In dit artikel

Pakkingen: de belangrijkste selectiecriteria

Pakkingen worden gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen in elke industrie. Ze zijn onmisbaar voor een betrouwbare en efficiënte productie. Met de enorme verscheidenheid aan materialen, vormen en afmetingen zijn de applicatiemogelijkheden eindeloos. Een overzichtelijk selectieproces draagt bij aan het aanschaffen van de juiste pakkingen voor jouw productieomgeving.    

Materiaalkeuze Pakkingen

Het belang van een goede pakking

Ondanks hun vaak kleine formaat en ‘onzichtbare’ rol in het productieproces is de aanwezigheid van pakkingen cruciaal. Het selecteren van de juiste pakkingen is daarom van groot belang. Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. In de ontwerpfase van een machine of component betekent dit extra werk, hogere kosten en langere time-to-market. Bij lopende processen bestaat het risico op lekkage, fouten in de productie of zelfs ongelukken met verstrekkende gevolgen. Pakkingen van hoge kwaliteit verhogen de veiligheid op de werkvloer en zorgen ervoor dat machines en onderdelen beter werken en langer meegaan. Dit alles kan leiden tot een efficiënter productieproces en een significante vermindering van de downtime.

Een pakking voor elke toepassing

Dat klinkt geruststellend. Maar wanneer je je realiseert dat er met alle mogelijke variaties tienduizenden verschillende pakkingen beschikbaar zijn, is een gestructureerd selectieproces een absolute noodzaak. Een nauwkeurige voorbereiding is daarin belangrijke eerste stap. Voorafgaand aan de daadwerkelijke selectie is het goed om met gedetailleerde informatie van de klant de volgende zaken in kaart te brengen:

  • Van welke toepassing maakt de pakking straks onderdeel uit? Welke rol speelt deze toepassing in het productieproces? En met welke omgevingsfactoren heeft deze toepassing te maken? Door het productieproces nauwkeurig te beschrijven, is het ook makkelijker om verderop in het selectieproces te bepalen welke speciale eigenschappen jouw pakkingen moeten hebben.    
  • Aan welke eisen moet de pakking voldoen om binnen de geldende normeringen op jouw productielocatie gebruikt te mogen worden? Denk daarbij aan minimale vereisten voor veiligheid en kwaliteit. Beschikbare documentatie en traceerbaarheid van gebruikte materialen spelen daarin een belangrijke rol.
  • Hoe lang moet de pakking minimaal meegaan?    
  • Staat de toepassing standaardisering toe of is maatwerk nodig? Pakkingen zijn ideaal om te standaardiseren, denk aan het rationaliseren van het aantal soorten en typen. Maar indien gewenst ook uiteraard volledig op maat te maken.

 

Maincategory: Corporate usage

Selectie van de juiste pakking

Tijdens het productieproces worden pakkingen blootgesteld aan verschillende productiefactoren. Deze factoren zijn bepalend voor de minimale vereisten en de (materiaal)eigenschappen die jouw pakkingen moeten hebben. Medium, druk en temperatuur zijn daarin het belangrijkst. Wil je de juiste pakking selecteren voor jouw toepassing zul je precies moeten weten onder welke omstandigheden jouw productieproces verloopt. De juiste pakking is niet alleen bestand tegen elke productiefactor afzonderlijk, maar reageert ook het beste bij een combinatie van deze drie.

Medium

Een van de belangrijkste selectiecriteria is dat elk onderdeel van een pakking chemisch bestand moet zijn tegen alle media waarmee het in aanraking komt. Niet elk pakkingmateriaal is geschikt voor bepaalde vloeistoffen, vaste stoffen of gas wat langs de pakking gaat. In dat geval zal het pakkingmateriaal bijvoorbeeld sneller slijten en een hogere doorlaatbaarheid laten zien. Het is dus zaak om de pakking te beoordelen op de weerstand ten opzichte van elk afzonderlijk medium. Let ook op wanneer twee of meerdere media met elkaar gemengd worden tijdens het productieproces, dit kan een nieuw weerstandsniveau en ander pakkingmateriaal vereisen.


De juiste pakking is niet alleen bestand tegen de media die tijdens het productieproces door het apparaat of de leidingen gaan. Ook de schoonmaakmiddelen, smeermiddelen en andere media in de directe nabijheid van de toepassing moeten meegenomen worden in het selectieproces.

Temperatuur

Temperaturen kunnen per toepassing sterk verschillen. Pakkingen moeten daarbij niet alleen bestand zijn tegen (extreem) hoge en lage temperaturen, ook de snelle wisseling van de temperatuur speelt een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld de ovens van Tata Steel, waar je te maken hebt met temperaturen tot een paar duizend graden of de leidingen van een olieraffinaderij, waar de temperatuur ineens extreem snel kan oplopen. Bij het selecteren van de juiste pakking, is het ook belangrijk dat je temperaturen meeneemt die ontstaan bij het reinigen van de toepassing. Het is belangrijk om je vooraf te realiseren dat met welke temperaturen je ook te maken hebt, voor elke toepassing bestaat een pakking.

Druk

In productieomgevingen is het heel normaal dat de druk binnen een toepassing snel en hoog oploopt. Niet alle pakkingen zijn hiertegen bestand. Een pakking die niet goed functioneert onder hoge druk kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom noodzakelijk dat je precies weet hoe hoog de druk wordt, maar minstens net zo belangrijk is om in te schatten hoe vaak en hoe lang de pakking onder die druk moet opereren. De hoogte van de druk in de toepassing bepaalt voor een groot deel van welk materiaal de pakking moet zijn.

