In dit artikel

Wanneer gebruik je een X-ring?

Afdichtingen zorgen ervoor dat vloeistoffen of gassen niet naar buiten en/of binnen kunnen gaan. Op deze manier wordt lekkage voorkomen. Een goede afdichting is daarom zeer belangrijk. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds kritischer eisen aan afdichtingen worden gesteld. De meest gebruikte afdichtingen zijn O-ringen en oliekeerringen, maar er zijn ook X-ringen. Wanneer kan je het beste een X-ring toepassen? Wat is het verschil tussen een X-ring en een O-ring? In dit blog lees je alles over de toepassingen en verschillen.

Wat is een X-ring?

Een X-ring is vrijwel hetzelfde als een O-ring. Het verschil zit in het uiterlijk. Een O-ring heeft een ronde doorsnede, en een X-ring een x-vormige doorsnede. Net als de O-ring is een X-ring een dubbelwerkende dichting.

Wanneer kies ik voor een X-ring?

De keuze voor een X-ring kan zowel in statische als dynamische toepassingen. Veelal wordt een X-ring gekozen als alternatief voor een O-ring. Je kiest voor een X-ring:

  • Ter voorkoming van vroegtijdige lekkage in een dynamische, schuivende (zuiger/stang afdichting) toepassing. Een O-ring kan in een schuivende toepassing gaan torderen, waardoor een mogelijke lek ontstaat. Dit torderen gebeurt niet bij een X-ring. De stabiliteit is een van de grootste voordelen ten opzichte van een O-ring.
  • Als je een langere levensduur in een dynamische toepassing nodig hebt. Een X-ring heeft minder aandrukkracht nodig, waardoor minder slijtage op treedt. ER is minder kans op falen doordat er meer contactoppervlakken zijn in vergelijking met een O-ring. En als laatste voordeel: er kan tussen de lippen van een X-ring smeervet worden gedaan zodat er een smeergroef ontstaat. Zo is een X-ring ook voor roterende toepassingen een goede keuze.
  • Lagere vervormkracht vergeleken met een O-ring. Dit is vooral interessant bij toepassingen waarbij de materialen of behuizing minder sterk zijn, denk bijvoorbeeld aan dunwandige kunststof cilinders of behuizingen. De behuizing moet sterk genoeg zijn om de dichting te vervormen en niet andersom.
  • Economische voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een oliekeerring of hydraulische afdichting. Een X-ring is bij hetzelfde materiaaltype en dezelfde productiehoeveelheid meestal goedkoper dan een oliekeerring of hydraulische afdichting.

  Materiaal van X-ringen

  X-ringen zijn in principe in de meeste O-ring compounds te maken. Het standaard aanbod focust zich vooral op compounds die in dynamische toepassingen in contact met olie komen.

  ERIKS NBR 36624

  NBR 36624 is het meest gangbare materiaal voor toepassingen met hydraulische- en smeeroliën. NBR is niet ozon- en UV-resistent. Hierdoor kan het versneld verouderen wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan ozon en UV. Ons standaard NBR Compound 36624 heeft bijvoorbeeld een bereik van -30C tot 120C. Voor olie-toepassingen wordt echter een maximale temperatuur van 100°C geadviseerd. 

  ERIKS FKM 51414

  FKM wordt veelal ‘Viton’ genoemd. Dit naar een van de bekendste FKM merknamen, Viton™ van Chemours. De ISO-benaming is FKM. ERIKS FKM 51414 is een hoogwaardig fluorelastomeer, zwart van kleur, dat zeer goed bestand is tegen vele chemicaliën, olie, vet en brandstoffen en door de hoge dichtheid tevens goed toepasbaar in vacuümtoepassingen. Binnen de FKM familie bestaan er vele verschillende types. De basis types (co-polymeren) zijn niet geschikt voor gebruik in stoomtoepassingen.

  FKM 51414 is bestand tegen veel hogere temperaturen dan NBR 36624 en kan daarom een betere keuze zijn bij bijvoorbeeld olie op hoge temperaturen. Onze FKM 51414 heeft een temperatuurbereik van -20C tot 200C.

  ERIKS EPDM 55914

  Met deze zwarte EPDM 70 dicht je zuren, basen, heet water en lage druk stoom af. Daarnaast is het ozon- en UV-bestendig. Dit materiaal is niet geschikt voor toepassingen met vetten en minerale en dierlijke oliën. Dit materiaal heeft een temperatuurbereik van -55°C tot +130°C. Is de temperatuur in jouw toepassing hoger dan +130°C, kies dan voor Compound 55915.

  Welke X-ring afmeting kies ik?

  De keuze van de juiste maat X-ring is belangrijk voor het goed functioneren van de afdichting. Voor dynamisch gebruik verdient het aanbeveling een zo dik mogelijke maat X-ring te nemen. Een dikkere X-ring compenseert ook beter slijtageverschijnselen, de compressieset is gunstiger, het dynamisch afdichtende vermogen is ook beter en kan grotere bewegingsspelingen beter opvangen. Bij statische afdichtingen kan een kleinere doorsnede ook goed voldoen.

  Voor meer info met betrekking tot het bepalen van de juiste afmeting, lees dan meer in onderstaand artikel over het bepalen van O-ring afmetingen. O-ringen en X-ringen zijn op dat vlak gelijk.

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

  Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

  Wij helpen u graag verder

  Heeft u vragen?

  Bel ons algemene nummer:
  T +31 88 855 85 58

  Webshop

  Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

  Know+How Hub

  Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.