logistics

Grote besparing door markering op afsluiter

Een groot internationaal farmacieconcern had behoefte aan een adequate oplossing om productverlies tijdens het productieproces te reduceren. Na een grondige analyse van alle processen en diverse gesprekken op locatie bleek dat er een flinke verbeterslag kon worden gemaakt door een aantal afsluiters in de installatie te vervangen door aseptische Saunders membraanafsluiters. Saunders levert deze afsluiters namelijk standaard met een eenvoudig hulpmiddel dat montage van de afsluiters in de juiste positie – en daarmee de reinigbaarheid – waarborgt. Het besparingspotentieel bedraagt enkele miljoenen euro’s per jaar.

 

In de farmaceutische industrie is het uiteraard van groot belang dat het risico op contaminatie tot een minimum wordt beperkt. Daarom moeten in het productieproces afsluiters worden toegepast die optimaal kunnen worden gereinigd. Omdat er vaak (zeer) kostbare grondstoffen worden verwerkt, is het daarnaast zeker zo belangrijk dat er tijdens reinigingsprocessen zo min mogelijk medium in de afsluiters achterblijft. De hoeveelheid grondstoffen en eindproduct die bij het reinigen verloren gaat – de zogeheten spill – vormt op de totale jaarproductie namelijk een enorme verliespost.

Werking en positie membraanafsluiters

Voor een goed begrip van de geboden oplossing is het nuttig om summier in te gaan op de werking van membraanafsluiters. Een membraanafsluiter sluit 100% af doordat een flexibel membraan tegen een brugstuk in het zelf-leeglopende afsluiterhuis wordt geklemd. Door de vloeiende vorm – zonder dode ruimten – van het afsluiterhuis is een membraanafsluiter in principe volledig te reinigen. In rechte positie blokkeert het brugstuk echter het leeglopen van de afsluiter. Membraanafsluiters moeten daarom gekanteld onder een specifieke hoek worden gemonteerd. Gebeurt dit correct, dan blijft er geen medium in de afsluiter achter.

Foutieve (her)montage

“Bij de farmaceut in kwestie ontstonden problemen met de zelf-leeglopende werking doordat de afsluiters regelmatig werden gedemonteerd om ze te autoclaveren en vervolgens niet in de juiste positie werden teruggeplaatst”, vertelt Luuk Veltman, Application Engineer Valves & Instrumentation bij ERIKS. “De hoek waaronder een membraanafsluiter optimaal selfdrainable is, verschilt namelijk per maat en zelfs per buisnorm.” De oplossing was volgens Veltman even eenvoudig als effectief: “Saunders brengt op het huis van haar membraanafsluiters standaard een markering aan zodat monteurs elke afsluiter moeiteloos in de juiste positie kunnen monteren.”

Toegevoegde waarde

Soms schuilt de oplossing voor een vraagstuk in een ingenieus design of in de toepassing van een exotisch materiaal. In dit geval lag de toegevoegde waarde van ERIKS Flow Control in het opmerken van montagefouten en het doorzien van de impact hiervan op de werking van de afsluiters. Veltman daarover:

“Het ging in deze casus om hoge concentraties specifieke en zeer kostbare medicijnen. Dat betekent dat – zelfs als slechts een klein deel van de afsluiters foutief wordt gemonteerd en de spill per afsluiter zich tot enkele milliliters beperkt – de kosten toch fors kunnen oplopen, simpelweg doordat op jaarbasis enorm veel afsluiters worden gedemonteerd en teruggeplaatst. Door te kiezen voor de eenvoudig te monteren membraanafsluiters van Saunders – in combinatie met een uitgebreide montagetraining voor de servicemonteurs van de klant – kan naar schatting enkele miljoenen per jaar worden bespaard.”

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Routinematig onderhoud reduceert downtime

Vlekkeloos produceren volgens planning vergt routinematig onderhoud. Onze onderhoudsteams bieden tal van mogelijkheden om uw uptime hoog te houden. Want voorkomen is beter dan genezen. Het kost bijvoorbeeld 50% meer om een defect item te herstellen, dan wanneer het probleem voortijdig was opgelost! ERIKS voert onderhoudstaken uit zoals on-site service, inspectie, testen en reparaties tot smeerservices.

Energiebesparende oplossingen

U wilt uw energieverbruik verminderen? Minder energie betekent lagere kosten en ook minder CO2-uitstoot. ERIKS verzorgt complete quick scans om onderzoek te doen naar energieverspilling en potentiële besparingen binnen uw bedrijf. Na een rapportage, gaan wij tot actie over.

Besparen op Total Cost of Ownership

In de moderne bedrijfsvoering is de Total Cost of Ownership (TCO) een belangrijke KPI. De TCO van een product is de som van alle gemaakte kosten om een artikel ter beschikking te hebben. Bij laagwaardige producten kunnen de verwervingskosten alleen al oplopen tot 80% van de inkoopkosten. Door de focus te verleggen naar de complete TCO, realiseert ERIKS forse besparingen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.