Secagem dos grãos de Cacau (Theobroma cacao); Malvaceae

Voedselveiligheid centraal bij Olam Cocoa

ERIKS belangrijke sparringpartner in voedselveiligheid 

ERIKS is sinds 2017 contractpartner van Olam Cocoa. Dat betekent onder andere dat we spare parts leveren en de grijpvoorraden in twee magazijnen beheren. Maar ook dat we adviseren bij de aanschaf en het gebruik van de juiste slangen, afdichtingen, afsluiters en pakkingen. En dat we– proactief – meedenken als het gaat over voedselveiligheid in het productieproces.


Olam Cocoa verwerkt cacaobonen tot verschillende halffabricaten, zoals cacaopoeder, cacaoboter en cacaomassa. Het bedrijf is onderdeel van de Olam Group, een foodmultinational met meer dan 30.000 werknemers wereldwijd. Olam Cocoa heeft vestigingen in Koog aan de Zaan en in Wormer, met diverse grote productielijnen en zo’n 400 werknemers. Het bedrijf is in de branche één van de grootste ter wereld. 

“Het maken van de cacao-halffabricaten is een complex proces”, zegt Martin de Groot, Quality Manager bij Olam. “Het is uiterst belangrijk om in het gehele productieproces, voedselveilig te werken. Om alles onder controle te hebben en te houden. Want er zijn nogal wat risico’s: bijvoorbeeld ongewenste aanwezigheid van materialen in de aangeleverde cacaobonen, risico’s op het gebied van microbiologie, allergene risico’s en chemische risico’s door bijvoorbeeld contaminanten.”

 

 

Grijpvoorraadbeheer en applicatiekennis

De samenwerking met ERIKS loopt al jaren, maar werd echt een partnership toen Olam in 2017 besloot het aantal leveranciers te reduceren en te kiezen voor één technische partner met toegevoegde waarde. ERIKS werd toen totaalleverancier bij Olam. “En dat betekent sindsdien: voorzien in de hele MRO-behoefte en de grijpvoorraden. We zorgen ervoor dat alle gewenste materialen in de fabrieken aanwezig zijn of geregeld worden”, zegt Eelco van den Broek, Account Manager bij ERIKS en de linking pin bij Olam. “Met de Application Engineers voor de technische vragen en een dedicated  binnendienst vormen we een mooi en stevig accountteam, dat dagelijks voor Olam klaar staat.”

“Sinds ons partnership in 2017 hebben we mooie besparingen bewerkstelligd. Bijvoorbeeld door verschillende productieprocessen te optimaliseren en de grijpvoorraden met een two-bin-systeem beter in te regelen. Daarnaast is onze kennis en kunde ingezet voor verbetering van applicaties zoals transportbanden, elektromotoren, slangen, afsluiters en afdichtingen.”

ERIKS is ook proactief betrokken bij de operationele werkzaamheden in Koog aan de Zaan en Wormer, ziet De Groot tot zijn tevredenheid. “De mensen van ERIKS weten wat er speelt in de markt, zien alle ontwikkelingen. Daarom kunnen ze goed adviseren over nieuwe materialen of producten. Dat doen ze dan ook regelmatig. En daar kunnen wij ons voordeel weer mee doen.”

 

Voedselveiligheid hoog in het vaandel

De Groot was destijds op bezoek bij ERIKS in Alkmaar en kreeg daar een presentatie over voedselveiligheid. Hij was direct onder de indruk. “Bij een bedrijf als Olam staat (voedsel)veiligheid op één. Je moet er niet aan denken dat er tijdens de productie iets niet goed gaat. Tijdens de presentatie bleek dat ERIKS niet alleen over alle relevante certificaten beschikt, maar dat ze ook met kennis van zaken spreken. En dat is mij ook duidelijk geworden: ERIKS is een betrouwbare én een deskundige partner”, aldus De Groot. “Belangrijk voordeel daarbij is dat ze kennis hebben van alle compliance en regelgeving die voor onze branche van toepassing zijn.”

