In dit artikel

De beste manieren om beroepsgerelateerd gehoorverlies te voorkomen

Schadelijk geluid is onzichtbaar, maar de luide aanwezigheid ervan vormt een risico dat iedereen aangaatOnze wereld is zo luidruchtig geworden, dat 'geluidshinder' als een gevaar voor de volksgezondheid wordt beschouwd. Ondanks industriële regelgeving is gehoorverlies door lawaai (NIHL - noise-induced hearing loss) de meest gemelde beroepsziekte in de EU. 16 miljoen mensen van de Europese beroepsbevolking leiden aan beroepsgerelateerde gehoorbeschadiging. 

Aangezien gehoorverlies zich in de loop van de tijd ontwikkelt, kan het gemakkelijk onopgemerkt blijven totdat het te laat is en er al blijvende schade in het oor is opgetreden. Toch is gehoorverlies door lawaai volledig te vermijden ls de juiste preventieve maatregelen worden genomen. 

Een oplossing die echt een verschil maakt, begint bij een inzicht in de volledige omvang van de gevaren en factoren die van invloed zijn op gehoorbescherming. Samen met onze partner 3M, internationaal toonaangevend op het gebied van gehoorbescherming, en onze eigen expert Paul Skade, Category Manager Safety for Industrial MRO bij ERIKS, presenteren wij de nieuwste strategieën en technologie voor preventie van gehoorverlies. Dit stelt je in staat om binnen jouw organisatie een effectief gehoorbeschermingsprogramma (HCP - hearing conservation programme) te implementeren.

Huidige innovaties

3M™ EAR™ Flexibele Fit oordop

'Het domein gehoorbescherming is in ontwikkeling, maar de meeste producten die op de markt komen, is meer van hetzelfde', zegt Paul Skade. Onlangs is er echter een volledig nieuw product uitgebracht, de 3M™ EAR™ Flexibele Fit oordop. Deze oordop is om twee redenen uniek, lichtt Paul toe. 'Allereerst is hij gemaakt van schuim, dat gewoonlijk wordt gebruikt voor wegwerp oordoppen. Die gebruik je dus voor één dienst, waarna je ze weggooit. Maar dit is een herbruikbare oordop, die je kunt wassen en tot twee weken kan gebruiken. Ten tweede is het ook de enige oordop op de markt die voor verschillende veiligheidsniveaus is getest en goedgekeurd.'

Deze oordop biedt bijvoorbeeld zowel veiligheidsniveau SNR 30 als SNR 35. De dubbele classificatie komt omdat de meeste mensen oordoppen met één hand indoen, terwijl je dat met twee handen zou moeten doen. 'Vaak krijgen mensen dus niet de volledige bescherming die ze verwachten, omdat ze de oordop alleen maar in hun oor hebben geduwd', aldus Paul. 'Met de 3M™ EAR™ Flexibele Fit oordop krijg je ook SNR 30 als je slechts één hand gebruikt. Maar als je iets beters wilt, kun je het oordopje op de traditionele manier met twee handen indoen en krijg je SNR 35.' Dit betekent dat de oordoppen het lawaai in de omgeving met ongeveer 30 of 35 decibel verminderen. 

Wanneer de werkomgeving 100 decibel is, zoals bijvoorbeeld het geluidsniveau van elektrisch gereedschap, en je de oordoppen met twee handen indoet, dan breng dit de bescherming terug tot ongeveer 65 decibel, het niveau van een normaal gesprek.

SNR vs. PAR

SNR (Single Number Rating) is een specificatie waarmee het beschermingsniveau van alle vormen van gehoorbescherming wordt bepaald. Het biedt een eenvoudige referentie om verschillende soorten gehoorbescherming te vergelijken. Maar als je de SNR op de verpakking van de gehoorbescherming als leidraad gebruikt, is het mogelijk dat je niet elke werknemer van het juiste beschermingsniveau voorziet. Dit komt doordat oren in veel soorten en maten voorkomen. Als je wilt zorgen dat alle werknemers de bescherming krijgen die ze nodig hebben, moet je hun persoonlijke dempingswaarde (PAR - Personal Attenuation Rating) kennen. Door de PAR van elke werknemer te bepalen met een pasvormtest, zorg je ervoor dat het gehoor van je werknemers beschermd wordt en dat ze voldoen aan de geldende regelgeving. 

