In dit artikel

Optimaliseer kostenefficiëntie met geavanceerde ademhalingsbescherming

Ademhalingsbescherming is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. In een industriële omgeving worden werknemers vaak blootgesteld aan stof, rook, dampen en gassen. Ademhalingbescherming is daarom onmisbaar. Het is in de meeste gevallen ook een algemene vereiste. 

Het beschermt jouw medewerkers, verhoogt daarnaast de productiviteit en verlaagt het ziekteverzuim. Investeren in effectieve ademhalings-bescherming is daarvoor van belang, ook wanneer rekening wordt gehouden met de Total Cost of Ownership (TCO). 

Wear respirator 14, Wear respiratory equipment sign and labels vapor respirator required in this area

De TCO-benadering houdt niet alleen rekening met de aanschafkosten.  Ook met de lopende bedrijfskosten, onderhoud, productiviteit van de werknemers en impact op het milieu. Door hiermee rekening te houden, kan dit leiden tot besparingen op lange termijn. Bovendien zorgt deze benadering ook voor naleving van de continu veranderende Europese en wereldwijde veiligheidsvoorschriften.

Effectieve ademhalingsbescherming op de werkplek

Het kiezen van de juiste bescherming moet afgestemd worden op het specifieke gevaar waarmee een werknemer tijdens zijn werk wordt geconfronteerd. Niet alle ademhalingstoestellen zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen elk type gevaar.

Werkgevers zijn verplicht om een uitgebreid 'programma voor ademhalingsbescherming' op te stellen volgens de normen voor ademhalingsbescherming van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA).

Dit programma dient een aantal elementen bevatten, waaronder:

  • Een schriftelijk programma voor ademhalingsbescherming
  • Een beoordeling van de ademhalingsgevaren op de werkplek
  • De selectie van geschikte ademhalingsbescherming
  • Medische beoordelingen en geschiktheidstests voor werknemers
  • Richtlijnen voor het onderhoud, de opslag en schoonmaak

Daarnaast dienen werknemers een grondige training te krijgen over ademhalingsgevaren en juiste gebruik. Dit programma moet regelmatig worden geëvalueerd.

Een gekwalificeerde en getrainde programmabeheerder is verplicht om dit effectief te beheren. Deze rol bestaat uit het bewaken van het programma om adequate bescherming voor alle werknemers te garanderen. En op de hoogte te blijven van de nieuwste voorschriften en OSHA-eisen.

Verschillende typen ademhalingsbescherming

De juiste ademhalingsbescherming beschermt de gezondheid van werknemers en draagt bij tot een veiligere en efficiëntere werkomgeving. Het is van belang om de verschillende beschikbare opties te begrijpen. Dit zijn onder andere FFP-maskers (Filtering Facepiece Particles) en PAPR's (Powered Air Purifying Respirators: motoraangedreven systemen).

FFP-maskers zijn er in drie hoofdtypen (FFP1, FFP2 en FFP3), die elk verschillende beschermingsniveaus bieden. FFP1-maskers zijn nuttig voor niet-giftige stoffen zoals cellulose en cement en filteren ten minste 80% van deze verontreinigende stoffen. Als er meer giftige stoffen in het spel zijn, wordt de voorkeur gegeven aan FFP2 maskers. Deze filteren minstens 94% van de giftige stoffen op water- en oliebasis. Voor een omgeving met kankerverwekkende of radioactieve verontreinigende stoffen zijn FFP3 maskers het meest geschikt. Deze filteren 99% van alle verontreinigende stoffen op water- en oliebasis.

Motoraangedreven systemen bieden bescherming tegen schadelijke deeltjes, gassen en dampen in allerlei toepassingen. Het blaasontwerp vermindert de ademweerstand, waardoor ze ideaal zijn voor langdurig gebruik en veeleisende taken. Bij het kiezen van een filtereenheid voor een PAPR spelen verschillende overwegingen een rol, zoals het type en de concentratie van gevaarlijke stoffen en de werkomstandigheden. 

