Installatie van metaal en grote, blauwe slangen

Duurzame materialen voor Museum Boijmans van Beuningen

Aquatherm blue pipe leidingwerk

Duurzaam. Dat was het kernwoord bij de bouw van het kunstdepot van Museum Boijmans van Beuningen. Niet alleen werden er zonnepanelen en veel groen geïnstalleerd, ook gaf men de voorkeur aan materialen met een duurzame herkomst. Waaronder de Blue pipe van Aquatherm. 

Het grootste kunstmuseum van Rotterdam is het Museum Boijmans van Beuningen. De volledige collectie, die voorheen opgeslagen lag in de kelder van het pand, is sinds 2021 te bewonderen in het Depot Boijmans van Beuningen. Dit is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Alles aan dit gebouw is op z’n zachts gezegd bijzonder. Zo is het geen museum; er worden namelijk geen tentoonstellingen gemaakt. Wel kun je 151.000 objecten bewonderen en dwalen door 14 opslagruimtes met 5 verschillende klimaatzones. En dan het pand: ongewone ronde vorm, 40 meter hoog en 6609 m2 glas. Het gebouw reflecteert de omgeving en is ontwikkeld vanuit een duurzame visie. 

Groen dak, zonnepanelen en een opslagtank voor regenwater

Het uitganspunt bij de ontwikkeling van het pand was duurzaamheid en groen. Zo werd het dak beplant met berken, dennen, grassen en sedum. Het gebouw is onder andere voorzien van zonnepanelen, een bodemgekoppelde warmtewisselaar en een regenwateropslagtank. Daarnaast werden er zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt, bijvoorbeeld gerecycled beton. Ook de koelinstallatie moest passen binnen het duurzaamheidsconcept. Daarom werd er voor het leidingwerk gekozen voor Aquatherm Bluepipe PP-RCT MF OT (diffusie dicht volgens de DIN4726).

Kunstdepot Boijmans van Beuningen

Museumdepot Boijmans van Beuningen
Foto: Ossip van Duivenbode

 

Rechte leidingen in een rond gebouw

In het depot is ruim twee kilometer aan Aquatherm Blue pipe gelegd met diameters van 50 mm tot 250 mm. Het systeem werd in het complete gebouw aangelegd, inclusief de aansluiting op de technische ruimtes en verschillende verdelers. ERIKS is de officiële Nederlandse partner van Aquatherm en begeleidde het gehele installatieproces. “De grootste uitdaging was het recht leggen van de leidingen in een rond gebouw", vertelt Marcel Groenveld, Application Engineer bij ERIKS.

 "Bovendien is door de grote hoeveelheid glas veel leidingwerk zichtbaar voor bezoekers. Dit vroeg om een zeer nauwkeurige en visueel aantrekkelijke installatie.” Daarnaast  eiste de opdrachtgever BAM 10 jaar garantie op het leidingwerk en appendages, hier kon ERIKS voor zowel het leidingwerk als de Econ® appendages in combinatie met de uitvoerende installateur Wilsta BV Prefableidingen (die 10 jaar garantie op de lasverbindingen geeft) gehoor aan geven.

Aquatherm blue pipe

Het aquatherm blue pipe leidingsysteem in het depot
Foto: Marcel Groenveld

 

Nauwkeurige coördinatie en levering

Ook de verschillende temperaturen in het depot speelden een rol. De 14 afdelingen met hun 5 klimaatzones moesten optimale en constante omstandigheden bieden voor de kunstwerken qua temperatuur en luchtvochtigheid. Ook horeca, kantoren en openbare ruimtes hadden airconditioning nodig. Dat vraagt een hoop coördinatie. Marcel Groenveld: “Het was voor ons belangrijk om alles goed te coördineren en vooral te zorgen voor levering op de juiste plaats, op het juiste moment. Het gebouw staat midden in de stad; we werkten zoveel mogelijk met speciale leverdata en probeerden te leveren buiten de spitsuren.” 

Museumdepot Boijmans van Beuningen
Foto: Ossip van Duivenbode

 

 

Aquatherm blue pipe: duurzaam leidingwerk

Aquatherm is de grootste fabrikant ter wereld van kunststof leidingsystemen van glasvezel gevuld polypropyleen (PPR) voor de installatie- en gebouwentechniek. Het wordt veel toegepast bij Gekoeld water, CV, proces maar ook in Sprinkler installaties. Het Aquatherm Blue pipe PP-RCT MF OT  leidingsysteem is gemaakt van PRP – een bijproduct van de verwerking van ruwe olie. Studies tonen aan dat de CO2-uitstoot van PP-buizen aanzienlijk lager is dan die van andere grondstoffen, met name staal. Blue pipe kenmerkt zich door hoge temperatuur- en drukbestendigheid. Daarnaast heeft het uitzonderlijk goede laseigenschappen. Dit zorgt voor veiligheid én een lange levensduur. 

Ook op zoek naar duurzame kunststof leidingen?

De Aquatherm leidingen zijn uitermate geschikt  voor HVAC toepassingen, maar worden ook in gekoeld waterapplicaties, persluchtsystemen en diverse toepassingen aan boord van schepen geplaatst. De kracht van het systeem zit in de snelle en eenvoudige verwerking,  gunstige isolatie eigenschappen en onderhoudsvrije karakter. ERIKS begeleidt projecten van de tekentafel tot en met installatie op de locatie. 

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Trainingen & opleidingen

Onze kennis van producten, toepassingen, regelgeving, innovaties, besparingen en meer, delen wij graag met u. Wij leren u alles over de producten en de toepassingen op zowel theoretisch als praktisch gebied. Al onze trainingen en presentaties worden op ERIKS-vestigingen gegeven, maar kunnen ook op uw locatie worden georganiseerd. Daarnaast zijn opleidingen op maat ook mogelijk. 

Projectaanpak

Afsluiters, kunststof leidingsystemen en slangen worden veelal projectmatig ingekocht. ERIKS is hier volledig op ingericht. Doordat inkoop,  expediting, inspectie, documentcontrole, logistiek binnen onze projectorganisatie nauw samenwerken is een soepel ordermanagement gegarandeerd. U werkt met vaste contactpersonen die gespecialiseerd zijn in verschillende segmenten; bijvoorbeeld olie & gas, utiliteit of maritieme industrie. 

Luchtlekkage inspectie

ERIKS kan u uitstekend helpen energie te besparen door lekkage in uw persluchtsysteem op te sporen en te verhelpen. Volgens Europees onderzoek is persluchtlekkage de grootste oorzaak van energieverlies binnen de industrie. Wij voeren de controle van het volledige persluchtsysteem bij u uit; van compressor tot aan de pneumatische toepassingen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.