In dit artikel

Checklist voor het kiezen van een voedselveilige slangassemblage

Het overbrengen van vloeistoffen tussen tanks of vaten, het vullen van voedselverwerkende apparatuur of het aanvoeren van ingrediënten naar mixers of mengers, het zijn veel voorkomende toepassingen voor een slangassemblage in de levensmiddelenindustrie. Om ervoor te zorgen dat de levensmiddelen niet besmet raken, zijn deze slangassemblages zo ontworpen dat ze voldoen aan strenge industrienormen voor reinheid en hygiëne.

Het selecteren van de juiste slangassemblage voor jouw food grade toepassing is cruciaal om de veiligheid, compliance en optimale prestaties te garanderen. Hier bespreken we de vijf belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de selectie.

Food grade slangassemblages

Materiaalcompatibiliteit

Zorg ervoor dat de slang en koppelingen gemaakt zijn van materialen die compatibel zijn met het levensmiddel of de drank die vervoerd wordt. Houd ook rekening met eventuele toepassingsspecifieke eisen, zoals slijtvastheid, flexibiliteit of chemische bestendigheid bij reiniging, en kies een slang die aan die eisen voldoet.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op de hoogte bent van de chemische tolerantie van het materiaal, vooral in een voedselveilige omgeving. ERIKS heeft een tool ontwikkeld om je te helpen bij het kiezen van materialen met de beste weerstand tegen jouw vloeistoffen, in combinatie met de temperatuur van de toepassing:

Bekijk de ERIKS Rubber Chemische Resistentie Gids.

Materiaalkenmerken voedselveilige slangen

In de levensmiddelenindustrie worden slangen meestal gemaakt van PVC, PTFE, polyurethaan, NBR of EPDM. Zie hieronder de belangrijkste kenmerken van deze materialen.

PVC hoses

Deze slangen worden voornamelijk gebruikt voor lichte toepassingen en zijn compatibel met water, lucht en lage concentraties van sommige zuren en chemicaliën. Ze worden echter niet aanbevolen voor gebruik met vettig voedsel of hoge concentraties chemicaliën.

 • Temperatuurbereik van 20°C tot +60°C.
 • Transparant, licht en meestal zeer flexibel.
 • Bestand tegen beperkte werkdruk en temperatuur.
   

Ons advies: kies de Premium Multibar of de Polymetra Clear. Dit zijn de meest elementaire PVC-slangen die verkrijgbaar zijn volgens EC1935/2004.

Polyurethaan slangen

Deze slangen zijn duurzamer dan PVC en compatibel met oliën en sommige chemicaliën. Ze zijn ook geschikt voor gebruik met levensmiddelen, zoals melk en sappen, maar ook met schurende poeders.

 • Temperatuurbereik van -40°C tot +90°C
 • Zeer goed bestand tegen oliën.
 • Ook verkrijgbaar in antistatische kwaliteit.
 • Niet geschikt voor toepassingen met veeleisende temperaturen.
   

Ons advies: kies Abraflex MD Food of Abraflex MD Food AS-INOX. Naar onze mening zijn dit de beste slangen voor de levensmiddelenindustrie, vooral voor poeders.
 

PTFE-slangen

Zeer geschikt als toevoerslangen voor filters en centrifuges, voor droogtorens en bij gebruik van geur- en smaakstoffen.

 • Temperatuurbereik van -70°C tot +260°C.
 • Bestand tegen toepassingen die hoge eisen stellen aan temperatuur, druk of beweging.
 • Zeer goed bestand tegen chemicaliën en gemakkelijk te reinigen.
   

Ons advies: kies voor gladde slangen, gegolfde slangen of extern gegolfde slangen.

 

NBR-slangen

Olie- en vetbestendig. Daarom zijn NBR-slangen zeer geschikt voor melk, room, plantaardige oliën en mayonaise. En zeer geschikt voor frisdranken.

 • Temperatuurbereik van -30 C tot +100°C.
 • Kan ook worden gebruikt als laadslang.
   

Ons advies: kies voor Nutralon, Nutralon SD Lite of de Nutralon SD. Dit zijn kwaliteitsslangen met goede prestaties.

 

EPDM-slangen

Geschikt voor bier, frisdrank en wijn.

 • Temperatuurbereik van -30°C tot +90°C.
 • De elektrisch geleidende versie is geschikt voor dranken met een hoog alcoholgehalte.

 

Ons advies: kies voor DeliDRINK SD, DeliDRINK SD Lite of Vintage SD Lite. Dit zijn kwaliteitsslangen met de beste prestaties. Vraag naar onze DuraCrimp opperskoppelingen voor een veilige en hygiënische verbinding.
 

Roestvrijstalen slangen

Roestvrijstalen slangen worden zelden gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Dit komt doordat ze een gegolfde binnenbekleding hebben. Dit is niet makkelijk te reinigen. Soms volstaat echter alleen een roestvrijstalen slang, bijvoorbeeld bij toepassingen met hoge temperaturen (tot +600°C). Hiervoor adviseren we GOODALL MetalVisor RVS slang. 

 • Temperatuurbereik van -196°C tot +600°C.
 • Bestand tegen hoge temperaturen en hoge druk.
 • Standaard roestvrijstalen slangen zijn moeilijk te reinigen door hun parallel gegolfde binnenbekleding.
 • Niet geschikt om trillingen te absorberen.