 ERIKS Gasket Technology

Welke materialen worden het meeste gebruikt?

Om de juiste pakking te selecteren is het eerst zaak om de data van eerdergenoemde productiefactoren beschikbaar en inzichtelijk te krijgen. Op basis van deze gegevens kan je een eerste gerichte materiaalselectie uitvoeren. Pakkingen worden van uiteenlopende materialen gemaakt. Het gebruikte materiaal is afhankelijk van de minimale weerstandsniveaus die vereist zijn voor een optimale werking van de pakking. Over het algemeen worden de volgende limieten gehanteerd:

Materiaal

Minimale temperatuur

 

Maximale temperatuur

 

Maximale druk

Materiaal

           Rubber

 
Minimale temperatuur  

-50ͦ C

Maximale temperatuur  

70ͦ C - 120ͦ C

Maximale druk

25 bar 

Materiaal

PTFE

Minimale temperatuur  

-200ͦ C

Maximale temperatuur  

250ͦ C

Maximale druk

80 bar 

Materiaal

Vezel

Minimale temperatuur  

-100ͦ C

Maximale temperatuur  

400ͦ C

Maximale druk

80 bar

Materiaal

Grafiet

Minimale temperatuur  

-200ͦ C

Maximale temperatuur  

450ͦ C

Maximale druk

100 bar.

Materiaal

Halfmetaal

Minimale temperatuur  

-270ͦ C

Maximale temperatuur  

700ͦ C

Maximale druk

160 - 400 bar

Materiaal

Metaal

Minimale temperatuur  

-270ͦ C

Maximale temperatuur  

1000ͦ C

Maximale druk

> 1000 bar

Materiaal

                Geschikt voor

 
Materiaal

                                Rubber

 
                Geschikt voor  

kunststof leidingen die ‘zachte’ pakking nodig hebben, leidingen waar natuurlijk gas met lage druk doorheen gaat, leidingen voor afval- of drinkwater.

Materiaal

PTFE

                Geschikt voor  

leidingen voor chemische media, zuivelproducten en productieprocessen in de farmaceutische industrie.

Materiaal

Vezel

                Geschikt voor  

leidingen voor gassen met medium druk, leidingen voor niet-agressieve chemicaliën. 

Materiaal

Grafiet

                Geschikt voor  

stoom met medium druk, systemen voor hete olie, uitlaatsystemen en andere toepassingen in met name de petrochemische industrie en raffinaderijen

Materiaal

Halfmetaal

                Geschikt voor  

reactoren met hoge druk, stoom met medium druk en raffinageprocessen.

Materiaal

Metaal

                Geschikt voor  

reactoren met hoge druk, boren en pompen onder zeer hoge druk in offshore industrie.

Metalen Pakkingen

Deze staat geeft de standaard materiaalvereisten weer. Uiteraard zijn er veel productieomgevingen waar toepassingen onder afwijkende omstandigheden opereren. Daarom zijn er binnen elke materiaalcategorie tal van variaties beschikbaar, zodat je altijd een pakking selecteert die perfect aansluit op jouw toepassing.

Pakkingen op maat

ERIKS als betrouwbare partner voor al jouw pakkingen

Wil je de juiste pakking selecteren en additionele kosten en extra werk voorkomen, dan doe je er als engineer goed aan om ERIKS tijdig bij het selectieproces te betrekken. We kennen de vragen uit de verschillende industrieën, we kennen de uitdagingen, we kennen de oplossingen. Met onze unieke combinatie van kennis en expertise van pakkingen, een volledig productassortiment en de gespecialiseerde services voor het leveren van standaard- en maatwerkoplossingen, zijn we jouw ideale partner voor elke toepassing waar je pakkingen voor nodig hebt. Ontdek bijvoorbeeld de uitgebreide mogelijkheden met onze pakking configurator. 

 

Pakkingconfigurator voor snellere doorlooptijden

De nieuwe pakkingconfigurator is onlangs gelanceerd. Het vereenvoudigt je selectieproces én je kunt de door jouw geselecteerde pakkingen direct bestellen. De configurator is snel en gebruiksvriendelijk, zodat je het hele proces van begin tot eind kunt doorlopen zonder tussenkomst van ERIKS. Selecteer het juiste materiaal, configureer de vorm en grootte van de pakking, controleer de prijs en voer de bestelhoeveelheid in. Klaar met selecteren? Bevestig je bestelling en we gaan meteen voor je aan de slag! 

Auteur

Nico Ruis

Nico Ruis

Business Development Manager

Configureer en bestel zelf je pakking online

Met de nieuwe gasket configurator kun je zelf 24/7 online maatwerkpakkingen ontwerpen en bestellen. Je hoeft geen professional te zijn voor het selecteren van het juiste materiaal en het vormen en dimensioneren van de afdichting. De afmeting is direct zichtbaar via een grafische presentatie van het product dat wordt geconfigureerd. Als jouw pakking overeenkomt met de vorm en grootte van een standaard pakking die in onze webshop verkrijgbaar is, melden we dit.

Probeer de nieuwe ERIKS pakkingconfigurator direct en klik op de oranje button! 

Nico Ruis

Auteur: Nico Ruis

Business Development Manager

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.