Snel en foutloos custom afdichtingen ontwerpen

Hoe helpt Design for Six Sigma (DFSS) bij het ontwerpen van een rubber afdichting?

Het ontwerpen van een custom afdichting of andere rubber afdichting vergt de nodige aandacht. Eerst start de zoektocht naar een geschikte compound - een elastomeer speciaal ontwikkeld voor je specifieke toepassing. Afhankelijk van de complexiteit kan het maken van een matrijs of speciaal gereedschap nodig zijn. 

Dit proces wordt te vaak onderschat in tijd en belang. Een afdichting wordt gezien als een detail van een ontwerp. Terwijl een afdichting veel meer is dan het “sluitstuk”. Een verkeerde keuze in het materiaal of type afdichting zorgt al snel voor vertraging in het (ontwerp)proces. Dat kan gelukkig anders. Met Design for Six Sigma krijgen afdichtingen altijd de juiste plek binnen een machine of component.

Snel en foutloos ontwerpen met Design for Six Sigma 

Zoek je een werkwijze die (productie)processen stroomlijnt en waarbij producten voldoen aan alle eisen? Dan is Design for Six Sigma als aanpak en filosofie een goede manier om vroeg in het ontwerpproces de juiste keuzes te maken. Statistiek, risico-analyse, de juiste documentatie en meetbare resultaten helpen je bij het ontwerpen van de perfecte afdichting.  

Bij Design for Six Sigma maak je de uitdagingen binnen een ontwerp al vroeg concreet en meetbaar. Er wordt vanaf het begin van het ontwerp gefocust op kwaliteit. Zo voorkom je fouten in latere fases. Met deze aanpak verlaag je de benodigde tijd en kosten voor (onderdelen van) een ontwerp. Door het uitvoerig testen, meten en controleren van het ontwerp realiseer je met Design for Six Sigma: 

  • Een korte time to market 
  • Kwalitatieve oplossingen zonder fouten 
  • Een meer kostenefficiënte werkwijze

Advies nodig over de ideale afdichting?

Ga om tafel met één van de specialisten van ERIKS. Brainstorm over de ideale afdichting, laat je ontwerp valideren, of stel je vragen over rubber compounds. Het consult duurt 30 minuten en is gratis en vrijblijvend. Aanvragen duurt nog geen 5 minuten en bespaart je veel kopzorgen.

DMAIC of DIDOV: bestaand of nieuw ontwerp?

Design for Six Sigma is op te delen in twee verschillende methodes. De ene helpt bij het verbeteren van een bestaand product (reactief), terwijl de andere zich perfect leent voor het ontwikkelen van nieuwe componenten (proactief). Beide methodes kunnen worden toegepast bij het ontwikkelen van afdichtingen voor machines en componenten, zoals een custom O-ring

DMAIC (Define / Measure / Analyse / Improve / Control)

Het kan waardevol zijn om een bestaand machineontwerp te optimaliseren. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de afdichtingen. In dat geval is de DMAIC-methode de beste aanpak om, samen met je leverancier, verbeteringen door te voeren.

Ook wanneer het binnen een nieuw product aantrekkelijker is om het ontwerp (van een specifiek onderdeel) te wijzigen in plaats van het design ‘from scratch’ te realiseren is DMAIC een geliefde aanpak. DMAIC staat voor:

  • Define 
  • Measure 
  • Analyse
  • Improve
  • Control

De reactieve aanpak zie je duidelijk terug in de laatse vier stappen. In de Measure-fase meet je de prestaties van het huidige ontwerp, om deze vervolgens te analyseren, te verbeteren en controleren. Zonder bestaand ontwerp is deze aanpak onmogelijk.

DIDOV (Define / Identify / Design / Optimize / Verify)

Met de DIDOV-methode ontwikkel je juist nieuwe afdichtingen of andere onderdelen voor een ontwerp. Bijvoorbeeld wanneer volgens de standaardnormen bepaalde toleranties niet haalbaar zijn, dient de DIDOV-methode als rode draad voor het ontwerpproces. Al vroeg in het proces wordt door het projectteam uitvoerig in kaart gebracht wat de risico´s en eisen zijn voor de afdichting. 

Deze methode zorgt voor minder problemen en een beter eindresultaat. Zeker wanneer je in dit proces al vroeg je leverancier aanhaakt. Doordat alle risico´s en eisen vooraf worden vastgesteld en uitvoerig worden getoetst ben je verzekerd van een kwalitatieve custom O-ring en is de kans op fouten in het ontwerp minimaal. DIDOV staat voor: 

  • Define - Hier breng je in kaart wat jij precies verwacht van je ontwerp als geheel en de losse componenten. In de Define-fase komen CAD- en technische tekeningen fase op tafel. Maar, je kijkt ook naar eisen en wensen die in meetings, mails en andere documenten staan. Samen vormen deze een ‘Voice of the Customer’-document waar je al deze eisen in samenvat.
  • Identify - Vanuit het ‘Voice of the Customer’-document wordt een vertaling gemaakt naar de specifieke eisen rondom het ontwerp. Dit zijn de CTQ’s, oftewel Critical to Quality. Deze CTQ’s zijn de vertaling van de algemene eisen naar de technische eisen waarop je het ontwerp test en beoordeelt.
  • Design - In de designfase ontwerp je de eerste versie van het volledige ontwerp en de losse componenten. Op basis van simulaties en prototypes controleer je of het ontwerp aan alle CTQ’s voldoet.
  • Optimize - Met de testresultaten onder de arm optimaliseer je in deze fase het design. Voor onderdelen die nog niet optimaal presteren komen nieuwe versies. Zo ontwikkel je door totdat je ontwerp aan alle eisen voldoet.
  • Verify - De laatste stap voor de nulserie. Hier loop je een laatste keer door het volledige ontwerp. Kloppen de waardes van je ontwerp? Is het proces geborgd? Werkt alles naar behoren? Kortom, doet het ontwerp wat we willen.

Uiteindelijk kom je met dit proces tot een volledig gevalideerd ontwerp en voorkom je dat je terug moet naar de tekentafel. De extra tijdsinvestering die je doet aan het begin van het ontwerpproces betaalt zich aan het eind meer dan uit.

Advies nodig over de ideale afdichting?

Ga om tafel met één van de specialisten van ERIKS. Brainstorm over de ideale afdichting, laat je ontwerp valideren, of stel je vragen over rubber compounds. Het consult duurt 30 minuten en is gratis en vrijblijvend. Aanvragen duurt nog geen 5 minuten en bespaart je veel kopzorgen.

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.