Enkele voorbeelden wat ERIKS concreet voor Olam heeft gedaan: de cacaofabrikant heeft ERIKS gevraagd om het complete pakket aan flenspakkingen te standaardiseren. Het gaat daarbij om voedselveiligheid, dus was een EC1935/2004-certificaat een vereiste. En ERIKS adviseert Olam over de juiste afsluiters bij toepassingen met cacaomassa en cacaoboter.

voedselveiligheidsinspectie voor Olam Cocoa

De cacaobonen worden direct bij binnenkomst vanuit de schepen bij Olam gescheiden van ongewenste materialen.


“Mooie en toepasselijke voorbeelden”, zegt Eelco van den Broek. “Met onze know how bieden we aantoonbaar toegevoegde waarde.” De Groot beaamt dat. “Bij ERIKS zijn ze professioneel en deskundig. En wat prettig is: ze zijn transparant en staan open voor discussie. Samen kom je tot de juiste aanpak. Het kenmerkt de werkwijze van Eelco en zijn collega’s.”

Account Manager ERIKS en Quality Manager Olam op de productielocatie van Olam Cocoa

Eelco van den Broek (Account Manager ERIKS) en Martin de Groot (Quality Manager Olam) op de productielocatie van Olam Cocoa in Koog aan de Zaan.

 

Mooi om zo samen te werken

Cruciaal in de relatie tussen Olam en ERIKS is de wens van beide tot samenwerking. “We trekken als een volwaardige partner met Olam op”, zegt Eelco van den Broek. “Dat levert volgens ons voor beide partijen het meeste op.” De Groot is het daar helemaal mee eens. “We voeren wel discussies over wat de beste oplossing voor een bepaald probleem is. Daar kunnen we verschillend over denken, maar op een gelijkwaardige manier. Het mooie is: ERIKS vraagt dan door. Waarom wil je dat en hoe zie je dat concreet voor je? Ze kunnen ons aan de hand van de regelgeving en de technische details uitleggen waarom bijvoorbeeld die ene afsluiter of hygiënische afdichting dan de beste oplossing is. En op basis van zo’n traject komen we dan gezamenlijk tot de beste keuze. Het is mooi om zo samen te werken.”


Risico’s in kaart brengen

De komende tijd wil De Groot investeren in het nog beter in kaart brengen van de risico’s van de productieprocessen bij Olam. Waar kan wat fout gaan en wat is daartegen te doen? “We gaan vervolgens kijken of en hoe we de processen en procesonderdelen moeten aanpassen. Natuurlijk maken we gebruik van de kennis en de expertise van ERIKS. Ze kunnen ons helpen bij het gebruiken van de juiste onderdelen en materiaalkeuze. Ze kunnen toezien op het naleven van de regels – ook die voor de voedselveiligheid. En ze helpen ons bij de optimalisatie van de processen en het dagelijkse onderhoud. Er is, kortom, nog meer dan genoeg te doen. Ik zie ernaar uit.”


Oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie

ERIKS heeft een uitgebreid pakket aan componenten speciaal voor de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie.

Onze blogs over voedselveiligheid

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Clean Manufacturing - schoon verpakte producten

De vraag naar schone productie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In onze nieuwe Clean Manufacturing Facility produceren, cleanen en verpakken wij slangen, afdichtingen en afsluiters voor bedrijven in de food, farma en de semicon. Door minder schakels in de Supply Chain profiteert u van kostenbesparingen en snellere leveringen.

Inhouse Cleanrooms

Door een steeds groter bewustzijn op het gebied van reinheid richt de industrie zich meer en meer op het optimaal beheersen van de productieprocessen. Er wordt getracht te voorkomen dat technische componenten oorzaak zijn van vervuiling in de processen en de systemen. Het voorkomen van dit type vervuiling speelt vooral in de farmaceutische, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie. Onze Cleanrooms zijn comform klasse 1000.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.