In dit artikel

Waterstof centraal bij Europese ambities voor net-zero uitstoot


Waterstof loopt voorop in de rij van groene energiedragers. Waterstof wordt vaak de 'brandstof van de toekomst' genoemd en heeft het potentieel om tal van sectoren te transformeren, van elektriciteit tot zwaar transport en HVAC tot EPC-projecten (Engineering, Procurement en Construction), omdat het een schoon, veelzijdig en efficiënt energiealternatief biedt. De kracht ligt in de inherente groene eigenschappen, het aanpassingsvermogen en het vermogen om naadloos te integreren met de huidige infrastructuren en systemen.

Met de invoering van de Net-Zero Industry Act zet Europa een belangrijke stap in de richting van een groene toekomst, waarbij waterstof wordt benadrukt als sleutel tot het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050. Deze focus op waterstof weerspiegelt het doel van Europa om de wereldwijde verschuiving naar schone energie te leiden.

Green Hydrogen renewable energy production pipeline - green hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility.

Waterstofproductie in Europa

Traditioneel is Europa sterk afhankelijk van 'grijze waterstof', geproduceerd door middel van aardgas en methaanreforming met stoom. Hoewel deze methode efficiënt is, stoot ze aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit. De laatste tijd is er een duidelijke verschuiving naar 'groene waterstof'. Groene waterstof wordt geproduceerd met behulp van elektrolyse, waarbij elektriciteit (uit hernieuwbare bronnen) wordt gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof, wat resulteert in geen koolstofuitstoot.

Europa erkent de potentiële voordelen voor het milieu en zet zich in voor groenere productiemethoden voor waterstof. Verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, hebben nationale waterstofstrategieën ontwikkeld die de productie van groene waterstof benadrukken. Er wordt aanzienlijk geïnvesteerd in het vergroten van de capaciteit van elektrolyzers en het opvoeren van hernieuwbare energiebronnen om ze van stroom te voorzien.

Uitdagingen voor de toepassing van waterstof

De huidige productiecapaciteit van elektrolyzers is beperkt. Opschaling zou meer machines en vooruitgang in elektrolyse vereisen om het efficiënter en kosteneffectiever te maken. De infrastructurele eisen zijn aanzienlijk, van het aanleggen van een wijdvertakt netwerk van waterstofpijpleidingen en tankstations voor voertuigen tot het aanpassen van industrieën voor het gebruik van waterstof.

Op dit moment is de productie van groene waterstof duurder dan die van grijze of blauwe waterstof. Wil waterstof de primaire energiedrager worden, dan moeten de productiekosten aanzienlijk worden verlaagd of moet er een systeem van stimulansen en subsidies komen om het gebruik ervan te bevorderen. Europa's inzet om deze uitdagingen aan te gaan, blijk tduidelijk uit haar beleid en investeringen.

Wetgevende maatregelen om de invoering van waterstof te versnellen

De Europese Unie heeft onlangs een uitgebreide reeks wetgevende maatregelen aangenomen om de gasmarkten koolstofvrij te maken, met de nadruk op het vergemakkelijken van de invoering van hernieuwbare en koolstofarme gassen zoals waterstof. Het nieuwe kader streeft naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55% in 2030 en naar klimaatneutraliteit in 2050. De voorstellen zijn er met name op gericht om een concurrerende waterstofmarkt op te zetten, een speciale infrastructuur voor waterstof te creëren en strenge regels op te nemen om de uitstoot van methaan te beperken.

Waterstof in de Net-Zero Industry Act

De Net-Zero Industry Act is een verklaring van het engagement van Europa. Dit initiatief, een kernelement van de Green Deal Industrieel Plan, heeft tot doel de waterstofproductiecapaciteit van de EU op te voeren om een duurzaam energiesysteem te ondersteunen en energieonafhankelijkheid voor de EU te bereiken. De wet heeft als doel dat tegen 2030 de productiecapaciteit van de EU voor netto-nul-technologieën ten minste 40% van haar behoeften dekt. Dit komt overeen met de verbintenis van de EU om haar klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 te halen.

