ERIKS en industrie 2023

Uitdagingen industrie en ERIKS in 2023

Met de feestdagen nog in de achteruitkijkspiegel, zijn we toch alweer halverwege het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. We blikken terug met Commercieel directeur Peter Koolen op het afgelopen jaar en we leggen de focus op de uitdagingen die in 2023 liggen.

“De afgelopen jaren vroegen meer van ons dan ooit, wat betreft oplossend vermogen” zegt Koolen. “Corona, politieke invloeden en oorlog zorgden voor onderbreking van productie en levering van producten, wat tekorten opleverde en problemen veroorzaakte in de internationale supply chain. Het zijn uitdagende situaties die flinke negatieve en positieve invloeden op de productie en de export van industriële producten hebben. Denk alleen al aan flinke veranderingen in vraag en aanbod. Bepaalde marktsegmenten bleven achter, terwijl anderen flink groeiden. Voor ERIKS was – en is – dat een uitdagende puzzel om onze operatie daarop in te richten. Voor de ene klant co-engineren we, voor de ander bieden we bestaande oplossingen om op relatief korte termijn, op te schalen.”

Een industriële dienstverlener met toegevoegde waarde

Volgens Koolen was het afgelopen jaar een uitdaging om onze supply chains optimaal in te richten. Zeker in deze tijd van tekorten en schaarste van grondstoffen en chips. Een groot voordeel is de sterke distributeursfunctie van ERIKS. Koolen: “We hebben een gedifferentieerd palet aan klanten in verschillende marktsegmenten en kennis van de hele supply chain. De voorraadhoudende functie, gecombineerd met de benodigde (technische) kennis die we hebben, toonde onze toegevoegde waarde het afgelopen jaar. We hebben laten zien dat we alternatieven wisten te vinden in de hele keten. Soms betekende dat een oplossing dichtbij huis, soms juist door een alternatief in een ander continent aan te wenden. We keken bijvoorbeeld naar manieren om onze klanten te helpen met het op peil houden van kritische voorraden. Zo hebben we voor een marktleider van complete oplossingen voor de eierverwerkingsmachines, kunststof onderdelen tijdig op voorraad genomen. De productie kon doorgaan, zonder negatieve effecten te ondervinden van de grote schaarste aan kunststof grondstoffen.”

 

Op zoek naar alternatieven

Een ander mooi voorbeeld die Koolen noemt, is het selecteren van technische alternatieven. Door sluitingen van onder andere fabrieken en havens in Azië, en een wereldwijd tekort aan containers, liep de bouw van verschillende tankterminals in gevaar. ERIKS stelde een team samen om in te spelen op deze schaarste. Dit team van specialisten ging samen met engineers en werkvoorbereiders van onze klant op zoek naar bestaande oplossingen of co-engineerde gezamenlijk nieuwe oplossingen. Door middel van het inzetten van technische alternatieven kon de bouw van deze terminals op tijd worden afgerond. 

Stabilisatie

Momenteel is er een bepaalde stabilisatie gaande, volgens Koolen. “Het is een duidelijke trend, ondanks alle andere situaties waarmee we te maken hebben. Ook dat is een uitdaging voor onze klanten. De orderboeken zitten nog vol en er wordt flink ingekocht, veel producten komen op korte termijn binnen en de magazijnen zitten vol. Hier helpen we onze klanten mee. Dat doen we door een voorspelling te geven. We helpen ze om ervoor te zorgen dat er voldoende voorraad is, maar ook niet te veel op de plaatsen waar het stabiliseert. We zijn ons bewust van de rol die ERIKS heeft om de supply chain zo goed mogelijk onder druk te zetten. We voeren zowel gesprekken met onze leveranciers als klanten en kijken hoe we beide partijen het beste kunnen bedienen."
 

Vertragend prijsniveau

Het zijn mooie succesverhalen, al blijven de uitdagingen groot. Een van die uitdagingen is het huidige prijsniveau, zegt Koolen. “Jaar 2022 stond in het teken van een verhoogd prijsniveau en iedereen in wereld voelde dat. Wij werken hard om de kosten op een eerlijk niveau te krijgen, maar hier zit een vertragend effect in. De energie-, grondstof- en personeelskosten zijn bij iedereen verhoogd, alleen hebben wij deze nog niet in de juiste omvang doorbelast aan onze klanten. Deze olifant in de kamer maken we bespreekbaar. We zullen dit uiteindelijk in samenspraak met onze klanten en leveranciers doen.”

Personeelstekorten

Een trend die momenteel gaande is, is het verdwijnen van de technische kennis. Steeds meer bedrijven hebben niet meer de mensen met de kennis in huis. De hele industrie kampt met een knowledge drain. ERIKS speelt hierop in. Koolen: “Wij staan erom bekend die kennis wél te hebben. We worden daarom steeds vaker ingeschakeld voor advies, in plaats van enkel het leveren van producten. Dat zet ons ook op scherp. We blijven ons daarom inzetten om de juiste mensen aan te sluiten om groei te ondersteunen. Dat doen we door hen te enthousiasmeren bij ERIKS te werken en hen onze ERIKS-cultuur te laten zien. Zo bouwen we genoeg kennis op om onze eindklanten van waarde te blijven bedienen.”

Uitdagingen industrie en ERIKS

Peter Koolen, Commercieel directeur ERIKS Nederland

Investeren in de toekomst

Koolen gaat verder: “Het inspelen op personeelstekorten is een grote uitdaging en  investering, maar wel eentje die we graag nemen. Het is een van de pijnpunten waarop we ons blijven focussen. Net als elk jaar zullen we ons blijven richten op de trends binnen de industrie en de manieren waarop we hier mee om kunnen gaan. Zo zien we onder andere veel reuring bij bepaalde industrieën, waarbij extra van onze kennis en capaciteit wordt gevraagd. We zijn daarom achter de schermen druk bezig om een nieuwe productielocatie te openen in Geleen en een extra cleanroom faciliteit in Alkmaar. Door dergelijke investeringen zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen blijven vertrouwen op het oplossende vermogen van ERIKS.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.