Industrial air conditioning and ventilation systems on a roof

Total Fan Solutions

Efficiënte en betrouwbare ventilatiesystemen

Energieverbruik terugdringen levert bedrijven kostenbesparingen, concurrentievoordeel en milieuwinst op. Essentieel hierbij is het efficiënter inrichten van de primaire productieprocessen, maar het laaghangend fruit wordt noagal eens vergeten: ventilatoren. Door optimalisatie hiervan daalt het energieverbruik én wordt de Total Cost of Ownership gunstiger. De focus op ventilatoren betaalt zich snel uit.

Energiewinst in aandrijfsystemen eenvoudig te behalen

De installed base van ventilatoren in de industrie is zeer groot. Producenten en eindgebruikers realiseren zich vaak niet hoe relatief eenvoudig energiewinst valt te behalen door de aandrijfsystemen van de ventilatoren te optimaliseren. Als het gaat om aandrijfsystemen in de industrie noemt de overheid zelfs 15% aan mogelijke energiebesparing voor de BV Nederland. Om klimaatdoelstellingen te bereiken, stellen Nederland en de EU eisen aan de efficiency van elektrische aandrijfsystemen. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn om actie te ondernemen. Maar behalve voldoen aan deze verplichting levert het optimaliseren van ventilatorsystemen ook andere voordelen op.

Europese richtlijnen en nationale verplichtingen

"Wet- en regelgeving is het eerste argument voor bedrijven om hun energieverbruik te reduceren. Het is je plicht”, zegt Maarten van Werkhoven, adviseur Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen. De EU stelt eisen aan energie-efficiency van elektromotoren, pompen, ventilatoren en compressoren. Daarnaast verplicht de Nederlandse overheid bedrijven tot rendabele energiebesparingsmaatregelen.

“Je bent bovendien een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet”, zegt Van Werkhoven. Door aandrijfsystemen, waaronder ook ventilatoren vallen, efficiënter te maken, kunnen bedrijven op een rendabele manier 22 procent (7,2 TWh) energie-efficiency realiseren. “Er is gemiddeld veel te verbeteren. Als je het serieus aanpakt, moet je naar álle elementen van je systeem kijken. Dat lijkt misschien omslachtig, maar als je het afzet tegen de kostenreductie – met name de jaarlijks terugkerende gebruikerskosten – dan is het écht de moeite waard." De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en brancheorganisaties hebben het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) opgericht. Dit wisselt kennis en ervaringen uit over wet- en regelgeving en technisch inhoudelijke vraagstukken.

Meer weten? Ga naar www.keea.nl of www.rvo.nl/kennisnetwerken

Meedenken in storingsvrije ventilatorsystemen

Waar bedrijven écht wakker van liggen, zijn ventilatoren die uitvallen. Dit is vooral onacceptabel bij kritische procesventilatoren, zoals in de koelsystemen in de (petro)chemie en de olie- en gasindustrie. Die moeten volcontinu presteren. Kritische procesventilatoren vind je ook in de levensmiddelenindustrie en drankindustrie. Die mogen absoluut niet uitvallen tijdens het productieproces, want dat heeft direct gevolgen voor de kwaliteit van het eindproduct. 

Als het gaat om kritische processen, zit een bedrijf echt niet te wachten op de perfecte V-snaar of de meest geavanceerde lagers. Zo’n bedrijf heeft met ERIKS een partner die met hem meedenkt hoe zijn productieproces storingsvrij kan verlopen. Ook hier loont optimalisatie van het compléte ventilatorsysteem. Efficiënt ingestelde ventilatiesystemen gaan gewoon langer mee. Je krijgt een veel beter werkende machine, lagere onderhoudskosten en minder onnodige stilstand. Je verlengt dus de zogeheten standtijd en verbetert daardoor de TCO.

Technician checking for power on a rooftop condensing unit.

Aantoonbare besparingen in kosten en CO2-uitstoot

De optimalisatie die wij realiseren, vertaalt zich in aantoonbare besparingen in het productie- en ventilatieproces. Zowel als het gaat om energiebesparing, en daardoor vermindering van CO2-uitstoot, als het terugdringen van de TCO. Alleen al een rendementsverbetering van 6% bij een elektromotor van 55 kW bespaart bij volcontinu bedrijf op jaarbasis € 1.733,- bij een kWh prijs van €0,06/kWh. Deze besparingen zijn direct meetbaar

Scope Total Fan Solutions

Total Fan Solutions omvat de volgende processen, componenten en merken:

 • Centrifugale ventilatoren
 • Axiale ventilatoren
 • Hete lucht
 • Luchtgordijnen
 • Drogers
 • Stoftransport
 • HVAC 
 • Lagers en lagerhuizen
 • Mechanische aandrijftechniek
 • Elektromotoren en besturingen
 • SKF - Siemens - Fenner - Gates - WEG - Cooper

Betrouwbare totaaloplossing

Om de aandrijvingen efficiënter te maken, is de laatste technologische kennis van de aparte componenten belangrijk, zoals lagers, assen, tandriemen en motoren. Maar nog belangrijker is het goed inzetten van de mix. Denk aan de perfecte uitlijning en de inzet van automatische smeersystemen en conditiemonitoringssystemen. Met hoog-efficiënte componenten en systeemoptimalisatie, zoekt ERIKS proactief naar de beste totaaloplossing. We adviseren over alle mogelijkheden, zodat u kunt voldoen aan de wet- en regelgeving én kosten kunt besparen. Het resultaat: een optimaal functionerend ventilatiesysteem, dat betrouwbaar is en bijdraagt aan de vereiste milieudoelstellingen.

Met Total Fan Solutions biedt ERIKS oplossingen voor het optimaliseren van de gehele aandrijving van ventilatorsystemen. Deze zijn toepasbaar in allerlei segmenten. Onze experts denken graag met u mee over een efficiënter en betrouwbaarder ventilatiesysteem. 

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.