In dit artikel

Slangmaterialen voor de voedings- en drankenindustrie

Materialen zoals PVC, PTFE, Polyurethaan, NBR, EPDM-rubber en zelfs roestvrij staal hebben unieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Inzicht in de verschillende kenmerken kan helpen bij het kiezen van de meest geschikte slangsamenstelling of slangconfiguratie voor jouw specifieke behoeften. 

Voor een goed inzicht in de keuze van het ideale slangmateriaal voor jouw voedingsmiddelen- of drankentoepassingen is het cruciaal om een aantal vereisten in overweging te nemen. Denk aan vloeistofresistentie, zodat het materiaal veilig kan omgaan met de specifieke soorten vloeistoffen waaraan het wordt blootgesteld, zoals bijvoorbeeld bij het Cleaning in Place (CIP) reinigen van het proces.

Een andere factor is slijtvastheid, om de soms uitdagende media- of omgevingsinvloeden van het dagelijks gebruik te doorstaan zonder dat uw proces risico loopt te verslechteren. Denk ook aan flexibiliteit, dit is essentieel voor eenvoudige installaties en om bewegingen binnen het (mobiele) systeem mogelijk te maken. Daarnaast is de thermische en chemische weerstand een factor om rekening mee te houden, om zo te voorkomen dat de slang kapot gaat wanneer deze wordt blootgesteld aan verschillende chemicaliën (bijv. CIP reiniging). In dit artikel vertellen wij je meer over slangen, materialen en voordelen.

Slangmaterialen

PVC-slangen: licht en flexibel

PVC-slangen zijn ideaal voor lichte toepassingen en zijn geschikt voor water, lucht en sommige minder krachtige zuren en chemicaliën. Door hun transparantie, lichtheid en flexibiliteit worden ze daarom veel gekozen. Voor toepassingen met vettig voedsel of sterke chemicaliën zijn PVC-slangen echter niet altijd geschikt. Vanwege hun efficiënte prestaties zijn de Premium Multibar en Polymetra Clear, die voldoen aan de EC1935/2004-normen voor voedselveiligheid, sterk aan te raden.

Polyurethaanslangen: duurzaam en veelzijdig

Polyurethaanslangen onderscheiden zich door hun duurzaamheid en compatibiliteit met oliën en sommige chemicaliën. Hierdoor zijn ze geschikt voor voedselveilige vloeistoffen, zoals melk en sappen, en voor de behandeling van schurende materialen. Ondanks hun bestendigheid tegen oliën en flexibiliteit zijn ze niet altijd de beste keuze voor toepassingen bij hoge temperaturen. Werk je met voedselpoeders? Dan is de Abraflex MD Food of de antistatische versie (SLD) ervan een goede keuze voor het verwerken van voedselpoeders. Denk dan aan poeders als bijv. cacao, koffie, zetmeel of ingrediënten voor bier, waar vaak in ATEX omgeving wordt gewerkt is een keurmerk een vereiste!

PTFE-slangen: hoge temperatuur en chemische weerstand

Voor toepassingen die een hoge weerstand tegen temperatuur, druk of beweging vereisen, zijn PTFE-slangen ongeëvenaard. Ze zijn geschikt voor allerlei toepassingen, van filters en centrifuges tot droogtorens, met een indrukwekkend temperatuurbereik van -70 °C tot +260 °C. Ze zijn uitzonderlijk goed bestand tegen chemicaliën en eenvoudig te reinigen, waardoor ze perfect zijn voor gebruik met geur- en smaakstoffen.

NBR rubberslangen: bestand tegen olie en vet

NBR-rubberslangen zijn ideaal voor het transport van melk, room, plantaardige oliën, mayonaise en frisdrank dankzij hun weerstand tegen olie en vet. Met een temperatuurbereik van -30 °C tot +100 °C zijn ze veelzijdig voor diverse toepassingen, waaronder het gebruik als laadslangen. De Nutralon-serie is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een slang die bestand is tegen olie en vet.

EPDM rubber slangen: voor alcoholische- en frisdranken

EPDM rubber slangen zijn speciaal geschikt voor bier, frisdrank en wijn en zijn bestand tegen temperaturen van -40 tot +120°C. Voor de drankenindustrie zijn de DeliDRINK SD- en Vintage SD Lite-lijnen een echte aanrader. Ze bieden optimale prestaties en veiligheid met DuraCrimp opdrukbare koppelingen voor hygiënische verbindingen.

Roestvrijstalen slangen: voor extreme temperaturen

Roestvrijstalen slangen zijn minder gebruikelijk in de voedingsmiddelenindustrie vanwege hun gegolfde binnenvoering die het reinigen bemoeilijkt. Toch zijn ze onmisbaar voor toepassingen met hoge temperaturen en bestand tegen -196°C tot +600°C. De GOODALL MetalVisor biedt een oplossing wanneer geen ander materiaal mogelijk is, vooral voor water- en stoomtoepassingen.

ERIKS staat voor je klaar

Het kiezen van de juiste slangassemblage slangsamenstelling of slangconfiguratie is complex. Het is belangrijk om de specificaties van de fabrikant te raadplegen en deskundig advies in te winnen. ERIKS biedt je gedetailleerd advies, aangepast aan jouw unieke situatie. Onze materiaalpagina's bieden bovendien waardevolle inzichten over ons uitgebreide assortiment van slangmaterialen, zoals EPDM, NBR, en andere, die elk passend zijn voor diverse toepassingen in de voedsel- en drankenverwerking. Samenwerken met ERIKS garandeert dat je keuze voor slangen niet alleen aan alle specifieke eisen voldoet, maar ook de hoogste standaarden van veiligheid en efficiëntie naleeft.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.