In dit artikel

H1 vloeistoffen en voedselveiligheid: een handleiding

Canned food products on conveyor belt in distribution warehouse.parcels transportation system concept., Canned food products on conveyor belt in distribution warehouse.
Canned food products on conveyor belt in distribution warehouse.parcels transportation system concept., Canned food products on conveyor belt in distribution warehouse.

Stel je de dynamische setting van een voedselverwerkende fabriek voor. Voedingsmiddelen worden op hoge snelheid geproduceerd en te midden van al deze bedrijvigheid doet zich een onvoorziene gebeurtenis voor: een minuscuul druppeltje smeermiddel van een van de machines spat op een voedingsproduct. Je vraagt je waarschijnlijk af: "Wat is de acceptabele limiet voor dergelijk contact?"

De voedselveiligheidsrichtlijnen ISO 21469:2006 geven een duidelijke norm aan. Incidenteel contact is volgens de voedselveiligheidsnormen gelimiteerd tot 10 deeltjes per miljoen (ppm). Stel je een grote bak voor met een miljoen erwten. Slechts 10 van deze erwten – 0,001 procent – mogen in aanraking komen met het smeermiddel om te kunnen voldoen aan de veiligheidsgrens. Dat komt neer op minder dan een halve theelepel in een vat van 200 liter.

Dit scenario illustreert het belang van strikte voedselveiligheidsnormen, met bijzondere aandacht voor de cruciale rol van voedselveilige vloeistoffen als er een kans bestaat op contact met voedsel. Vincent Meijer, Product Category Manager bij de Business Unit TMS van ERIKS, benadrukt dat het noodzakelijk is om de specifieke behoeften van elke toepassing te begrijpen bij de selectie van het meest geschikte smeermiddel. We voerden met hem een verhelderend gesprek over de strenge voedselveiligheidsnormen en bespraken tegelijkertijd een aantal misvattingen op dit gebied. 

Toepassingen in de voedselindustrie

De voedselindustrie kent veel toepassingen waarbij technische vloeistoffen - zoals smeermiddelen, reinigingsmiddelen en coatings - cruciaal zijn voor een soepele werking van machines. Denk aan transportbanden, tandwielen, mixers, pompen, snijmachines en andere soorten apparatuur. Vincent Meijer legt uit: “Het is van belang om elke situatie grondig te analyseren: op welke manier wordt het middel gebruikt, hoe wordt het toegepast en wat zijn de omstandigheden? Deze factoren bepalen samen de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.” Elke toepassing heeft unieke vereisten en uitdagingen die we hieronder zullen bespreken.

Focus op H1 smeermiddelen

In de voedselindustrie moeten smeermiddelen voldoen aan strikte wettelijke normen om contaminatie te vermijden en de integriteit van de eindproducten te waarborgen.

H1 smeermiddelen zijn specifiek ontworpen voor voedingsmiddelen en zijn veilig voor incidenteel contact met voedsel. Bij het samenstellen van H1 smeermiddelen wordt rekening gehouden met de potentiële risico's van direct of indirect contact met voedsel, waarbij het voorkomen van besmetting prioriteit heeft. Dit betekent dat ze niet-giftig en niet-allergeen zijn en veilig kunnen worden afgebroken zonder de voedselveiligheid in gevaar te brengen.

Het begrip 'incidenteel contact' in de context van H1 smeermiddelen verwijst naar onbedoeld of ongepland contact met voedselproducten tijdens de voedselverwerkingscyclus.

In de praktijk kan incidenteel contact nooit volledig worden uitgesloten. Een kleine lekkage of een druppel smeermiddel kan bijvoorbeeld op een voedingsmiddel terechtkomen. In dergelijke scenario's zorgt het gebruik van H1-smeermiddelen ervoor dat de voedselveiligheid niet in het gedrang komt. Op voorwaarde dat het contact plaatsvindt binnen de toegestane 10 ppm-regel (voor siliconen slechts tot 1 ppm).

Het gebruik van H1 smeermiddelen is geen vervanging van ‘Good Manufacturing Practices’. Deze smeermiddelen maken deel uit van een bredere benadering van voedselveiligheid, evenals goed onderhoud van apparatuur, regelmatige reiniging en een strikte naleving van de voedselveiligheidsrichtlijnen en -voorschriften.

Het gebruik van halal-gecertificeerde smeermiddelen maakt bijvoorbeeld de omgeving niet automatisch ook halal. Aanvullende maatregelen, zoals grondige reiniging en hygiëne, moeten worden geïmplementeerd om een halal-omgeving te kunnen behouden tijdens voedselverwerkingsprocessen.