Geen universele aanpak

'Ik merk vaak dat eindgebruikers gehoorbescherming te eenvoudig benaderen', legt Paul uit. 'Ze proberen dan één soort oordop te gebruiken die bij iedereen past en dat is heel moeilijk.'

Iedereen heeft een andere vorm, grootte en bouw van het oor, dus een universele oplossing voor gehoorbescherming bestaat niet. Naast de standaard cilindervormige oordoppen zijn er ook oordoppen met een spits toelopende vorm en verschillende kenmerken verkrijgbaar. Het belang van deze keus wordt soms onderschat. 'Je ziet vaak dat mensen wel verschillende opties voor veiligheidsschoeisel of handbescherming kiezen, maar misschien maar één soort oordop. ensen verschillen, dus ze hebben die keuze nodig', merkt Paul op. 'De toepassingstechnici van ERIKS kunnen  adviseren over de beste selectie.’ De sleutel tot optimale bescherming ligt in de best mogelijke pasvorm. In samenwerking met 3M kan een suggestie worden gedaan die voldoet aan de meeste eisen van elke gebruiker en die op het juiste niveau bescherming biedt.

Pasvormtest

Pasvormtest

De pasvormtest gebeurt met software die de effectiviteit meet van de gehoorbescherming die in de praktijk wordt gedragen. Elk individu vangt het geluid op een andere manier op. Daardoor kan het resultaat van dezelfde bescherming voor iedereen anders zijn. Met het 3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear-validatiesysteem kan worden getest en geregistreerd hoeveel bescherming iemand daadwerkelijk krijgt, weergegeven in de vorm van een persoonlijke PAR-waarde.

Dit is om meerdere redenen zeer nuttig  voor de werkgever. Het bewijst dat de bescherming voldoende is voor de bedoelde toepassing. 'Maar je hoort ook over bedrijven die dit hebben gebruikt om claims met succes aan te vechten', zegt Paul.

'Er is een bedrijf dat een claim van een werknemer ontving vanwege gehoorverlies  als gevolg van het lawaai op werk. Ze ontdekten echter dat hij 's avonds drumde. Uiteraard kwam het gehoorverlies daardoor. Er zijn veel vergelijkbare verhalen op het gebied van gehoorbescherming.' Een pasvormtest kan bewijzen dat de juiste hoeveelheid bescherming voor de toepassing is geleverd. Het is een manier om de werknemers voldoende te beschermen en het bedrijf te behoeden voor ongegronde claims.

Testmethode

3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear-validatiesysteem

Het 3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear-validatiesysteem maakt gebruik van een objectieve methode, de F-MIRE (Field Microphone In-Real-Ear). De geluidsniveaus in de gehoorgang achter de gehoorbeschermer en  buiten de gehoorbeschermer worden gemeten met microfoons met een duaal element. Het ene microfoonelement meet het signaal in de gehoorgang met een sondebuisje dat door de oordop of het kussen van de oorbeschermer steekt. Het tweede microfoonelement meet het externe geluidsniveau tijdens de validatie. Met het verschil tussen de twee metingen wordt de demping van de gehoorbeschermer geschat. Les meer over het E-A-Rfit™ Dual-Ear Validation System en vraag vrijblijvend een fit test aan.

Selectie van gehoorbescherming

Bij de selectie van gehoorbescherming vindt de gebruiker de oordoppen of oorbeschermers die het beste voldoen aan de persoonlijke behoeften op het gebied van comfort, demping en grootte van de gehoorgang. De werknemer kan verschillende gehoorbeschermers van 3M testen en alle aspecten van de 3M™ E-A-Rfit™-validatiesessie vastleggen. Deze aspecten omvatten de PAR-resultaten, de datum van de pasvormtest en andere gegevens die in het kader van programmabeheer voor je bedrijf kunnen worden opgeslagen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat werknemers de juiste pasvorm en kennis hebben.

