In dit artikel

Verleng de levensduur van stoomslangen

Stoom speelt een cruciale rol in veel bedrijfsprocessen. Het is echter ook gevaarlijk en duur om mee te werken. Het is daarom belangrijk dat je goed let op jouw stoomslangen, hun koppelingen en de manier waarop ze zijn geïnstalleerd. De levensduur van stoomslangen wordt enerzijds bepaald door het type slang en de manier waarop de koppelingen zijn gemonteerd en anderzijds door de manier waarop de gebruiker met de slang omgaat. Je kunt de levensduur van stoomslangen verlengen door een aantal praktische adviezen op te volgen. We hebben een handleiding samengesteld met de beste werkmethoden om je te helpen de levensduur van je stoomslangen te verlengen en tegelijkertijd de veiligheid van de gebruiker te garanderen.

Vermijd schade door oververhitte stoom

Stoom komt voor in drie verschillende toestanden, bepaald door druk en temperatuur: natte verzadigde stoom, droge verzadigde stoom en oververhitte stoom. 

Het onderstaande diagram laat zien hoe de combinatie van werkdruk en temperatuur verzadigde of oververhitte stoom oplevert. De punten onder de lijn "verzadigde stoom" staan voor heet water, terwijl de punten boven deze lijn oververhitte stoom betekenen. 

Opmerking: Het gebruik van verzadigde stoom boven de lijn verkort de levensduur van stoomslangen. 

 

Steam graph

Verzadigde stoom kan al dan niet onverdampte waterdeeltjes bevatten en kan daardoor "droog" of "nat" zijn. Verzadigde en enigszins natte stoom heeft een smerende werking op de rubberen binnenwand van de slang, terwijl oververhitte en dus droge stoom de rubberen binnenwand kan verharden door het vulkanisatieproces langzaam voort te zetten. Dit verkort de levensduur van het rubber. 

De beste manier om schade door oververhitte stoom te voorkomen is door het gebruik van bovenstaande tabel. Houd de combinatie van werkdruk en temperatuur van de stoom altijd goed in de gaten en laat de waarden niet boven de lijn stijgen.

Vermijd popcorning van de binnenwand

Popcorning verwijst naar schade aan de binnenzijde van de slang. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de absorptie van water of waterdamp door de poriën in de binnenwand. Na gebruik koelt de slang af en condenseert de stoom tot water, dat in de slang achterblijft. Wanneer de gekoelde slang vervolgens wordt gebruikt, zet de ingesloten waterdamp uit met een factor 1600. Deze plotselinge toename van het volume creëert luchtbellen in de binnenwand, waardoor het rubber blaasjes vormt die uit de binnenwand steken. Dit blokkeert de slang en vervuilt de stoom met stukjes rubber. De binnenkant van de slang ziet eruit als popcorn, vandaar de naam. 

Popcorning of steam hoses

Een gebruiksaanwijzing voor stoomslangen is om ze droog te blazen en ervoor te zorgen dat ze volledig droog zijn voordat u ze opbergt. Het droogblazen van de slang wordt "aftappen na gebruik" genoemd. In werkelijkheid worden slangen zelden drooggeblazen, waardoor het risico op popcorn toeneemt. Om dit probleem te voorkomen, kan je naast het aftappen na gebruik ook een stoomslang met een geëxtrudeerde binnenwand gebruiken. Deze geëxtrudeerde binnenwand is naadloos en homogeen. Bovendien is de wand gemaakt van een superieur, gasdicht rubber dat niet door waterdamp kan worden gepenetreerd en daardoor popcorning voorkomt.

Gebruik verzinkte stalen inlagen

Stoomslangen zijn standaard voorzien van stalen inlagen. Deze zijn meestal gewikkeld en soms gevlochten. Aangezien de binnenwand van de meeste slangen poreus is, zoekt de stoomdamp een weg naar buiten. Gedurende dit proces komt de waterdamp in contact met de stalen inlagen, waardoor het corrosieproces start. De stalen inlagen zijn afgedekt door het rubber van de buitenwand, waardoor het roesten van de inlagen niet zichtbaar is. Dit kan mogelijk tot gevaarlijke situaties leiden. De stalen inlagen worden bedekt door het rubber van de buitenwand. Als het oxidatieproces eenmaal begint, is het niet meer te stoppen. Vooral als de slang langere tijd niet wordt gebruikt. Het gevaar is dat de inlagen zodanig verzwakken dat de slang scheurt en hete stoom ontsnapt. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de gebruiker. 

 

External damage may indicate damaged inlays

Controleer de slang ook op schade aan de buitenwand. Let op scheuren, barsten, knikken en andere tekenen van slijtage, want dat kan betekenen dat de slanginlaag beschadigd is.  

Ook als een slang wordt gebruikt met open stoom, d.w.z. met vrije uitstroom, kan de slang barsten. Door het onstuitbare proces van popcorning raakt de slang verstopt, waardoor er minder stoom uit komt. De ervaring leert dat gebruikers de stoomdruk verhogen om voldoende stoom uit de slang te blijven krijgen. Deze drukverhoging kan ertoe leiden dat de slang openbarst. De verzwakte inlagen dragen bij tot dit risico. 

Vermijd roestende inlagen, die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden, door slangen met verzinkte stalen inlagen te gebruiken. Deze inlagen verhogen de veiligheid van de gebruiker en verlengen de levensduur van de slang aanzienlijk.

