En ook de materialen waar onze conveyor systemen van zijn gemaakt, voldoen hier uiteraard aan. Dat is belangrijk, omdat onverpakte, maar tegenwoordig ook verpakte, voedingsmiddelen alleen met gecertificeerde banden mag worden getransporteerd.

De 5 voordelen van Conveyor Solutions van ERIKS

  1. Energie-efficiënte systemen die operationele kosten & milieu-impact minimaliseren
  2. Verlaging van onderhoudskosten, verlenging van levensduur
  3. Gespecialiseerd in conveyor systemen voor alle industrieën zoals bijvoorbeeld: voedingsmiddelenindustrie, papier- en grafische industrie, logistiek en basisindustrie
  4. Totaaloplossingen: gespecialiseerd in zowel conveyor systemen als de bijbehorende aandrijfsystemen
  5. Conveyor systemen die voldoen aan de EC1935/2004-norm voor voedselveiligheid

 

Case: 80.000 euro besparing per jaar bij zuivelproducent

Slijtage mede door reinigingsmiddelen

Efficiënte transportsystemen leiden tot flinke kostenbesparingen. Een goed voorbeeld is het transportsysteem dat ERIKS ontwikkelde voor een grote zuivelproducent. Het bestaande systeem van de klant kampte met veel slijtage, mede als gevolg van reinigingsmiddelen. De transportband was gemaakt van een kunststof dat niet goed bestand is tegen de gebruikte reinigingsmiddelen. Bovendien was er sprake van schimmelvorming op de banden.

Schimmelvorming en slijtage beperkt

ERIKS ontwikkelde een nieuw systeem van een materiaal waar nauwelijks schimmelvorming bij optreedt en dat beter bestand is tegen reinigingsmiddelen. In samenwerking met een laboratorium zijn twee alternatieve mogelijkheden getest en hiervan de beste optie bij de klant ingezet waardoor de slijtage en schimmelvorming nu tot een minimum blijft beperkt.

Levensduur verlengt van 20 naar 60 maanden

De levensduur van het oude systeem was maximaal twintig maanden, terwijl ons nieuwe systeem inmiddels ruim zestig maanden in gebruik is en nog steeds draait. De totale besparing voor de klant is maar liefst zo’n tachtigduizend euro per jaar en loopt dus nog steeds op. Die besparing zit hem vooral in de langere levensduur van het systeem, minder downtime omdat er minder onderhoud nodig is en in de enorme verlaging van het (warm) watergebruik doordat er minder vaak gereinigd hoeft te worden.

Brochure ERIKS Conveyor Solutions

Wilt u deze informatie nog eens uitgebreid en op uw gemakt doorlezen?
Klik dan op onderstaande knop om onze brochure als pdf te downloaden.

Meer weten over onze Total Conveyor Solutions?

Neem dan contact op met een van onze specialisten.

T +31 88 855 82 62

U kunt ook onderstaand contactformulier invullen en uw vraag stellen. U ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Supply Chain Solutions - een kritische kijk op de keten

Goed voorraadbeheer in combinatie met onze technische kennis kan voordelen hebben voor uw bedrijf. Dat gaat veel verder dan magazijnbeheer. Onze ervaren teams helpen u operationele verbeteringen in uw Supply Chain te ontdekken. Wij laten u zien hoe die wijzigingen aantoonbare kostenbesparingen en een verbeterde productiviteit realiseren. Sneller dan u denkt.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Energiebesparende oplossingen

U wilt uw energieverbruik verminderen? Minder energie betekent lagere kosten en ook minder CO2-uitstoot. ERIKS verzorgt complete quick scans om onderzoek te doen naar energieverspilling en potentiële besparingen binnen uw bedrijf. Na een rapportage, gaan wij tot actie over.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.