Innovatief sampleapparaat samen ontwikkeld
Samenwerking: ERIKS en Unitron
Ontwikkelen en innoveren vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines. ERIKS en Unitron kijken terug op een bijzondere co-engineering: de ontwikkeling van een sampleapparaat dat nauwkeurig monsters kan bemeten.
Unitron creëert al meer dan 35 jaar hoogwaardige life-science producten voor medische wereldspelers. Van een startup kreeg Unitron de opdracht een sampleapparaat voor laboratoria te ontwikkelen om de concentratie van een bepaalde stof in vloeibare monsters te meten. “Het XYZ-systeem was een belangrijk onderdeel van dit toestel“, zegt Richard de Gardeijn, Product & Process Development Engineer bij Unitron. “Hiervoor zijn we in oktober 2015 bij ERIKS terechtgekomen. In december moesten we drie prototypes opleveren. Een project met een uitdagende doorlooptijd.”

Precisiewerk
Het sampleapparaat heeft een meetkop waaraan optische naaldjes bevestigd zijn. De naaldjes moeten nauwkeurig, op de juiste positie in buisjes met monsters worden gestopt. Er mag slechts een minimale afwijking zijn doordat de buisjes op een trillende plaat staan en geschud worden. De trilling die ontstaat is een extra uitdaging voor de nauwkeurigheid. “Het leek ons een haalbare kaart”, zegt Mustapha Azougagh, Sales Manager Precision Motion & Control bij ERIKS in Schoonhoven. “We hadden meteen een idee met welke lineaire assen we dat mogelijk konden maken. Na het doornemen van de specificaties hebben we vrij snel een conceptschets kunnen maken en zijn we het systeem gaan ontwerpen.”
Van schets naar prototype
Bert Dolman, Mechanical Engineer bij ERIKS, was vanaf dag één bij het project betrokken. “In het begin was er letterlijk alleen een schets op papier. Ik heb daar een 3D-tekening van gemaakt om het te concretiseren. Deze hebben we voorgelegd aan Unitron. Gezamenlijk hebben we het ontwerp verder aangepast. Vervolgens hebben we in sneltreinvaart drie prototypes gemaakt en deze samen met onze ERIKS-collega’s in Antwerpen afgesteld tot de gewenste nauwkeurigheid.” Richard: “Met dit toestel kon de klant gaan testen en zijn meetprincipes verfijnen.”
Optimalisatieslagen
In 2017 werd het ontwerp geoptimaliseerd om het sampleapparaat meer productierijp te maken. In 2020 volgde een professionaliseringsslag met een aanpassing van de meetkop. “Om ruis in de signaalverwerking te voorkomen zijn we overgestapt van een 665 grams meetkop naar een meetkop van 990 gram”, verklaart Maria Dullaert-de Boer, Project Lead R&D Engineering bij Unitron. “Een dergelijke gewichtstoename in zo’n toestel heeft veel effect. De hele ophanging van de meetkop moest worden aangepast. Ook hebben we de encoders en het kabelmanagement herbekeken en ervoor gezorgd dat het prototype voldeed aan de UL-vereisten. ERIKS heeft de bekabeling kant-en-klaar gemaakt, met de juiste lengtes en connectoren. Wij hoefden de XYZ-as na het testen alleen nog in de behuizing te schuiven.”

Technische uitdagingen

Gedurende het project kwamen Unitron en ERIKS de nodige technische uitdagingen tegen. Unitron had zorgvuldig drives geselecteerd, maar om de EMC-norm volledig te waarborgen, werd in samenwerking met ERIKS een alternatieve drive gevonden die hier geheel aan voldeed. Bert: “Er zijn op detailniveau best veel wijzigingen geweest, maar gaandeweg is het ontwerp steeds professioneler geworden. Inmiddels hebben we het eerste prototype omgebouwd en alle wijzigingen doorgevoerd naar de laatste eisen. Het is nu klaar voor de productie.”
Co-engineering

Voor beide partijen was het een bijzonder project. Richard: “Unitron R&D ontwerpt vaker volledige eindproducten. Het speciale aan dit project was het gelijkwaardig partnerschap en het feit dat we binnen drie maanden de prototypes opgeleverd hebben. In nauwe samenwerking met ERIKS hebben we de opdracht tot een goed einde gebracht.” Mustapha: “De lijnen met Unitron waren kort en we hebben vanaf dag één open gecommuniceerd.” Bert: “Het was onze insteek om een zo goed mogelijk ontwerp te maken. Daar komt uiteindelijk een goed product uit voort.”
Partnership
“Bij development gaat het erom dat je de juiste partners hebt”, besluit Maria. “ERIKS is één van de partners waar we in de toekomst graag mee blijven samenwerken. Ze hebben zich flexibel opgesteld om aan de wensen van onze opdrachtgever te kunnen voldoen. We spreken dezelfde taal en hebben dezelfde normen en waarden. Net als ERIKS wil ook Unitron het beste voor de klant. Wij doen er alles aan om een goed product op te leveren. Het vereist openheid naar elkaar toe over onder meer financiering en de verwachtingen. Aangezien de klant een startup is, zijn ERIKS en wij er down to earth ingestapt. Dit legt een basis voor vertrouwen en bevordert de interesse van mensen om aan het project te werken. We hebben elkaar in dit mooie ontwikkeltraject heel goed gevonden.”

Gerelateerde artikelen
Wij helpen u graag verder
Know+How Hub
Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.
