Waterstofreductiestraat revolutionaire uitvinding
Deep Branch
Waterstof is niks nieuws. Maar de manier waarop het ingezet wordt, is dat wel. Zo wordt het gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen. Of als middel om van een schadelijke uitstoot iets goeds te produceren. En daar werken we bij ERIKS graag aan mee.
Over Deep Branch
Deep Branch is een kooldioxide recycling bedrijf dat micro-organismen gebruikt om CO2 om te zetten in hoogwaardige producten. Het bedrijf is opgericht in 2018 en is een snelgroeiende startup die zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland actief is. Proton™ is het eerste product van Deep Branch. Deep Branch heeft financiering ontvangen van Innovate UK, Gemeente Rotterdam, het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.
Pilot wordt werkelijkheid
Deep Branch heeft de intentie om proteïnen te produceren uit CO2 en waterstof. Deze proteïnen (eiwitten) worden vervolgens gebruikt om wereldwijde duurzame diervoeding mogelijk te maken. Het proces was op labschaal al een succes en het was tijd om een pilotfabriek op te zetten. Maar de waterstof die ze willen gebruiken voor productieschaal, kwam op een te hoge druk binnen en was daardoor onbruikbaar. ERIKS bouwde een toepassing die de druk van waterstof reduceerde: de waterstofreductiestraat.
Een zoektocht naar het juiste paneel
Waterstoftoepassingen zijn nog niet in grote getalen op de markt. De waterstofreductiestraat was dus geen kwestie van nabouwen van bestaande toepassingen. Het was een continue zoektocht naar de juiste producten, materialen en instrumenten. Maar van het wiel opnieuw uitvinden was geen sprake. Bij ERIKS doen we dit soort projecten namelijk dagelijks voor aardgas, lucht of stikstof. De kennis van toepassingen en beschikbare componenten zit dus al in onze rugzak en gebruikten we bij het ontwerpen van de reduceerstraat.
Druk reduceren van 120 bar
In slechts vijf weken tijd bedachten we een paneel dat de druk van waterstof aanzienlijk verlaagd. Dankzij onze kennis en ervaring weten we dat de toepassing goed functioneert. Maar de slager keurt niet zijn eigen vlees. Daarom werken we samen met onafhankelijke keuringsinstanties. KIWA keurde de waterstofreductiestraat en toonde aan dat de toepassing naar behoren werkt. Onze toepassing reduceerde de druk van 120 bar om aan de gebruikersvereisten te voldoen.
Het werkgebied van ERIKS
Waterstof is overal. Inmiddels werken we met de afdeling Flow Control voor verschillende branches:
- Engineersbureaus
- Woningbouw
- Het Nederlandse gasdistributienetwerk
- Petrochemie
- Bouw van nieuwe waterstoftankstations
- Ketelbouw
- Scheepsvaart
- Automotive / wegtransport
Hulp nodig met een waterstoftoepassing?
Het team van waterstofexperts van ERIKS staat voor je klaar. Gebruik onderstaand formulier voor meer informatie.
Onze visie op waterstof als energiedrager
Waterstof (H2) is het meest voorkomende element in ons universum. Eigenlijk is het niets anders dan een molecuul die we kunnen inzetten als energiedrager. Is waterstof het startsein naar volkomen groene energie? In theorie zijn we een eind. Nu de uitvoering nog.
Om die energietransitie naar waterstof praktisch mogelijk te maken, werkt ERIKS aan een assortiment producten dat voldoet aan de normeringen. Onze waterstofspecialisten nemen je graag mee in hun zoektocht naar een beter milieu voor de industrie. Samen komen we tot nieuwe inzichten.
Gerelateerde artikelen
Wij helpen u graag verder
Know+How Hub
Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.