Het bepalen van de juiste smeermiddelcertificering

Het is gebruikelijk om te vertrouwen op certificeringen als indicatie van kwaliteit en veiligheid. Maar, zoals Meijer benadrukt, het is cruciaal om verder te kijken en echt te begrijpen wat deze certificeringen betekenen. Het NSF-label op zichzelf maakt een smeermiddel nog niet voedselveilig. Alleen de H1-categorie binnen deze certificering garandeert naleving van de voedselveiligheidsregelgeving.

"Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd omdat mensen wel bekend zijn met de term 'certificering', maar niet helemaal begrijpen wat het betekent. Van alle gecertificeerde producten is er maar één type dat incidenteel, direct contact met voedsel mag hebben. En dat is H1. Dit is cruciaal om te onthouden," legt Meijer uit. "Ik benadruk altijd tegen iedereen: dit is het enige product dat incidenteel in contact mag komen met voedsel. De rest is niet toegestaan."

Een stapsgewijze aanpak voor het inschatten van klantbehoeften

Meijer: “Onze aanpak begint met het verkrijgen van grondig inzicht in de situatie. Vanuit dit inzicht kunnen we de juiste oplossing identificeren. We noemen dit 'solution selling'. Het is ook belangrijk om de verwachtingen van de klant te begrijpen zodat we daaraan kunnen voldoen. Anders realiseer je wellicht bepaalde verbeteringen maar is het doel van de klant nog niet behaald.”

Een stapsgewijze aanpak zorgt voor een grondige evaluatie en oplossingen op maat. De aanpak omvat de volgende stappen:

1. Focus op één deel van de fabriek tegelijk voor een grondige evaluatie

Het is raadzaam om je op één gebied of machine tegelijk te concentreren. Deze aanpak geeft een uitgebreid inzicht in de unieke uitdagingen en smeervereisten van dat specifieke deel.

Er wordt een grondige machine-inspectie uitgevoerd om mogelijke bronnen van problemen op te sporen. Meijer legt uit: “Ik vraag me vaak af: waarom overweeg je verandering? Waarom denk je aan een ander smeermiddel? Werkt het huidige middel niet goed? Een duur nieuw middel is niet altijd de oplossing. Misschien is de oorzaak van het probleem dat de tanks overbelast zijn. Het is belangrijk om de verschillende aspecten binnen een fabriek of voedselomgeving in overweging te nemen.”

2.Rekening houden met omgevingsfactoren

Temperatuurschommelingen, blootstelling aan poeder of stof en weerstand tegen vloeistoffen zijn cruciale factoren bij de keuze van het smeermiddel. Het evalueren van het temperatuurbereik binnen het toepassingsgebied helpt bij het bepalen van het vermogen van het smeermiddel om zijn viscositeit en prestaties onder specifieke thermische omstandigheden te behouden.

Meijer: “Een transportband kan bijvoorbeeld blootgesteld worden aan hoge temperaturen, maar dezelfde band kan ook worden gebruikt in een vrieskist. In het laatste geval heb ik een smeermiddel nodig dat niet te veel indikt bij lage temperaturen.”

Bij aanraking met poeder of stof kunnen oliën met de juiste additieven of eigenschappen helpen om verontreiniging of afbraak te voorkomen.

Meijer: “Neem bijvoorbeeld een bakkerij. De combinatie van suiker, water en hitte kan funest zijn voor smeermiddelen en kettingen. Hiervoor bestaan specifieke producten waarmee je met een olie kan werken die het vormen van een coating voorkomt, overtollige suiker veilig verwijdert en voorkomt dat het aankoekt. Hetzelfde geld voor veel industriële processen.”

Door de weerstand van smeermiddelen tegen vloeistoffen te beoordelen, zoals de zuren of reinigingsmiddelen die in het productieproces worden gebruikt, zorg je ervoor dat het smeermiddel bestand is tegen mogelijke chemische interacties.

3. Evaluatie van statische en dynamische krachten en roterende bewegingen

Machines in de voedselproductieomgeving ondervinden diverse niveaus van statische en dynamische krachten en roterende bewegingen. Door hier rekening mee te houden, selecteer je smeermiddelen met de juiste viscositeit en belastbaarheid. Bovendien is het van cruciaal belang om de waterbestendigheid te beoordelen, vooral in toepassingen waar water aanwezig is of waar het risico op contact met water bestaat. Waterbestendige smeermiddelen voorkomen schade en zorgen voor goede smering, zelfs in vochtige omgevingen.

