Betalen voor energie-zuinigheid of CO2-uitstoot?

Motoren TCO Calculator helpt bij bedrijfsbreed gedragen selectie van de juiste motor

ERIKS heeft een tool ontwikkeld die bedrijven kan helpen bij het kiezen en kopen van een nieuwe elektromotor. Met die zogeheten Motoren TCO Calculator kunnen ze snel en simpel vaststellen wat de verschillende opties zijn en wat die concreet betekenen. Op basis daarvan kan een afgewogen besluit genomen worden.

Het is inmiddels een klassiek dilemma voor de industriële ondernemer: koop ik voor mijn machine een goedkopere  elektromotor die meer energie verbruikt of ga ik voor een energiezuinige motor die duurder in aanschaf is? De duurdere versie zorgt ook voor minder CO2-uitstoot, iets waarvoor de politiek zich hard maakt en de EU regels heeft opgesteld: vanaf 2021 gaat de industrie met een hoge CO2-uitstoot een heffing betalen. Wat moet de ondernemer doen? Hoe maak je als bedrijf de juiste keuze?

Electric motors on steel tanks for mixing liquids, modern production of alcoholic beverages. Food industry.

Verschillende belangen

"Dat is niet altijd even eenvoudig", bevestigt Wim Tamminga, application engineer Elektromechanische Aandrijftechniek bij ERIKS. Hij ziet het in de dagelijkse praktijk: "Binnen de onderneming zijn er vaak verschillende partijen met verschillende belangen. De inkoper kijkt uitsluitend naar de inkoopprijs van de motor. De plantmanager is bezig met het overall-plaatje, inclusief CO2-reductie. En de manager Technische Dienst wil zo snel mogelijk een nieuwe motor met het juiste vermogen."

Centraal in de discussie staat vaak het feit dat energiezuinige motoren (wat) duurder zijn dan de minder energiezuinige. Maar de hogere investeringskosten worden goedgemaakt door het lagere energieverbruik en de lagere CO2-uitstoot. Extra puntje in de discussie: de aanschafprijs van een nieuwe elektromotor bedraagt slechts 1 procent van de Total Cost of Ownership (TCO) van de motor, het energieverbruik maar liefst 97 procent. Een goede keuze gaat dus over meer dan alleen de kosten.

Bedrijfsbreed beste optie

Hoe krijg je alle partijen binnen het bedrijf op een goede manier bij elkaar en kom je tot een keuze die bedrijfsbreed de beste optie is? "Dat kan met de Motoren TCO Calculator van ERIKS", aldus Tamminga. "In die online tool kun je een aantal relevante variabelen invoeren, zoals benodigd vermogen, energiekostprijs en motorefficiency (EFF2-IE2), gebruiksintensiteit en de toestand van de bestaande motor. De uitkomsten leiden tot een overzicht van een aantal verschillende geschikte motoren, inclusief zaken als energieverbruik, CO2-reductie en terugverdientijden. Dat biedt de mogelijkheid gezamenlijk een goede afweging te maken en tot een afgewogen besluit te komen. En natuurlijk staan wij als ERIKS het bedrijf waar nodig graag terzijde met aanvullend advies en technische ondersteuning."

Onderhoud elektromotor

De Motoren TCO Calculator toont de lange termijn besparingen

Online toegankelijk

ERIKS gebruikte de Motoren TCO Calculator al op projectbasis voor klanten en maakt ’m nu voor iedereen online toegankelijk. "Het is een innovatief product met een concrete toegevoegde waarde, die ik nog niet eerder in de markt gezien heb", zegt Tamminga. "De klant kan het staatje met alle cijfers en uitkomsten eenvoudig inbrengen in de besluitvorming aan de vergadertafel. Je kunt direct zien: als ik deze motor koop, zijn de kosten zo veel en is de terugverdientijd zo lang. En als ik het alternatief aanschaf, zijn dit de kosten en terugverdientijd. Handig, laagdrempelig en overzichtelijk."

Tamminga verwacht veel van de tool. Ook, zegt hij, omdat er meer wetgeving aankomt waardoor de CO2-uitstoot verder omlaag moet worden gebracht. "Bedrijven moeten iets doen. En de meeste willen dat ook. Deze oplossing kan ze daar goed bij helpen." ERIKS kan de totale installatie van de klant bekijken en beoordelen. Ook bijvoorbeeld waar het gaat om de frequentieregelaars en de V-riemen.  "Daar zijn nog voldoende besparingen te behalen. Maar het zijn in alle gevallen klantspecifieke oplossingen, daarvoor hebben we geen algemene online calculator. Die oplossing kun je niet één-op-één doorvertalen naar andere klanten."

Dit artikel is eerder verschenen in Link Magazine #5 2020.

Working in the office

Start direct met het verduurzamen van uw elektromotoren

Staat u op het punt om elektromotoren te vervangen of aan te schaffen? Dan is de Motoren TCO Calculator het nieuwe startpunt van uw keuzeproces. Met het invoeren van enkele gebruiksdata volgt een overzicht met de beste opties voor uw applicatie.
Solidus Solutions Board

Procesoptimalisatie bij Solidus Solutions Board

In samenwerking met Nidec Netherlands heeft ERIKS bij de Drentse productielocatie van Solidus Solutions Board gekeken naar welke rol drives spelen in het totale productieproces. Lees meer over onze toegevoegde waarde van product- en applicatiekennis over aandrijftechniek bij Solidus.

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.