Canakkale bridge opening

Uniek ballastsysteem voor grootste hangbrug

Çanakkale 1915 brug

ERIKS ontwikkelde samen met Strukton een ballastsysteem voor het gecontroleerd afzinken van de betonnen funderingen voor de grootste hangbrug ter wereld. Bekijk onze video en lees meer over dit spectaculaire project.

De Çanakkale 1915 brug

De Çanakkale 1915 brug, die de Dardanellen zeestraat in Turkije overspant en ruim 2 kilometer overbrugt, wordt gerealiseerd door de bouwcombinatie Daelim, SK Group, Limak en Yapi Merkezi, en steunt op twee enorme, dubbele pilaren. ERIKS ontwikkelde samen met Strukton een ballastsysteem voor het gecontroleerd afzinken van de betonnen funderingen - caissons - voor de brugpilaren van deze grootste hangbrug ter wereld. In maart 2022 werd de brug geopend.

Bekijk de video over de rol van ERIKS in dit indrukwekkende project.

Caissons van 66.000 ton per stuk

De caissons voor de pilaren zijn  gebouwd in een droogdok en hebben elk een gewicht van 66.000 ton. Elke caisson heeft het oppervlak van een voetbalveld en een hoogte van een tien verdiepingen tellend flatgebouw. De caissons bestaan uit verschillende compartimenten die tijdens het afzinken worden gevuld met water. Strukton Immersion Projects, verantwoordelijk voor het transport, afmeren en afzinken van de caissons, heeft het project inmiddels succesvol afgerond. Tijdens een 72 uur durende operatie werden de caissons met een uiterste precisie van 10 mm op de zeebodem geplaatst.

 

Zeecontainers mét slimme inhoud

Het ERIKS ballastsysteem bestaat uit een zeecontainer waarin een skid wordt geplaatst met onder meer afsluiters, actuators, slangen, een pomp, en een control cabinet met software- en interfaceprogrammatuur. “We koppelen het door ERIKS ontwikkelde container-skid voorafgaand aan het afzinken op de ballast-constructie in de caisson”, zegt Application Engineer Floris Huisman van ERIKS. “Als er tijdens het afzinken blijkt dat de omstandigheden het nodig maken om de operatie af te breken, kan het proces worden onderbroken of omgekeerd. Dat gebeurt door het water er weer deels uit te pompen."

Naast de co-engineering met Strukton is het afzinksysteem het resultaat van een intensieve samenwerking binnen verschillende ERIKS afdelingen zoals remote valve control, process control, slangen en pompen. Alle kennis en kunde werden gedeeld in een projectgroep, waar in de loop van een aantal ontwerpsessies het concept voor het afzinken werd ontwikkeld.  

Facts & figures

38 vlinderkleppen in twee containers

Het afzinksysteem beschikt over maar liefst 38 afsluiters. Dit zijn op afstand bestuurde elektrisch vlinderkleppen die via slangen worden aangesloten op leidingen die in het beton van de caissons zijn ingegoten.

10 verdiepingen

De twee caissons van de brug hebben elk een oppervlakte van een voetbalveld en een hoogte van 10 verdiepingen. De caissons bestaan uit 17 compartimenten.

1000 m3/uur

De ballastcapaciteit van de waterpomp tijdens het afzinken is 1.000 m3/uur. De de-ballastcapaciteit (in geval van een noodzakelijke onderbreking van het afzinken) is 500 m3/uur.

Het getal 2023

De spanwijdte van de Çanakkale brug is 2023 meter. De twee dubbele pilaren waar de brug op rust, staan elk ongeveer 700 meter uit beide oevers.

2023 staat niet alleen symbool voor de spanwijdte, maar ook de geplande oplevering en opening van de brug in het jaar 2023. 

Update maart 2022

Uiteindelijk is de brug in maart 2022, ruim een jaar eerder geopend.

Meer informatie over het project: www.1915canakkale.com

Canakkale bridge opening

Meer over Proces Solutions

Grote projecten? Daar gaat ons hart sneller van kloppen. ERIKS biedt maatwerk met complete systeemoplossingen.

Gerelateerde artikelen

Onze services voor maatwerk

Clean Manufacturing - schoon verpakte producten

De vraag naar schone productie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In onze nieuwe Clean Manufacturing Facility produceren, cleanen en verpakken wij slangen, afdichtingen en afsluiters voor bedrijven in de food, farma en de semicon. Door minder schakels in de Supply Chain profiteert u van kostenbesparingen en snellere leveringen.

Inhouse Cleanrooms

Door een steeds groter bewustzijn op het gebied van reinheid richt de industrie zich meer en meer op het optimaal beheersen van de productieprocessen. Er wordt getracht te voorkomen dat technische componenten oorzaak zijn van vervuiling in de processen en de systemen. Het voorkomen van dit type vervuiling speelt vooral in de farmaceutische, halfgeleider- en voedingsmiddelenindustrie. Onze Cleanrooms zijn comform klasse 1000.

Engineering - van idee tot model

Uw bedrijf, productieproces, installaties of eindproducten zijn uniek. Om uw specifieke wensen en eisen volledig in vervulling te laten te gaan, is in veel gevallen maatwerk nodig. Vooral wanneer u toe bent aan een snellere, slimmere of efficiëntere productie. ERIKS is uw partner bij het ontwikkelen van nieuwe componenten, complete producten of materialen. Onze Engineering afdelingen zijn de kraamkamers van menige innovatie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.