 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle slangen van hetzelfde materiaal dezelfde compatibiliteit hebben met vloeistoffen en levensmiddelen. Raadpleeg altijd de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant om er zeker van te zijn dat je de juiste slang voor jouw toepassing gebruikt. Je kunt ook contact opnemen met onze specialisten voor toepassingsspecifiek advies.

Temperatuurbereik en drukklasse

Een ander cruciaal criterium bij de keuze van een slangassemblage is het temperatuurbereik van de toepassing. Kies een slangassemblage die bestand is tegen de extremen van het vereiste temperatuurbereik. Sommige materialen kunnen afbreken of broos worden bij blootstelling aan hoge of lage temperaturen, wat hun prestaties en veiligheid kan beïnvloeden. Het slangmateriaal moet ook bestand zijn tegen het temperatuurbereik van de toepassing zonder lekkage.

Ook de blootstellingstermijn is belangrijk hier! Sommige slangen kunnen kortstondig hele hoge temperatuur aan maar niet langdurig.

Bepaal de maximale druk waaraan de slang tijdens het gebruik zal worden blootgesteld en kies een slang die de druk aankan zonder te barsten of te lekken.

Installatie-eigenschappen

Houd rekening met de beschikbare ruimte in de installatie en kies een slang met een passende buigradius om knikken te voorkomen, die kunnen leiden tot productverlies en besmetting. De slang moet flexibel genoeg zijn om gemakkelijk geïnstalleerd en gemanoeuvreerd te kunnen worden in krappe ruimtes en rond apparatuur. De lengte en de diameter van de slang moeten worden gekozen op basis van de afstand tussen de aansluitpunten en de voor de toepassing vereiste stroomsnelheid. 

Koppelingen voor voedselveilige slangen

Koppelingen voor voedselveilige slangen

Een essentieel aspect van voedselveilige industriële slangen is de verbinding tussen de slangpilaarkoppeling en de slangbuis. Deze verbinding moet naadloos en hygiënisch zijn en mag niet lekken of verontreinigd zijn. Goodall® DuraCrimp® FOOD is een door ERIKS ontwikkeld krimpsysteem voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bestaat uit Goodall® slangen van levensmiddelenkwaliteit en op maat ontworpen slangkoppelingen en pershulzen, die zorgen voor een naadloze en hygiënische verbinding.

De combinatie van slangen, koppelingen en pershulzen wordt intensief getest, inclusief barstdruktests en hygiënische afdichtingstests. Een nieuwe testprocedure, HCST, is speciaal ontwikkeld voor de levensmiddelenindustrie. In de slang wordt gedurende zeven dagen een blauw gekleurde vloeistof gepompt bij de maximale werkdruk van de slangassemblage. Na de testperiode wordt de slangaansluiting voorzichtig verwijderd om de dichtheid en afdichtingskwaliteit van de verbinding te controleren. De resultaten zijn uitstekend in vergelijking met andere assemblagetechnieken en voldoen aan de internationale en Europese voorschriften voor voedselveiligheid.

Slanginstallatie Eigenschappen

Naleving van wetgeving

In de levensmiddelenindustrie is veiligheid een topprioriteit. Elk aspect van het productieproces moet nauwkeurig worden onderzocht om ervoor te zorgen dat het geproduceerde voedsel vrij is van besmetting en veilig voor consumptie. Hieronder vallen ook de slangassemblages die gebruikt worden in het productieproces.

Goodall®’s assortiment slangen voor hoge voedselkwaliteit is ontwikkeld volgens de strengste internationale en Europese normen. Alle bestanddelen van samengestelde materialen van levensmiddelenkwaliteit worden genoemd in de stoffenlijsten van de Europese Verordening 1935/2004 betreffende materialen die met levensmiddelen in contact komen.

Naleving van deze voorschriften garandeert dat producten hun materiaal niet zodanig aan verwerkte levensmiddelen overdragen dat dit de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen, onaanvaardbare wijzigingen in de samenstelling van de levensmiddelen kan veroorzaken of de organoleptische eigenschappen van de verwerkte levensmiddelen kan aantasten. Good Manufacturing Practice (GMP) wordt toegepast volgens de verordening EG 2023/2006 wanneer producten worden gemerkt met een voedselkwaliteitslabel. Voor meer diepgaande informatie over het beleid inzake materialen die met levensmiddelen in contact komen, lees onze gids voor de Verordening EG1935/2004.

Slangassemblages die in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt, moeten niet alleen voldoen aan de voorschriften, maar moeten ook mechanisch sterk zijn en bestand tegen reinigingsmiddelen. Goodall® DuraCrimp® FOOD-slangen hebben een hoge weerstand tegen CIP-reinigingsmiddelen en een verbeterde ergonomie voor werknemers, waardoor ze gemakkelijk te hanteren en te reinigen zijn. Bovendien ontstaat er tijdens CIP-reinigingscycli geen lekkage, wat resulteert in minder afval en een duurzame oplossing op lange termijn ondersteunt.

 

Wil je meer persoonlijk advies over de keuze van een slangassemblage die geschikt is voor jouw toepassing? Of wil je meer te weten komen over het garanderen van voedselveiligheid? Neem contact met ons op voor een gratis advies over voedselveiligheid. Onze application engineers kunnen ook advies geven over de beste oplossingen op jouw locatie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.