Geavanceerde oplossingen

Het is aan te raden om de beschikbare oplossingen te onderzoeken die het beste passen om de gezondheid van werknemers te beschermen. In de branche voor persoonlijke beschermingsmiddelen staat het merk 3M synoniem voor kwaliteit en innovatie. Hun geavanceerde producten, zoals de Aura™ stofmaskers, de Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers en de Versaflo™ ademluchttoestellen, hebben elk hun eigen unieke kenmerken om te voldoen aan verschillende omgevingsvereisten. Hoe kunnen deze productenbijdragen aan een veiligeret en gezondere werkplek?

3M™ Aura™ Stofmaskers

De 3M™ Aura™ stofmaskers zijn ontworpen met de unieke uitdagingen en behoeften van de gezondheidszorg in gedachten. Ze bieden zowel comfort als superieure bescherming. Het stofmasker heeft een gevormd neuspaneel dat zich aanpast aan een groot aantal gezichtsvormen en -maten. Dit zorgt niet alleen voor een goede pasvorm voor de drager. Het vermindert ook aanzienlijk de kans op het beslaan van de brillen.

De belangrijkste voordelen van de 3M™ Aura™ stofmasker ligt in de verbeterde comfort en draagbaarheid. Het zorgt ervoor dat professionals in de gezondheidszorg zowel beschermd als comfortabel zijn tijdens hun vaak lange diensten. Bovendien biedt het een hoog beschermingsniveau tegen in de lucht zwevende biologische deeltjes, wat essentieel is in de gezondheidszorg.

3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers

3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatsmaskers

Het 3M™ Secure Click™ herbruikbare halfgelaatmasker is een veelzijdige oplossing voor verschillende sectoren. Het masker wordt gekenmerkt door de snelle, veilige en eenvoudig te gebruiken kliksysteem. Dit biedt niet alleen gebruiksgemak, maar ook het vertrouwen dat het masker correct is gemonteerd.

Het 3M™ Secure Click™ herbruikbaar halfgelaatsmasker is ontworpen met een vierpunts verstelbaar harnas dat een laag profiel heeft. De uitstekende pasvorm is passend voor vele gezichtsvormen en -groottes. Het ontwerp met de terugspringende cartridge verbetert het zicht en de balans, terwijl de siliconen gezichtsafdichting comfort en duurzaamheid biedt.

Dit masker is een waardevolle aanvulling voor werkplekken waar werknemers betrouwbare, herbruikbare ademhalingsbescherming nodig hebben. Dankzij het montagegemak en de comfortabele pasvorm is het een praktische keuze voor langdurig gebruik. Bovendien ondersteunt de robuuste duurzaamheid een lange levensduur, zodat bedrijven hun kosten voor veiligheidsuitrusting effectief kunnen beheren.

3M™ Versaflo™ ademhalingssysteem

3M™ Versaflo™ ademhalingssysteem

De 3M™ Versaflo™ ademhalingssysteem is een eersteklas oplossing voor werkplekken waar werknemers worden blootgesteld aan bepaalde gevaarlijke deeltjes en waar aangedreven luchtzuivering nodig is. Het biedt een afstelbare luchtstroom, meerdere maatopties en een breed scala aan toepassingen. 

Het 3M™ Versaflo™ ademhalingsssysteem is ontworpen met het oog op comfort, met een lichtgewicht constructie en een eenvoudig te gebruiken touchpad voor het regelen van de luchtstroom. Bovendien is het onderhoud eenvoudig, met eenvoudig te reinigen onderdelen en een intuïtief, gebruiksvriendelijk ontwerp.

