De 7 selectiecriteria bij de keuze van een industriële slang

Slangen staan meestal niet bovenaan het lijstje bij het ontwerpen van een machine. Dat zou wel zo moeten zijn. Net zoals banden geen hoofdrol spelen bij het ontwerpen van een auto, zijn ze wel cruciaal voor de besturing ervan. Het selecteren van slangen is een complex proces waarbij u de juiste afweging tussen kosten en prestaties moet maken. Houd vanaf het begin rekening met de prestatievereisten van de slang om achteraf kostbare aanpassingen te voorkomen. Zo blijft uw project op schema. 
 

Het selectieproces van slangen

Het belangrijkste bij het kiezen van een slang is ervoor zorgen dat u beschikt over de juiste informatie. Komt het materiaal overeen met de technische en kwaliteitsnormen en ook met juridische eisen? Bestaan er vereisten met betrekking tot documentatie en traceerbaarheid? Het kan ook handig zijn om tijdens de prototypefase verschillende opties uit te proberen. Zo kunt u gemakkelijker bepalen wat de voordelen en mogelijke zwakke punten zijn.

Ga zodra de ontwerpfase begint te rade bij deskundigen zodat u precies de juiste slang voor uw project kiest. Juist tijdens de prototypefase van een machine kan een application engineer waardevolle informatie geven.

Wat zijn dus de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste slang voor uw industriële toepassing?

De 7 belangrijke factoren bij het kiezen van slangen

Een veel gebruikte methode voor het kiezen van de juiste slang kan worden weergegeven met de afkorting STAMPED: size (maat), temperature (temperatuur), application (toepassing), medium, pressure (druk), ends (uiteinden) en delivery (levering). Deze criteria staan echter niet op zichzelf. De combinatie van deze interne en externe factoren is doorslaggevend bij het kiezen van het juiste type slang voor uw specifieke project specificaties. 

Maat

De maat vormt de meest fundamentele en cruciale factor bij het kiezen van industriële slangen. Maatspecificaties voor industriële slangen omvatten de binnen- en buitendiameter van de slang, en ook de lengte.

 

Binnendiameter

De juiste maat zorgt ervoor dat het drukverlies tot een minimum beperkt blijft en dat de slang niet beschadigd raakt tijdens hitteontwikkeling of overmatige wervelbeweging. De binnendiameter (ID) is de dwarsdoorsnede van de binnenste ruimte van een ronde slang. Het is de belangrijkste factor omdat deze van invloed is op de stroomsnelheid van de vloeistof in de slang. Een te grote binnendiameter kan leiden tot trage prestaties, terwijl een te kleine binnendiameter zorgt voor overmatig drukverval, lekkage en zelfs schade aan het systeem.

Buitendiameter

De buitendiameter (OD) geeft de hele dwarsdoorsnede van de slang aan, inclusief de binnenslang, verstevigingen en buitenwand. Het verschil tussen de buitendiameter en de binnendiameter is de dikte van de slangwand. De buitendiameter is belangrijk zodat industriële slangen goed passen op aansluitingen en componenten van het betreffende systeem.

Lengte

De lengte van een industriële slang bepaalt het maximale bereik tussen de uiteinden. Door een te lange slang kan ook het drukverval in het systeem toenemen aangezien de slanglengte samenhangt met energieverlies door frictie. De juiste lengte is altijd belangrijk voor een slang. Als de slang te lang is, kan dit leiden tot extra lussen en slijtage waardoor de levensduur van de slang wordt verkort. Als de slang daarentegen te kort is, kan het de versterking en integriteit van de gehele assemblage beschadigen.

Temperatuur

Bij het selecteren van een slang vervangende eenheid moet er met twee soorten temperatuur rekening worden gehouden: temperatuur van het medium en de omgevingstemperatuur. De gekozen slang moet de minimum- en maximumtemperatuur waar het systeem mee te maken krijgt kunnen weerstaan.

