Sensus bespaart met inzet van slimme vlinderkleppen

jaarlijkse besparing 80.000 euro

Storingen in je productieproces, of zelfs totale uitval: niemand zit erop te wachten. Inuline-fabrikant Sensus had er veel last van, tot ERIKS met een structurele oplossing kwam: de installatie van 900 speciale vlinderkleppen. Het resultaat: een sterk verbeterd productieproces, de downtime tot een minimum teruggebracht en een totale besparing van 800.000 euro. 


Wereldwijd zijn er maar drie fabrieken die het produceren: inuline uit cichorei, geschikt als suiker- en vetvervanger en veel gebruikt in bijvoorbeeld in ontbijtgranen, repen, brood, banket, zuivel en babyvoeding. Een van die fabrieken staat in Nederland: Sensus, in Roosendaal. Sensus had veel last van storingen in de zestien silo’s waar het halffabricaat voor inuline wordt gedemineraliseerd: de Demi-installatie, het meest kritische onderdeel van het hele proces.

 

 

Storingen door uitval en lekkage

“De vlinderkleppen daar vielen vaak uit, of hadden last van lekkage”, vertelt Martin Geuke, inkoopmanager bij Sensus. “We hebben toen diverse activiteiten uitgevoerd, waardoor het aantal storingen daalde. Maar nog moesten onze monteurs regelmatig aan de slag om de boel weer aan de praat te krijgen. En in die tijd konden we niet volledig draaien.”


Veel minder onverwacht onderhoud

Sensus vroeg drie vaste leveranciers om mee te denken over een oplossing om uitval en storingen te voorkomen. “We hebben aan alle drie dezelfde harde voorwaarden gesteld: we wilden kleppen die ons bedrijfszekerheid konden geven, die gegarandeerd tien jaar mee konden”, zegt Geuke. “Zodat we veel minder onverwacht onderhoud zouden hebben en de fabriek gewoon kon doordraaien.”


800.000 euro minder aan onvoorziene onderhoudskosten en uitval

In een van de vier lijnen van de Demi-installatie zijn de nieuwe vlinderkleppen inmiddels geplaatst. “Het blijkt dat ERIKS de juiste kleppen heeft geleverd. Er zijn geen storingen en geen lekkages. De mensen van ERIKS hebben het goed opgepakt en ons enorm geholpen.” Dat blijkt ook uit de verwachte besparingen: Sensus gaat de komende tien jaar zo’n 800.000 euro minder uitgeven aan onvoorziene monteurskosten en kosten wegens bedrijfsuitval, ofwel 80.000 euro per jaar.

De Inulinefabriek van Sensus in Roosendaal


Vertrouwen in een succesvol resultaat

Zakendoen gaat om vertrouwen hebben in elkaar, benadrukt Geuke. “Vertrouwen was er zeker al en nu met dit resultaat heeft ERIKS er absoluut weer een prima productgroep aan toegevoegd. Mede door ERIKS zal onze fabriek nog stabieler draaien. En dat is toch waar het ons allemaal om gaat.”


5 voordelen van vlinderklep-oplossingen van ERIKS

  • pro-actief meedenken over optimalisatie van het productieproces
  • uitval minimaliseren
  • lekkage voorkomen
  • downtime verminderen
  • onvoorziene onderhoudskosten structureel verlagen

Ron van der Velden (L) en Mark de Jong van ERIKS.

 

Pro-actief samenwerken aan een succesvolle oplossing

De keuze viel op de oplossing die ERIKS speciaal voor Sensus ontwikkelde. “ERIKS begreep onze vraag gewoon het beste”, zegt Geuke. “Het was meer dan tien jaar garantie geven op je product; het was pro-actief meewerken aan een goede oplossing van het probleem.”

We wilden natuurlijk graag helpen het proces te optimaliseren”, vertelt Ron van der Velden van ERIKS, sinds 1999 leverancier van Sensus. Eerst onderzochten ERIKS-specialisten welke vlinderkleppen het meest geschikt waren voor de Demi-installatie van Sensus. Daarna voerden ERIKS én Sensus twee maanden lang uitgebreide tests uit om er zeker van te zijn dat de vlinderkleppen storing- en lekvrij werkten. “We hebben nu een klep waarvan we weten dat die zonder problemen tien jaar lang, of 10.000 schakelingen, functioneert.”

Meedenken

ERIKS-specialisten zullen de kleppen in de andere drie lijnen de komende jaren stapsgewijs vervangen. “‘Dat is een prima gezamenlijk resultaat”, aldus Geuke. “Ik vond het mooi om te zien hoe ERIKS elke keer meedacht en het juiste product wist te selecteren. We zijn in goede samenwerking een heel eind gekomen.”

“Mooi om te zien dat dit bedrijfsonderdeel zorgeloos kan draaien”, zegt Van der Velden van ERIKS. “Dat is eigenlijk nog meer waard dan de garantie van tien jaar die wij geven op de kleppen: het idee dat je als fabrikant erop kunt vertrouwen dat de machines en installaties gewoon blijven draaien.”

Oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie

ERIKS heeft een uitgebreid pakket aan componenten speciaal voor de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie.

Onze blogs over voedselveiligheid

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Clean Manufacturing - schoon verpakte producten

De vraag naar schone productie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In onze nieuwe Clean Manufacturing Facility produceren, cleanen en verpakken wij slangen, afdichtingen en afsluiters voor bedrijven in de food, farma en de semicon. Door minder schakels in de Supply Chain profiteert u van kostenbesparingen en snellere leveringen.

Inhouse Cleanrooms

Door een steeds groter bewustzijn op het gebied van reinheid richt de industrie zich meer en meer op het optimaal beheersen van de productieprocessen. Er wordt getracht te voorkomen dat technische componenten oorzaak zijn van vervuiling in de processen en de systemen. Het voorkomen van dit type vervuiling speelt vooral in de farmaceutische, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie. Onze Cleanrooms zijn comform klasse 1000.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.