Energiezuinige elektromotor reduceert energiekosten en CO2

Nieuwe tool helpt bij de selectie van de juiste motor

Eén van de grootste energieverbruikers in de industrie zijn elektromotoren voor de aandrijving van ventilatoren, pompen, transportbanen en andere productiemiddelen. Nieuwe, strengere wet- en regelgeving heeft motorenfabrikanten gedwongen om de efficiëntie van elektromotoren te verbeteren. De eindgebruiker van elektromotoren kan nu écht werk gaan maken van het reduceren van energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot. ERIKS biedt een speciale calculator en een informatieve whitepaper om u op weg te helpen.

Onderzoek toont aan dat elektrisch aangedreven systemen circa vijfenzestig procent van het totale industriële energieverbruik vertegenwoordigen. De inzet van de jongste generatie elektromotoren zorgt ervoor dat u het elektriciteitsverbruik van elektrische aandrijvingen met tien tot twintig procent verlaagt ten opzichte van oudere generaties. Ook goed nieuws is dat de terugverdientijd van een moderne, energiezuinige elektromotor inmiddels ruim onder de vijf jaar ligt.

Elektromotoren vervangen, wanneer? En wat zijn de beste opties?

Bedrijven die verouderde motoren operationeel houden, betalen een onnodig hoge energierekening. Hoe groter het aantal motoren en hoe ouder ze zijn, hoe meer onnodige energiekosten en CO2-uitstoot. Of het verstandig is om vóór het aflopen van de technische of economische levensduur al over te stappen op energie-efficiëntere elektromotoren, hangt af van verschillende factoren. Dit noemen we ook wel de Total Cost of Ownership (TCO). 

 

 

Handige ERIKS tool: Motoren TCO Calculator

ERIKS heeft voor u een Motoren TCO Calculator ontwikkeld, zodat u zelf snel antwoord op genoemde vragen kunt krijgen. In deze online tool zijn een aantal relevante variabelen in te voeren, zoals benodigd vermogen, energiekostprijs, bestaande motor efficiency (EFF2 – IE2), gebruiksintensiteit en de toestand van de bestaande motor. De uitkomst van de berekening leidt tot een overzicht van verschillende geschikte motoren, inclusief zaken als energieverbruik, CO2-reductie en de terugverdientijd. Het biedt bedrijven de mogelijkheid vanuit een breed perspectief (inkoop, plant management en technische dienst) gezamenlijk tot een afgewogen besluit te komen. Bijkomend voordeel: u kunt de motoren meteen via de ERIKS webshop bestellen.

Informatieve whitepaper over nieuwe wet- en regelgeving

ERIKS heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de veranderende Europese regelgeving ten aanzien van de energie-efficiëntie klasses van elektromotoren en wat dit betekent voor het bedrijfsleven. In het whitepaper nieuwe regelgeving energie-efficiëntie klasses elektromotoren speelt de verordening EU 2019/1781 en de gefaseerde invoering ervan een centrale rol. Wij beschrijven de roadmap in de wijzigende wetgeving. Ook benoemen we de besparingsplicht die grootverbruikers van energie hebben (wet milieubeheerinrichtingen) en hoe bedrijven in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Bronnen en interessante links

Rondom de nieuwe regelgeving zijn meerdere interessante publicaties waaraan we deels informatie hebben ontleend. Zeker de moeite van het nalezen waard!
 
Efficiëntie van elektromotoren maximaliseren - PT Industrieel Management - Marjolein de Wit-Blok
 

Meer informatie

T +31 88 855 80 75

E gmd@eriks.nl

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Routinematig onderhoud reduceert downtime

Vlekkeloos produceren volgens planning vergt routinematig onderhoud. Onze onderhoudsteams bieden tal van mogelijkheden om uw uptime hoog te houden. Want voorkomen is beter dan genezen. Het kost bijvoorbeeld 50% meer om een defect item te herstellen, dan wanneer het probleem voortijdig was opgelost! ERIKS voert onderhoudstaken uit zoals on-site service, inspectie, testen en reparaties tot smeerservices.

Energiebesparende oplossingen

U wilt uw energieverbruik verminderen? Minder energie betekent lagere kosten en ook minder CO2-uitstoot. ERIKS verzorgt complete quick scans om onderzoek te doen naar energieverspilling en potentiële besparingen binnen uw bedrijf. Na een rapportage, gaan wij tot actie over.

Besparen op Total Cost of Ownership

In de moderne bedrijfsvoering is de Total Cost of Ownership (TCO) een belangrijke KPI. De TCO van een product is de som van alle gemaakte kosten om een artikel ter beschikking te hebben. Bij laagwaardige producten kunnen de verwervingskosten alleen al oplopen tot 80% van de inkoopkosten. Door de focus te verleggen naar de complete TCO, realiseert ERIKS forse besparingen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.