Installatie van metaal en grote, blauwe slangen

Duurzaam AFAS Clubhuis zet nieuwe standaard

Aquatherm blue pipe leidingwerk

Ervaringsgericht en toekomstbestendig. Dat moest het gebouw zijn dat softwarebedrijf AFAS in Leusden heeft laten bouwen. Dat betekent: duurzaam en volledig gericht op digitalisering en nieuwe vormen van werken, leren en verblijven. Daarom biedt het niet alleen een bijzondere werkomgeving waarin de ongeveer 500 werknemers zich prettig voelen maar is het ook een uniek visitekaartje geworden voor klanten en bezoekers. 

Het "AFAS Clubhuis" bestaat uit verschillende gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Het middelpunt is het atrium met zijn binnentuin. Van daaruit bereikt men het hoofdgebouw met de kantoren, de sportruimtes met o.a. een yogaruimte, klimmuur en sporthal, de studio's, het opleidingscentrum, het restaurant en een speciale evenementenruimte - het theater. Het biedt plaats aan 850 gasten en wordt gebruikt voor zakelijke evenementen, seminars, productpresentaties en premières. 

Zonnepanelen en slim bouwen

Het hoofdkantoor van AFAS is een van de meest duurzame kantoorgebouwen van Nederland. Het is bijna volledig energie neutraal. De 1009 zonnepanelen op het dak zijn voldoende om het jaarverbruik van 133 huishoudens te dekken. Er zijn ook 100 oplaadpunten voor elektrische auto's op het terrein. Bovendien is het principe van het slimme gebouw van toepassing: sensoren zorgen ervoor dat energie alleen wordt verbruikt waar dat nodig is. Een uitgekiend ventilatieconcept, waarbij de lucht wordt geïoniseerd en zo wordt vrijgemaakt van stof, geuren en micro-organismen, zorgt voor een uitstekende lucht kwaliteit. Gescheiden ventilatie voor het kantoor en het theater betekent dat niet meer wordt geventileerd en geïoniseerd dan nodig is - want als het theater vol is, is het kantoor vaak al leeg. Dit heeft een positief effect op het elektriciteitsverbruik. 

AFAS clubhuis vanuit de lucht

Het AFAS clubhuis bestaat uit verschillende gebouwen die met elkaar in verbinding staan. Foto: AFAS

Kunststof koelwaterleidingnetwerk van 6532 meter

AFAS koos ook een product voor het koelwatersysteem dat past in het duurzaamheidsconcept: Het aquatherm blue pipe leidingsysteem werd geïnstalleerd over 6532 meter en in afmetingen tussen 40 en 75 mm. 

Twee medewerkers met haarnetjes bij grote blauwe slangen

Het aquatherm blue pipe leidingsysteem, hier afgebeeld met isolatie, werd over 6.532 meter geïnstalleerd. Foto: AFAS

 

Geprefabriceerde elementen van Homij en ERIKS verkorten de installatietijd

ERIKS, de officiële Nederlandse partner van Aquatherm, zorgde samen met het installatiebedrijf Homij Technische Installaties  voor de planning en de montage van het leidingsysteem in het 'AFAS Clubhuis'. Homij beschikt over een eigen prefabricage werkplaats. Dit betekende dat veel elementen van het leidingsysteem in deze werkplaats werden geprefabriceerd en vervolgens naar de bouwplaats van AFAS werden vervoerd, klaar voor installatie. Door een efficiënte planning kon de installatietijd voor het project aanzienlijk worden verkort.

"Een grote uitdaging was dat het gebouw door zijn vorm bijna geen rechte wanden heeft", legt Marcel Groenveld, Application Engineer Kunststof leidingsystemen bij ERIKS uit. "Door gebruik te maken van aftakzadels en geprefabriceerde bochten kon het systeem in elke ruimte goed worden geïnstalleerd."

Meer over aquatherm blue pipe

Aquatherm blue pipe kenmerkt zich door zijn hoge temperatuur- en drukbestendigheid. Daarbij komen nog de uitzonderlijk goede laseigenschappen en de versmelting tot een homogene en materieel samenhangende eenheid, zodat een maximum aan veiligheid en duurzaamheid wordt bereikt.

Aquatherm blue pipe is een corrosiebestendig kunststof polypropyleen (PP-R). Polypropyleen - een bijproduct van de verwerking van ruwe olie - is een van de twee belangrijkste standaard kunststoffen. Levenscyclusanalyses conform ISO 14040 worden gebruikt om de effecten van de productie van grondstoffen op het milieu te onderzoeken. Studies tonen aan dat PP-R buizen aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan andere grondstoffen, vooral staal. Aquatherm blue pipe heeft een lange levensduur, is zeer milieuvriendelijk en recycleerbaar. 

Ook op zoek naar duurzame kunststof leidingen?

De Aquatherm leidingen zijn uitermate geschikt  voor HVAC toepassingen, maar worden ook in gekoeld waterapplicaties, persluchtsystemen en diverse toepassingen aan boord van schepen geplaatst. De kracht van het systeem zit in de snelle en eenvoudige verwerking,  gunstige isolatie eigenschappen en onderhoudsvrije karakter. ERIKS begeleidt projecten van de tekentafel tot en met installatie op de locatie. 

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

Projectaanpak

Afsluiters, kunststof leidingsystemen en slangen worden veelal projectmatig ingekocht. ERIKS is hier volledig op ingericht. Doordat inkoop,  expediting, inspectie, documentcontrole, logistiek binnen onze projectorganisatie nauw samenwerken is een soepel ordermanagement gegarandeerd. U werkt met vaste contactpersonen die gespecialiseerd zijn in verschillende segmenten; bijvoorbeeld olie & gas, utiliteit of maritieme industrie. 

Luchtlekkage inspectie

ERIKS kan u uitstekend helpen energie te besparen door lekkage in uw persluchtsysteem op te sporen en te verhelpen. Volgens Europees onderzoek is persluchtlekkage de grootste oorzaak van energieverlies binnen de industrie. Wij voeren de controle van het volledige persluchtsysteem bij u uit; van compressor tot aan de pneumatische toepassingen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.