Beschermingsniveaus

Iedereen is anders en dat geldt ook voor elke omgeving. Werknemers kunnen op een dag met zeer uiteenlopende geluidsniveaus geconfronteerd worden in verschillende delen van dezelfde fabriek. 'Mensen realiseren zich niet altijd dat je zowel te veel als te weinig kunt beschermen. Als je bijvoorbeeld een oordop met SNR 35 gebruikt in een omgeving waar het geluidsniveau 100 decibel is, wordt dit teruggebracht tot ongeveer 65 decibel. Dat is eigenlijk wat aan de lage kant', zegt Paul. 'Dus voor een omgeving met 100 decibel wil je  bescherming waarmee je de mensen om je heen kunt horen. En nog belangrijker, zodat je ook omgevingssignalen kunt horen, zoals het brandalarm of de vorkheftruck.'

Situationeel bewustzijn

3M Peltor LiteCom

In veel situaties is het essentieel dat werknemers kunnen communiceren of waarschuwingsgeluiden kunnen horen, terwijl het ook cruciaal is dat hun gehoor tegen gevaarlijke geluidsniveaus wordt beschermd. Geavanceerde gehoorbescherming biedt zogenaamde 'geluidscompressie', wat schadelijke geluiden  vermindert en niet-schadelijke geluiden, zoals praten,  versterkt. 

Deze geavanceerde bescherming komt het meest voor in elektronische oorbeschermers die de verkeerde frequenties tegenhouden en het geluid reguleren, vaak tot een niveau van 82 decibel. 'Of je kunt zelfs kiezen voor bluetooth-communicatie', voegt Paul toe. 'Dit werkt heel goed in bijzonder lawaaierige ruimtes, waarbij je  op een covid-veilige afstand of zelfs vanaf de andere kant van de fabriek rechtstreeks met je personeel of collega's kunt praten. Je kunt dan fatsoenlijk communiceren zonder de oorbeschermer af te doen om je collega te horen.'

'Dit soort bescherming werd zeer populair tijdens covid om  afstand te kunnen bewaren. Het is een duurdere oplossing, maar het voorkomt miscommunicatie. Je wilt duidelijke instructies horen van een collega voordat je een taak uitvoert of iets doet.

Als je de collega verkeerd verstaat, kun je een ongeluk of andere problemen met de productie veroorzaken. Deze oorbeschermers worden allemaal als optie gepresenteerd. Ze brengen allemaal kosten met zich mee en ze hebben allemaal verschillende voordelen.'

Training

'Maar het belangrijkste aspect van  gehoorbescherming', aldus Paul, 'is dat de mensen die het dragen, moeten leren hoe ze deze op de juiste manier dragen.' Naleving bij het gebruik van gehoorbescherming is niet altijd gemakkelijk te bereiken. 'Maar dat komt deels door de kwaliteit van de training', zegt Paul. 'De meeste mensen op de fabrieksvloer moeten oordoppen dragen. En ik ben net zo schuldig als anderen als het gaat om het uitdoen van een oordop of hem half indoen, zodat ik kon horen wat de klant zei. Ik ken zelfs gevallen dat mensen  de oordop opzettelijk doormidden knippen en weer indoen, zodat het lijkt alsof ze hem correct dragen.' Helaas wordt het feit dat gehoorverlies permanent is nog steeds te vaak over het hoofd gezien. 'Het is niet alsof je gehoor weer helemaal terugkomt wanneer je 's avonds naar huis gaat. Dat gebeurt niet. Het wordt  alleen maar erger.'

Er is een verschuiving gaande naar het gebruik van nieuwe terminologie in de industrie om het bewustzijn te vergroten. In plaats van gehoorbescherming wordt het vaak 'gehoorbehoud' genoemd, zodat mensen beseffen dat het een serieus probleem is. Lawaai wordt met de PBM-regelgeving (EU) 2016/4256 nu officieel erkend als een onomkeerbaar gezondheidsrisico. Het is in de hoogste risicocategorie geplaatst, net als bijvoorbeeld ademhalingsbescherming. Dit betekent dat het materiaal tegen onomkeerbare schade beschermt. 'Het draait niet alleen om het meten van het geluid', zegt Paul. 'Het gaat om de verschillende stappen die je kunt nemen om dat schadelijke geluid te verminderen. Oftewel, een langetermijnaanpak voor je specifieke toepassing. Je moet een programma hebben en in sommige gevallen begint dat bij een cultuurverandering.'

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.