Cursus ontwerpen stoom- en condensaatsystemen
Locatie: Capelle a/d IJssel
Adviseurs en installateurs die zich bezighouden met klimaatinstallaties krijgen regelmatig te maken met stoominstallaties in de gezondheidszorg en de industrie. Het leidingnet voor stoom en condenstransport en de bijbehorende appendages worden veelal door deze installateurs ontworpen en gemonteerd.
Cursusinformatie
Om dit leidingnet goed te ontwerpen, is kennis nodig over de regelgeving, het berekenen van leidingdiameters, aandachtspunten bij de montage en de selectie van materialen en appendages binnen de huidige wet- en regelgeving. Het leidingnet vanaf de stoombron tot aan de gebruiker, inclusief de condenssystemen, zijn onderwerp van de cursus. Tijdens de cursus wordt er van uitgegaan dat verzadigde stoom onder een druk van maximaal 20 bar wordt aangeleverd vanuit een stoomgenerator of ketelhuis. Aan de hand van een eenvoudig leidingschema wordt tijdens de cursus ingegaan op alle fasen van het ontwerpproces. Na een introductie in de eigenschappen van stoom worden enkele belangrijke aspecten, zoals ontwatering, ontluchting en expansie, behandeld. De diameters van stoom- en condensleidingen worden bepaald met behulp van een (freeware) softwareprogramma. Verder wordt aandacht besteed aan regelgeving, drukvermindering, de selectie van appendages en condenspotten en het verpompen van condens. De werking van appendages wordt gedemonstreerd aan de hand van een werkende stoominstallatie. De nadruk ligt echter op het ontwerpen en berekenen van het leidingnet.
Doelgroep
Voor wie: onderhoud en maintenance engineers die werkzaam zijn in ketelhuizen en stoominstallaties alsmede ingenieursbureaus en adviseurs.
Praktische informatie
Niveau: MBO/HBO
Duur: 1 dag
Meer info: academy@eriks.nl
Prijs p/p: € 470,- inclusief lunch en (digitale) hand-out
Cursusdata 2021
- Meer informatie volgt spoedig!
Wij helpen u graag verder
Know+How Hub
Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.
