Afdichtingen: 4 factoren voor het juiste rubbermateriaal
Kies met druk, medium, temperatuur en tijd het beste rubber voor je afdichting
Rubber is een bijzonder materiaal. Niet alleen omdat het alle mogelijke vormen kan aannemen, maar ook vanwege de uiteenlopende eigenschappen. Dit maakt het een geliefd materiaal voor afdichtingen. Rubber is echter een verzamelnaam, er zijn tientallen polymeren en nog veel meer compounds. Hoe kies je nou het juiste afdichtingsrubber? Daarin spelen vier factoren een hoofdrol.
Het belang van het juiste afdichtingsrubber wordt vaak onderschat. Onterecht, want een verkeerde keuze heeft grote gevolgen. In de ontwerpfase van een machine of component betekent dit rework, hogere kosten en langere time-to-market. Bij een applicatie die al draait loop je het risico op lekkage, falen, of zelfs ongelukken. Dat wil natuurlijk niemand.
Medium, temperatuur, druk en tijd
De vier factoren die van groot belang om erachter te komen welk type afdichtingsrubber in aanmerking komt voor jouw afdichting zijn:
- Medium
- Temperatuur
- Druk
- Tijd
Medium, temperatuur, druk en tijd zeggen veel over de eisen waaraan de afdichting moet voldoen. Deze factoren hebben ook een grote invloed op de prestaties en het ontwerp van de rubberen afdichtingen. Daarnaast zijn ook andere aspecten zoals de vorm, gebruiksduur en bijvoorbeeld keurmerken van belang. Wil je hier meer over weten? Download dan de Afdichtingsgids.
Altijd de juiste afdichting voor je ontwerp bij de hand?
- Een bestaand of nieuw ontwerp
- De toepassing van je machine of component
- Medium, temperatuur, druk en tijd
- Gebruiksduur
- Specifieke eisen als traceability en certificering
Medium: waar komt je afdichting mee in aanraking?
Een rubberen afdichting komt in aanraking met verschillende stoffen - media genoemd. Tijdens het functioneren van de machine, maar bijvoorbeeld ook tijdens het reinigingsproces. Niet ieder compound kan alle media even goed verdragen, dus deze factor speelt een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuze.
Media bestaan uit 3 belangrijke categoriën:
- Vloeistof
- Gas
- Vaste stof
Elk rubber materiaal reageert verschillend op verschillende stoffen met betrekking tot slijtvastheid, gasdoorlaatbaarheid, zwelling enz.
Houd bij het kiezen van geschikt materiaal altijd rekening met alle media waarmee de afdichting in aanraking komt. Zoals bijvoorbeeld schoonmaakmaterialen, smeermiddelen en eventuele media in de directe omgeving van je toepassing.
Temperatuur: hoe heet of koud wordt het?
Ook de temperatuur is van grote invloed op het functioneren van een afdichting en kan nogal eens verschillen door interne- (toepassing van de machine) of externe invloeden (klimaat of reiniging met hete stoom). Komt de afdichting in aanraking met hoge of misschien juist extreem lage temperaturen? In hoeverre, en hoe vaak wisselt de temperatuur? Het antwoord op deze vragen brengt je dichter bij de ideale afdichting.
Overigens staat temperatuur niet op zichzelf, de combinatie van temperatuur, tijd en media is meestal de bepalende factor.
Druk: hoe hoog loopt deze op?
Specifieke rubberen afdichtingen kunnen, zodra gemonteerd, heel hoge drukken tot honderden bar druk aan. Denk maar aan hydraulische dichtingen. Maar let op: zeker niet alle materialen presteren even goed onder hoge druk. Daardoor ontstaat het risico dat de afdichting niet meer goed functioneert of sneller slijt dan verwacht. Denk daarbij ook goed na hoe vaak en hoe lang de afdichting onder druk staat. Om te definiëren welk materiaal de voorkeur heeft, moet je dus een duidelijk beeld hebben van de druk die op een afdichting wordt uitgeoefend.
Hogere druk gaat vaak hand in hand met een hogere hardheid van het te kiezen materiaal. Medium, temperatuur en tijd bepalen vaak de keuze voor het polymeertype, maar druk vaak juist de hardheid van het polymeertype.
Net zoals bij temperatuur, speelt ook bij druk de combinatie van druk en tijd een belangrijke rol.
Tijd: hoe lang zijn temperatuur en druk van toepassing?
In combinatie met temperatuur, druk en medium is tijd ook van grote invloed bij het kiezen van een afdichting. Hierbij kijk je naar de tijd dat de afdichting wordt blootgesteld aan werk- en piektemperaturen. Weet dus aan welke temperatuur het onderdeel kan worden blootgesteld, maar ook hoe vaak dit voorkomt. Het maakt nogal een verschil of de afdichting 10 minuten per dag moet afdichten onder een bepaalde temperatuur, of dag en nacht.
Kies het juiste afdichtingsrubber
Zoals je merkt zijn er flink wat factoren van invloed op het kiezen van het juiste materiaal voor een afdichting. Heb je nagedacht over zaken als medium, temperatuur, druk en tijd? Dan heb je al een aantal goed stappen gezet. Maar dat is nog niet alles. Vorm, gebruiksduur en de benodigde certificaten zijn slechts een paar elementen die de keuze voor een afdichting beïnvloeden. Op de polymeren- en compoundspagina vind je een overzicht van de meest gebruikte polymeren en hun toepassing.
Altijd de juiste afdichting voor je ontwerp bij de hand?
- Een bestaand of nieuw ontwerp
- De toepassing van je machine of component
- Medium, temperatuur, druk en tijd
- Gebruiksduur
- Specifieke eisen als traceability en certificering
Wij helpen u graag verder
Know+How Hub
Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.