"We hebben een regelgevingskader nodig dat ons in staat stelt om de overgang naar schone energie snel uit te breiden. De Net-Zero Industry Act is precies wat we nodig hebben. Het creëert de beste voorwaarden voor de sectoren die cruciaal zijn om tegen 2050 netto nul te bereiken: technologieën zoals windturbines, warmtepompen, zonnepanelen, hernieuwbare waterstof en CO2-opslag. De vraag groeit in Europa en wereldwijd, en we handelen nu om ervoor te zorgen dat we met Europees aanbod aan meer van deze vraag kunnen voldoen."

Voorzitter Ursula von der Leyen - 16/03/2023 (Wet Netto Nucleaire Industrie (europa.eu))

De wetgeving, die een essentieel onderdeel vormt van de Europese inspanningen om de koolstofuitstoot terug te dringen, is bedoeld om prioriteit te geven aan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van op waterstof gebaseerde oplossingen op het hele continent.

De Net-Zero Industry Act wijst ook aanzienlijke fondsen toe voor de ontwikkeling van een geschikte waterstofinfrastructuur. Dit omvat steun voor het bouwen van waterstoftankstations, het aanpassen van industrieën om waterstof als primaire brandstofbron te gebruiken en het opzetten van productiefaciliteiten.

De wet erkent de complexe aard van de waterstofeconomie en benadrukt het belang van samenwerking tussen landen, industrieën en onderzoeksinstellingen. Het bevordert het delen van kennis, joint ventures en samenwerkingsprojecten om de toepassing en integratie van waterstofoplossingen te versnellen.

In lijn hiermee heeft de Europese waterstofstrategie ambitieuze doelen gesteld. Het doel is om tegen 2030 tot 10 miljoen ton hernieuwbare, groene waterstof te produceren binnen de EU, aangevuld met nog eens 10 miljoen ton via invoer.

De European Clean Hydrogen Alliance heeft 840 waterstofprojecten in verschillende sectoren geïdentificeerd. Bovendien hebben 16 EU-lidstaten hun nationale waterstofstrategieën uitgerold. Volgens Frans Timmermans, hoofd klimaatbeleid van de EU, zijn de EU en de samenwerkende landen goed op weg om hun oorspronkelijke doelstelling te overtreffen om tegen 2030 samen 40 GW aan hernieuwbare waterstofelektrolyzers te installeren.

Europese waterstofbank

Als aanvulling op de Wet heeft de Commissie plannen geschetst voor de Europese Waterstofbank, die in het najaar van 2023 proefveilingen zal starten voor de productie van hernieuwbare waterstof via het Innovatiefonds. De bank zal nieuwe financieringsmogelijkheden bieden om de binnenlandse en internationale productie van hernieuwbare waterstof te stimuleren. Een ander doel is om investeerders te voorzien van duidelijke statistieken over vraag, aanbod en prijsstelling.

De meeste waterstofinvesteringen in Europa bevinden zich nog in de planningsfase. Er is grote behoefte aan duidelijkheid over de vraag. Hoewel veelbelovend, is waterstofproductie door elektrolyse nog niet concurrerend met conventionele methoden. Daarom dienen deze nieuwe wetgevende maatregelen van de EU als een cruciale routekaart om de invoering van waterstoftechnologieën te versnellen, de broodnodige duidelijkheid en het broodnodige kader te verschaffen om van planning tot actie over te gaan en waterstof uiteindelijk tot een concurrerend en duurzaam energiealternatief voor Europa te maken.

ERIKS: vooruitgang op het gebied van waterstof

Met expertise in verschillende productgroepen, waaronder afdichting en stroomregeling, werkt ERIKS samen met elektrolyzerfabrikanten en andere belangrijke belanghebbenden. Onze ingenieurs testen materialen nauwgezet en stemmen oplossingen af op de unieke uitdagingen van waterstoftoepassingen. Bovendien versnelt onze uitgebreide knowhow de time-to-market voor onze partners - een cruciaal voordeel nu de waterstoftechnologie terrein wint. Terwijl de EU overschakelt van beleid naar implementatie, blijft ERIKS een toegewijde partner die helpt om waterstoftechnologie van de tekentafel naar de praktijk te brengen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Voor het laatste nieuws en updates uit de industrie.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.