Installatie van metaal en grote, blauwe slangen

Unieke DN3000 vlinderkleppen voor gashoofdleiding Tata Steel

Constructieve samenwerking tussen ERIKS en Tata Steel

DN3000-kleppen leveren, dát doen we niet elke dag. Des te unieker was dit project. Onlangs leverde ERIKS twee gigantische vlinderkleppen bij Tata Steel die als veiligheidskleppen gemonteerd worden in de Blast Furnace Gas Hoofdleiding. Deze belangrijke pijpleiding loopt van Tata Steel naar Vattenfall. Een unieke aanvraag voor een bijzonder project: “Je levert toch belangrijke onderdelen voor de aorta van het hoogovengasdistributiesysteem.” 

Na jaren trouwe dienst, waren de vlinderkleppen in de Blast Furnace Gas Hoofdleiding van Tata Steel aan het einde van hun levensduur gekomen. De kleppen hebben verschillende functies: enerzijds om het productiegas naar Vattenfall te transporteren om het om te zetten naar elektrische energie, anderzijds als veiligheidsklep bij verstoringen. De geplande revisie van een van de hoogovenfabrieken zat eraan te komen, dus was dit het uitgelezen moment om de kleppen te vervangen. Tata Steel zocht een leverancier die de verwachte kwaliteit kon leveren, tegen een geschikte prijs. Maar bovenal: binnen de gestelde termijn. Want als er niet op tijd geleverd kon worden, konden de kleppen niet vervangen worden. En dat kan op termijn meer storingen betekenen. 

Expertise was de doorslag

Het was voor de Project Manager ENB van Tata Steel, in eerste instantie niet de meest voor de hand liggende keuze om ERIKS te selecteren als leverancier. Dit vanwege het feit dat deze afsluiters niet standaard tot het portfolio van ERIKS behoren. Toch had hij er vanaf het eerste moment vertrouwen in: “De bekendheid, kennis en expertise van ERIKS straalde vertrouwen uit. De hele manier waarop het pakket aan ons gepresenteerd werd, gaf direct de indruk dat men er serieus werk van maakt om het tot een goed einde te brengen. Ook de fabrikant die ze op het oog hadden, sloot bij het allereerste begin aan.”

De grootste klep

Ook voor ERIKS was dit ook een unieke aanvraag. Peter Posthuma, Application Engineer Valves & Instrumentation, zegt hierover: “Tot anderhalf jaar geleden waren dit de grootste stalen vlinderkleppen met metalen zitting met een gewicht van ieder 6850 kilo, die we in opdracht hadden. Dit is echt niet iets wat ik elke dag verkoop. Bovendien, we leveren nu geen product, maar een specifieke technische oplossing. Dat maakte het een interessante opdracht.” Ook voor Tom Schoof, Account Manager bij ERIKS, was dit een mooie uitdaging: “Intern hebben we goed onderzocht hoe we dit project het beste konden aanpakken. Met wie gaan we aan tafel, wie moeten we spreken voor een duidelijke opdrachtomschrijving en met welke van ons bekende fabrikanten gaan we in zee?” 


Samen op pad

De fabrikant die ERIKS selecteerde zit in Duitsland en verscheidene bezoeken volgden. De Project Manager ENB blikt grappend terug: “Ik hoor het Peter nog zeggen: de fabrikant zit net over de grens. Dat klopte wel, maar de productiefaciliteit was ter hoogte van Leipzig – zo’n 8 uur rijden. Dat doe je niet even in een dagje op en neer.” Samen met ERIKS Product Manager Kevin van Wijlen en vertegenwoordigers van Tata Steel ging men meerdere malen langs in Duitsland om het product te controleren volgens het ITP (Inspectie Test Plan). Hier keek men ook secuur hoe de voortgang van de productie verliep. Dit moest in samenhang met onder meer de zogenaamde whitness en hold points voorkomen dat de klep niet voldoet aan de specificaties en de toepassing waarvoor het beoogd is.

Het zekere voor het onzekere

De Project Manager ENB is tevreden over het uiteindelijke resultaat. Het hele proces en de controles in navolging van het ITP gingen niet altijd naar wens, maar leiden uiteindelijk wel tot een goed en bruikbaar product. Met name voor ERIKS maar ook voor de fabrikant leverde deze opdracht een leercurve op die goed van pas kan komen bij mogelijke nieuwe opdrachten van deze ordergrootte. Alle inspanningen van zowel Tata Steel als ERIKS en de fabrikant zijn dus niet voor niets geweest om beide kleppen op tijd geleverd te krijgen. Project Manager ENB: “Voor Tata Steel was dit laatste cruciaal voor een project van deze omvang. Het moet wel kloppen allemaal, want je sleutelt, zoals eerder gezegd, toch in de aorta van het hoogovengasdistributiesysteem. Als er ook maar iets verkeerd gaat, ligt de fabriek langer stil of kunnen we de kleppen niet op tijd vervangen. Dat is voor ons absoluut geen optie.” 

Constructieve samenwerking

Voor zowel ERIKS als Tata Steel is het partnerschap goed bevallen. De Projectmanager van ENB noemt het een constructieve samenwerking: “Je kunt zo’n proces heel zwart-wit bekijken, of je kiest voor een open communicatie. Dat laatst was bij ons het geval. Zowel ERIKS, als de firma die het produceerde, stelden zich constructief en open op. Er gaat altijd wel iets anders dan gepland, vaak is een leverancier dan geneigd het te verbloemen. Bij ERIKS doen ze dat niet: hier werden zaken eerlijk en open besproken. Zo kwamen we tijdens het proces gezamenlijk tot goede oplossingen voor tussentijdse onverhoopte zaken. Het heeft geleid tot het gewenste resultaat: de kleppen zijn geleverd en klaar om gemonteerd te worden.” 

In juli 2023 is het zover en worden de gigantische kleppen, als onderdeel van een groter geheel, met drie kranen in het gasleidingsysteem getakeld. Voor zowel ERIKS, als Tata Steel, is dit een bijzonder moment.

 

Oplossingen voor de basisindustrie

 
Nieuwsgierig naar wat ERIKS nog meer voor u zou kunnen betekenen in de basisindustrie

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

Projectaanpak

Afsluiters, kunststof leidingsystemen en slangen worden veelal projectmatig ingekocht. ERIKS is hier volledig op ingericht. Doordat inkoop,  expediting, inspectie, documentcontrole, logistiek binnen onze projectorganisatie nauw samenwerken is een soepel ordermanagement gegarandeerd. U werkt met vaste contactpersonen die gespecialiseerd zijn in verschillende segmenten; bijvoorbeeld olie & gas, utiliteit of maritieme industrie. 

Luchtlekkage inspectie

ERIKS kan u uitstekend helpen energie te besparen door lekkage in uw persluchtsysteem op te sporen en te verhelpen. Volgens Europees onderzoek is persluchtlekkage de grootste oorzaak van energieverlies binnen de industrie. Wij voeren de controle van het volledige persluchtsysteem bij u uit; van compressor tot aan de pneumatische toepassingen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.