Deze middelen illustreren 3M's toewijding aan het leveren van innovatieve ademhalingsbescherming. Elk van deze producten biedt niet alleen hoge normen op het gebied van veiligheid, comfort en gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan het verlagen van de kosten op de lange termijn. Investeren in deze oplossing is een strategische zet om de veiligheid op de werkplek te optimaliseren. En tegelijkertijd de operationele kosten effectief te beheren.

Casestudie - Ademhalingsbescherming in de Duitse en Britse farmaceutische sector - Een belangrijk probleem in deze industrie waren de buitensporige kosten en verspilling van wegwerpmaskers die werden gebruikt om personeel te beschermen dat met blowers werkte. Om dit probleem aan te pakken, adviseerde ERIKS om over te stappen op een model met herbruikbare hoofdkap. Deze overstap resulteerde in een financiële besparing van €18.000. En had daarnaast een positief effect op het milieu doordat er minder afval ontstond door het weggooien van het complete apparaat.

Kosten verlagen met geavanceerde ademhalingsoplossingen

3M's toewijding aan kwaliteit en innovatie gaat over het leveren van betrouwbare veiligheidsoplossingen. Maar ook over het leveren van economische waarde aan bedrijven. Lees verder hoe geavanceerde ademhalingsbscherming helpt om kosten te verlagen:

Lagere onderhoudskosten - Geavanceerde ademhalingsbescherming is zo ontworpen dat ze eenvoudig te reinigen en te onderhouden zijn, waardoor ze minder vaak vervangen en gerepareerd hoeven te worden. Deze efficiëntie in het ontwerp vertaalt zich in lagere kosten gedurende de levensduur van de apparatuur en zorgt ervoor dat het product langer functioneel blijft.

Grotere duurzaamheid en langere levensduur - De materialen en productieprocessen die door 3M worden gebruikt, zorgen ervoor dat hun oplossinge zowel duurzaam als betrouwbaar zijn. Deze lange levensduur betekent dat bedrijven langer op de middelen kunnen vertrouwen voordat ze het vervangen, waardoor de levensduur wordt verlengd en de algehele kosten worden verlaagd.

Gebruiksgemak - Het intuïtieve ontwerp vermindert de tijd en kosten die gepaard gaan met training. Werknemers kunnen de apparatuur snel leren gebruiken, waardoor de productiviteit toeneemt en er minder tijd aan instructie wordt besteed.

Verhoogde productiviteit - Comfortabele, innovatieve ademhalingsbescherming maakt langere perioden van ononderbroken gebruik mogelijk. Deze langere gebruiksduur verhoogt de productiviteit door onderbrekingen tot een minimum te beperken en pauzes in te korten.

Casestudie - Persoonlijke veiligheidsuitrusting in de farmaceutische industrie - Het bedrijf gebruikte maskers die na 75 minuten gebruik een herstelperiode van 30 minuten vereisten, wat leidde tot inefficiënte productie en ongemak voor de werknemers. De voorgestelde oplossing bestond uit het overstappen op een deeltjesmasker met een uitademventiel, dat 120 minuten ononderbroken gebruik mogelijk maakte, het draagcomfort verbeterde en de behoefte aan maskers met 35% verminderde. Het nieuwe maskerontwerp bood ook dubbele bescherming voor de drager en het milieu.

Casestudie - Ademhalingsoplossingen in de chemische industrie - Een spuiterij had een duurzame oplossing nodig om werknemers te beschermen tegen deeltjes en dampen. Er werden halfgelaatsmaskers en veiligheidsbrillen gebruikt, maar deze waren aan verbetering toe. De oplossing omvatte het definiëren van deeltjes en dampen in gevaarlijke ATEX- en niet-ATEX-gebieden en het starten van een testfase. De implementatie van deze oplossing zorgde voor een zeer goede bescherming van de werknemers, comfort via de luchttoevoer en aanpasbaarheid aan verschillende toepassingen. Bovendien leidde de individuele vervanging van filters op basis van verzadiging tot een kostenbesparing van €3200, wat neerkomt op een kostenbesparing van 23%.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.