Cursus ontwerpen stoom- en condensaatsystemen

Locatie: Capelle aan den IJssel

Adviseurs en installateurs die zich bezighouden met klimaatinstallaties krijgen regelmatig te maken met stoominstallaties in de gezondheidszorg en de industrie. Het leidingnet voor stoom en condenstransport en de bijbehorende appendages worden veelal door deze installateurs ontworpen en gemonteerd.    

Cursusinformatie

Om dit leidingnet goed te ontwerpen, is kennis nodig over de regelgeving, het berekenen van leidingdiameters, aandachtspunten bij de montage en de selectie van materialen en appendages binnen de huidige wet- en regelgeving. Het leidingnet vanaf de stoombron tot aan de gebruiker, inclusief de condenssystemen, zijn onderwerp van de cursus. 

Tijdens de cursus wordt er van uitgegaan dat verzadigde stoom onder een druk van maximaal 20 bar wordt aangeleverd vanuit een stoomgenerator of ketelhuis. Aan de hand van een eenvoudig leidingschema wordt tijdens de cursus ingegaan op alle fasen van het ontwerpproces. 

Na een introductie in de eigenschappen van stoom worden enkele belangrijke aspecten, zoals ontwatering, ontluchting en expansie, behandeld. De diameters van stoom- en condensleidingen worden bepaald met behulp van een (freeware) softwareprogramma.  Verder wordt aandacht besteed aan regelgeving, drukvermindering, de selectie van appendages en condenspotten en het verpompen van condens. De werking van appendages wordt gedemonstreerd aan de hand van een werkende stoominstallatie. 

De nadruk ligt echter op het ontwerpen en berekenen van het leidingnet.
 

Doelgroep

Onderhoud- en maintenance-engineers, werkzaam in ketelhuizen en stoominstallaties. Alsmede ingenieursbureaus en adviseurs. 

Praktische informatie

Niveau:            MBO/HBO

Duur:                1 dag, cursustijden zijn van 09.30 tot ± 17.00 uur

Locatie:            ERIKS bv, Cypresbaan 63 in Capelle aan den IJssel

Meer info:       academy@eriks.nl

Prijs p/p:          € 470,- inclusief lunch en (digitale) hand-out    

Cursusdata 2024

  • 19 juni 2024
  • 6 november 2024

Schrijf hier in voor de cursus ontwerpen van stoom- en condensaatsystemen

De cursist kan kosteloos annuleren tot twee weken voor aanvang van de cursus. De cursus gaat door als een bepaald minimum aantal deelnemers is ingeschreven. Wordt dit minimum aantal niet bereikt dan heeft ERIKS B.V. het recht de cursus te annuleren.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.