 

Temperatuur van het medium

Het keuze van de slang wordt beïnvloed door de temperatuur en tijd waarin de slang aan deze temperatuur wordt blootgesteld. Een slang in een eenheid die op 200°C werkt onder een gebruiksdruk van 20 bar moet gemaakt zijn van metaal in plaats van elastomeer. Bij de keuze van het materiaal moet dus rekening worden gehouden met de verwachte bedrijfstemperatuur en hoe lang het systeem op die temperatuur zal werken.

Omgevingstemperatuur

Extreme temperaturen hebben invloed op de prestatie van de slang en kan vaak worden beïnvloed door interne en externe factoren, zoals weersomstandigheden, UV-straling of de temperatuur van de omgeving waarin de machine zich bevindt.

Op het moment dat je het vereiste drukniveau en de verwachte werkduur, mogelijke piekintervallen of (vooral extreme) temperatuurschommelingen hebt vastgesteld, ben je een stap dichter bij het vinden van de ideale slang.

Toepassing

Toepassing verwijst naar de gebruiksvereisten, maar ook naar de milieufactoren en industriestandaarden. Er bestaan verschillende industriestandaarden die specifieke product- en prestatievereisten stellen per industrie en per land. Standaarden omvatten [EN](https://www.en-standard.eu/search/?q=hose) (Europese Standaard), [DIN](https://www.din.de/en) (Deutsche Institute fur Normung) en ook de internationale [ISO](https://www.iso.org/ics/23.040.70/x/) specificaties voor slangen en slangeenheden.

Medium

Medium verwijst naar de substantie die door de slang zal worden getransporteerd. Een mediumkeuzekaart kan je helpen te kiezen welke slangen het meest geschikt zijn voor gebruik van een specifieke substantie.

Bij sommige toepassingen moeten er oliën of chemicaliën door het systeem worden vervoerd. Dus moet bij de keuze vaststaan dat de slangleiding, afdekking, koppelingen en O-ringen geschikt zijn voor het gebruikte medium.

Bepaal welke medium in de slang wordt vervoerd als de machine in werking is. Niet alle slangen zijn geschikt voor dezelfde media en slangen die bepaalde media vervoeren, zoals melk, moeten voldoen aan de richtlijnen voor contactmaterialen voor voeding. Evenzo geldt dat een standaard slang waarin water wordt vervoerd en later wordt gereinigd met bijvoorbeeld een zuur niet zal volstaan. Een betrouwbare leverancier zal je een vragenlijst in laten vullen om dergelijk problemen te voorkomen. Chemische resistentie gids rubber.

Druk

Na installatie kunnen slangen te maken krijgen met hoge drukken, maar niet alle materialen werken optimaal onder hoge druk. Dit kan leiden tot verminderde prestaties of de slangen kunnen zelfs barsten. Om het ideale materiaal te kunnen bepalen, moet je de druk die op de slang komt te staan nauwkeurig vaststellen, en ook de pieken waarmee de toepassing te maken zal krijgen. 

Druk bepaalt ook de buigradius. Een hogedrukslang heeft bijvoorbeeld versterking bij de binnenste ring nodig. Hierdoor is hij minder makkelijk te buigen. Een goede leverancier kan een druktest uitvoeren voor de verwachte gebruiksdruk die de slang zal moeten weerstaan om zo te vermijden dat hij barst en om de veiligheid te verbeteren.

Koppelingen

Het is wenselijk om het aantal koppelingen of aansluitingen te beperken. Effectieve koppelingen beperken verspilling door minder risico op lekkage en luchtverspilling. Dit alles verbetert tevens de operationele duurzaamheid van de toepassing.

Deskundige begeleiding

Als het om een kritische toepassing gaat, biedt het investeren in een hoogwaardige slang uiteindelijk de meeste zekerheid. Het vroeg betrekken van een expert bij het besluitvormingsproces zal zeer waarschijnlijk tot besparingen leiden. Bedenk echter dat de definitie van kwaliteit verschilt per leverancier en producent, net als de materialen die voor de productie zijn gebruikt. Dit geldt zowel voor producten op maat gemaakt als voor standaard producten. Het is dan ook belangrijk om onderzoek te doen naar leveranciers en producenten om de beste oplossingen te vinden die aan de eisen en specificaties van jouw project voldoen.

Related Articles

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.