Gebruik duidelijke markeringen

Stoomslangen zijn slecht te herkennen. De gebruiker vindt het moeilijk om te zien om wat voor soort slang het gaat, aangezien de buitenkant vaak zwart is. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken door de hoge temperaturen en het risico van verbranding. Om dit te voorkomen, moeten stoomslangen duidelijk worden gemarkeerd volgens de EN ISO 6134-2A-norm. De markeringen moeten belangrijke productinformatie vermelden, zoals de naam van de producent, de norm waaraan de slang voldoet, de maximale werkdruk en de maximaal toegestane temperatuur. 

Stoomslangen moeten ook een rode streep over de gehele lengte hebben. Deze streep is bijna altijd een rechte lijn die in de lengterichting van de slang loopt. Hieraan kan je zien dat de slang een stoomslang is, maar door de manier waarop de slang wordt opgerold of opgeborgen, is de gekleurde streep niet altijd (goed) zichtbaar. Het is daarom belangrijk om een spiraalvormige kleurstrook te gebruiken met een duidelijke tekst erop gedrukt. Dan is het altijd duidelijk om welk type slang het gaat, zelfs als deze op moeilijk bereikbare plaatsen is geïnstalleerd. De gebruiker weet dan onmiddellijk dat de slang een stoomslang is en kan passende maatregelen nemen.

Steam hose type Inferno

Voorkom stoomlekken

Een lek kan te wijten zijn aan een lek in de slang zelf of aan een losse klemverbinding. Losse klemmen veroorzaken niet alleen stoomverlies, maar kunnen ook gevaar opleveren voor de gebruiker als de fitting uit de klem schiet. Er zijn een aantal oplossingen om onnodige kosten en gevaarlijke situaties te voorkomen. 

In de regel worden stoomslangen voorzien van (a) stalen Boss klemschalen of (b) hogedruk messing grijpklemmen. Het is bekend dat Boss-fittingen na verloop van tijd gaan lekken. Dit wordt veroorzaakt door de ovale vorm van de klemschalen en de opening waar de tweedelige platen op elkaar aansluiten. Het probleem kan snel en kosteneffectief worden opgelost door de slang in te korten en de klemschalen op de slangpijp te vervangen. Dit is slechts een tijdelijke oplossing, want het probleem zal zich blijven herhalen, met het gevolg dat de slang steeds korter wordt en je kosten stijgen. 

Een betere oplossing is het gebruik van messing grijperklemmen. Deze verminderen de hoeveelheid lekken, maar elimineren ze niet vanwege de ruimte tussen de tweedelige handgrepen. Het opnieuw aandraaien van de bouten kan een eenvoudige oplossing zijn. Bij intensief gebruik kunnen bouten en moeren echter losraken in zowel de Boss-klemschalen als de messing grijperklemmen. Als dit tijdens het gebruik gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn voor de gebruiker. 

Om een einde te maken aan stoomlekken en losse fittingen is het aan te raden om pershulzen te gebruiken. Assemblages gekrompen met Goodall DuraCrimp hulzen vergrendelen de huls op z'n plaats met een speciaal ontworpen interlock groef, waardoor een superieure permanente verbinding ontstaat. Alle verzinkte stalen DuraCrimp fittingen en hulzen zijn Cr6-vrij zonder negatieve gevolgen voor het milieu.

Controleer de installatie

Controleer of de slang correct is geïnstalleerd. Zorg er vooral voor dat er geen scherpe knikken achter de fittingen zitten en dat de slang spanningsvrij is geïnstalleerd. Controleer de fittingen en de slangaansluiting bij bedrijfsdruk. Wees voorzichtig! Voer de stoomdruk langzaam en geleidelijk op tot de volledige werkdruk. Als er geen lekken optreden, is de slang weer klaar voor gebruik. 

Als er bij bedrijfsdruk toch stoom in de slang lekt, verminder je de druk langzaam en koppel je de slang los. Als het lek zich bij de klemplaten voordoet, kan je proberen deze strakker te maken of te vervangen. Stel de slang onmiddellijk buiten gebruik als er op een andere plaats een lek ontstaat of als je de klemschalen niet kunt aandraaien. 

Controleer de slangen regelmatig

Als je tijdens de vorige stappen problemen ondervindt, is het een goed idee om de slang onmiddellijk buiten gebruik te stellen en het probleem te laten verhelpen. Stoomslangen kunnen heel goed aan de binnenkant beschadigd raken, waar de schade moeilijk te ontdekken is. Er moet regelmatig professionele hulp worden ingeroepen om dit soort zaken te controleren. Een team van specialisten kan je slang grondiger onderzoeken en testen. 

Stoomslangtests moeten worden uitgevoerd volgens de geldende richtlijnen - ISO 6134 (stoomslangen) en NPR 5527. Beide richtlijnen raden aan om de stoomslangen om de zes maanden aan een druktest te onderwerpen. Als je hulp nodig hebt bij het testen van je slangen, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Auteur

Marc Versmissen

Marc Versmissen

Global Product Manager - Industrial Hoses & Accessories

Co-auteur

Richard Ludlam

Jon Whitehouse

Reviewer

Richard Ludlam

Jon Whitehouse

Marc Versmissen

Auteur: Marc Versmissen

Global Product Manager - Industrial Hoses & Accessories

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.