4. Metingen en nemen van samples

Het analyseren van oliesamples kan potentiële problemen, zoals vervuiling, aan het licht brengen.

Meijer: “Eerst beginnen we met meten en nemen we mogelijk oliesamples. Vinden we veel vervuiling? Zou er een lekkage kunnen zijn? Waar komt al dat vuil vandaan? Als we dat niet direct kunnen achterhalen, is verder onderzoek nodig. Met deze inzichten kunnen we dan gerichte oplossingen adviseren.”

5. Verbetering van processen & training

ERIKS gaat verder dan alleen advies over de juiste smering. We bieden een totaalaanpak om machineprestaties te verhogen. Dit omvat het optimaliseren van processen, verhogen van productiviteit door workflow-aanpassingen of zelfs het vervangen van verouderde of defecte onderdelen. Daarnaast faciliteren we trainingen en workshops om best practices voor machineonderhoud en -bediening over te brengen.

Meijer: “Het is belangrijk om te begrijpen dat overmatig insmeren het lager kan beschadigen. Soms is de oplossing niet een beter product, maar meer kennis en een beter gebruik van het huidige product. Daarom heb ik voorgesteld om medewerkers te trainen in het correct smeren van lagers. Door te leren waarom een lager op een specifieke manier moet worden gesmeerd, kunnen we de effectiviteit en levensduur van machines vergroten.”

Noodzaak van goed reinigen

Meijer: “Het is een algemeen misverstand dat voedselveilige smeermiddelen (de 'witte' producten) van lagere kwaliteit zijn dan conventionele smeermiddelen (de 'bruine' producten). Dit stamt nog uit een tijd waarin dit het geval kon zijn. Echter, de kwaliteit van voedselveilige smeermiddelen is tegenwoordig even goed als die van conventionele smeermiddelen. Het willekeurig wisselen tussen beide soorten smeermiddelen in een fabriek kan echter wel risico's met zich meebrengen.”

Bij gescheiden productieomgevingen voor witte en bruine smeermiddelen is het belangrijk je bewust te zijn van mogelijke contaminatie tussen de verschillende omgevingen, via de schoenen bijvoorbeeld.

Ook het wisselen van smeermiddel vergt aandacht. Om kruisbesmetting te voorkomen, is een grondige reiniging en spoeling essentieel.

Meijer: “Bij het overschakelen van het ene type smeermiddel naar het andere is het belangrijk om de apparatuur goed te reinigen. Bijvoorbeeld bij het vervangen van olie in een tandwielkast, moet deze goed worden doorgespoeld. Een onzorgvuldige reiniging kan leiden tot vervuiling van de nieuwe olie. Dit komt omdat nieuwe olie de eigenschap heeft om zeer grondig te reinigen. Het kan oude, vastzittende vervuiling oplossen die daarna in de olie terechtkomt. Na de eerste verversing kan de olie daarom vervuild lijken, terwijl dit in feite een teken is dat de olie zijn werk doet. Het is daarom altijd belangrijk om bij een verversing zo goed mogelijk te reinigen.”

Voorkeursmerken en aandacht voor productkwaliteit

Bij ERIKS vinden we samenwerking met voorkeursmerken belangrijk en gaat productkwaliteit voor alles. We leveren altijd smeermiddelen die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen in de voedingsmiddelenindustrie. Omdat we weten dat elke situatie uniek is, zijn we altijd in staat om maatwerkoplossingen te bieden die precies aansluiten op jouw behoeften.

Heb je interesse in het implementeren van een Fluid & Oil Management-programma of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om je te ondersteunen bij het behalen van jouw operationele doelen en het handhaven van de strengste voedselveiligheidsnormen.

Smeermiddelen Training voor FrieslandCampina

"Om de kennis over smeermiddelen te vergroten, ging de training over smeermiddelen in het algemeen, maar ook toegespitst op de risico’s in de praktijk. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder andere uitleg over H1, certificaten en de werking van de middelen. Er werden praktische voorbeelden gegeven en veel vragen gesteld. Het was goed te zien dat smeermiddelen een onderwerp is, waar veel interesse voor is. Met name de onderwerpen certificering en de mogelijke risico’s hadden de volle belangstelling. De expert van ERIKS nam alle tijd om de onderwerpen en vragen van deelnemers uitvoerig toe te lichten. Een zeer leerzame en waardevolle bijeenkomst!"

Auteur

Vincent Meijer

Vincent Meijer

Product Category Manager
Vincent Meijer

Auteur: Vincent Meijer

Product Category Manager

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.