Afdichtingen aftercare

Zo verzeker je de beoogde levensduur van afdichtingen met correcte assemblage, onderhoud en opslag

Je kent ongetwijfeld de uitspraak ‘een ketting is zo sterk als haar zwakste schakel’. Dit principe geldt zeker voor afdichtingen. Want hoe gaat men om met de afdichting – een klein maar cruciaal onderdeel in de machine – nadat het de fabriek heeft verlaten?

Schade, lekkage en andere onwenselijke situaties die je machine in gevaar brengen. Het zijn mogelijke gevolgen van het verkeerd assembleren, onderhouden of opslaan van een afdichting. Sluit deze risico´s en problemen uit door vroeg in het ontwerpproces na te denken over het correct assembleren, onderhouden en opslaan van afdichtingen

Assemblage: voorkom problemen op de werkvloer met het monteren van de afdichting

In de designfase wordt vaak te gemakkelijk over het assembleren van afdichtingen heen gestapt. “Als we een beetje hard drukken, krijgen we het wel dicht”, wordt er gedacht. Vervolgens blijkt dat ‘even hard aandrukken’ onbegonnen werk voor het personeel aan de productieband.

Ook kan de manier van monteren zorgen voor een cruciaal defect aan de afdichting, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Een monteur moet goed opletten dat de afdichting niet zodanig wordt opgerekt dat er vervorming of lekkage ontstaat. Dit kan je als engineer voorkomen door op voorhand goed na te denken over assemblage en de plaats van afdichtingen binnen je ontwerp. Ook het ontwerpen van speciaal gereedschap en werkinstructies zorgen ervoor dat de afdichting in optimale conditie blijft.

Ontwerp de perfecte afdichting voor je machine,
download de afdichtingsgids

Wil jij altijd de juiste afdichting voor je machine selecteren? In de Afdichtingsgids leggen we uit welke 5 aandachtspunten je absoluut niet over het hoofd mag zien. Vraag de gids aan en voorkom rework, vertragingen en andere problemen.

food plant worker cleaning a stainless steel tank

Onderhoud: is de afdichting bestand tegen je reinigingproces?

Een machine wordt regelmatig onderhouden en van tijd tot tijd intensief schoongemaakt. Neem je dit niet mee in je machineontwerp? Dan is het mogelijk dat afdichtingen het sneller begeven dan de bedoeling is. Niet alle rubberen afdichtingen zijn bijvoorbeeld opgewassen tegen schoonmaakmiddelen en chemicaliën die worden gebruikt tijdens de schoonmaak. Maar denk ook aan stoomreinigers: bepaalde rubbersoorten lijden flink onder die hete stoomdouche. Denk dus tijdens het ontwerpen van je machine ook goed na over onderhoud en reiniging. Laat een technisch expert hierover meedenken.

Opslag: zorg dat je afdichtingen bruikbaar blijven

Een afdichting kan lang meegaan, maar heeft niet het eeuwige leven. Daar heeft de toepassing van je machine invloed op. Ook de manier waarop een afdichting wordt opgeslagen voordat deze in de machine wordt gemonteerd speelt mee. Het is van groot belang om hier tijdens het kiezen van een geschikt materiaal al goed over na te denken. De levensduur van een opgeslagen afdichting wordt beïnvloed door de volgende factoren:

  • Temperatuur en vochtigheid
  • Licht en ozon
  • Contact met andere media
  • Contact met metalen en andere rubbers
  • Vervorming
  • Verpakkingsmaterialen


De juiste manier om een afdichting op te slaan is op een donkere, droge en koele plek. Zorg ervoor dat de afdichting in de originele verpakking ligt opgeslagen. Tot slot is het belangrijk dat er niks op de afdichting gelegd wordt wat voor vervorming kan zorgen.

Denk dus ook op tijd na over de omstandigheden waarin je afdichtingen worden bewaard, en neem dit mee in het ontwerpproces.

Hoe past de ideale afdichting in je ontwerpproces?

Bij het kiezen van de juiste afdichtingsrubbers spelen uiteenlopende aspecten mee, zoals de druk, het medium en de temperatuur waaraan de afdichting in de machine wordt blootgesteld.

Assemblage, onderhoud en opslag zijn minstens zo belangrijk om de afdichting te laten functioneren voor de gewenste levensduur. Denk daar tijdens het ontwerpen van een machine al over na. Zo voorkom je onnodige slijtage en alle risico’s voor de machine die daarmee gepaard gaan.

Ontwerp de perfecte afdichting voor je machine,
download de afdichtingsgids

Wil jij altijd de juiste afdichting voor je machine selecteren? In de Afdichtingsgids leggen we uit welke 5 aandachtspunten je absoluut niet over het hoofd mag zien. Vraag de gids aan en voorkom rework, vertragingen en andere problemen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.