Werknemer van ERIKS voert onderhoud uit bij een chemische installatie

6 onderhoudsfouten die leiden tot ongeplande downtime

Wanneer in een chemische installatie een storing optreedt in een proces of een apparaat of wanneer een onverwachte onderbreking optreedt, gaan de alarmbellen voor ongeplande downtime af. Voor u, als maintenance manager, betekent dat alarm onmiddellijk meer papierwerk, lastige vragen en ongemakkelijke antwoorden. 

Ongeplande downtime is iets wat u en uw onderhoudsafdeling nooit willen, maar het is onvermijdelijk. In het gunstigste geval kost ongeplande downtime tijd en geld. In het ergste geval kan het levens kosten.  

In deze blog bespreken we enkele veelvoorkomende fouten in de chemische industrie die leiden tot ongeplande downtime en welke directe gevolgen dit heeft voor uw installatie. 

 

Gevolgen van ongeplande downtime

In de chemische industrie komen onderbrekingen veelvuldig voor tijdens het werk. U en het onderhoudsteam zijn hier goed op voorbereid. Maar ongeplande downtime kan onverwachte uitdagingen met zich meebrengen die snel ingeperkt, opgelost en vanuit verschillende invalshoeken bekeken moeten worden. 

De gevolgen van ongeplande downtime zijn uniek voor u, uw team en uw installatie. Naast verlies van inkomsten, kunnen ook vertragingen in uw onderhoud, planningen en leveringen optreden. De fouten die tot ongeplande onderbrekingen leiden, kunnen ook leiden tot een grotere kans op persoonlijk letsel, noodreparaties en zelfs milieu-incidenten.

icon and hashtag better4chemical square

Onderhoudsfouten die kunnen leiden tot ongeplande downtime

Voorbereiding en planning zijn essentieel voor de structuur, het voortbestaan en de processen van een chemische installatie. Iedereen speelt een rol bij het opvolgen van protocollen, best practices en procedures, maar na verloop van tijd ontstaan er verschillen in benadering en deze worden helaas pas zichtbaar als het te laat is.

ERIKS deelt onze best practices en zes onderhoudsfouten die veel voorkomen in de chemische industrie. U kunt ongeplande downtime nooit volledig uitbannen, maar door deze fouten te vermijden, kunt u de kans op uitval tot een minimum beperken, uw productie optimaliseren en de algehele veiligheid in de installatie bevorderen.

 

1. Gebrek aan kennis wat betreft voorraadniveau en categorisatie van cruciale onderdelen 

Het is belangrijk om te weten welke onderdelen essentieel zijn voor gestroomlijnde processen en om relevante en actuele voorraadgegevens te hebben. Bij het categoriseren of reduceren van de voorraad reserveonderdelen is het handig om lever-/vervaldatums, opslagvereisten en leveranciersinformatie weer te geven. Op deze manier kan al het personeel de voorraad op de veiligste en meest efficiënte manier vinden, controleren en gebruiken. 

2. Beperkte aandacht voor TCO 

Een belangrijke prioriteit voor een maintenance manager is de Total Cost of Ownership (TCO). Veel activiteiten worden echter hoofdzakelijk beheerd op basis van prijsgerichte tenders, omdat het eenvoudiger is om prijzen te vergelijken in plaats van het hele proces te doorlopen. Dit kan leiden tot onjuiste besparingen als vervolgens wordt gekeken naar alle kosten. Door te zorgen voor een goede relatie tussen onderhoudsteams en vertrouwde leveranciers hebt u mogelijk makkelijker toegang tot aanvragen, leveringen en richtlijnen voor TCO.  

 

Blog I 6 onderhoudsfouten die leiden tot ongeplande downtime

3. Niet-procedurele oplossingen 

Menselijke fouten spelen een belangrijke rol als het gaat om ongeplande downtime. Als het personeel niet volledig op de hoogte is van best practices en procedures, gaan ze mogelijk op eigen houtje maatregelen uitvoeren en dat kan leiden tot een groot aantal fouten. Om ongeplande downtime te voorkomen en veiligheid te bevorderen, moeten checklists strikt worden gevolgd, procedures worden bijgewerkt en gegevens op de juiste manier worden opgeslagen. 

Werknemer van ERIKS voert onderhoud uit bij chemische installatie van klant

4. Gebrek aan expertise  

Om een installatie gestroomlijnd te laten functioneren, is elk personeelslid van essentieel belang. Maar personeel werkt vaak verdeeld in afzonderlijke expertisegebieden en praat zelden met elkaar. Daardoor lopen ze expertise mis en hebben mogelijk geen inzicht in de manier waarop ze in het grotere geheel passen. Als de kosten een belangrijke factor vormen en er goedkopere aannemers worden ingekocht, kan dit leiden tot diverse problemen, zoals kennis van laag niveau, taalbarrières en verschillen in regionale procedures of training.  

5. Onvoldoende of onregelmatig testen  

Sommige onderdelen moeten worden getest op hun werking en dit moet regelmatig worden uitgevoerd en vastgelegd. Dit is met name van belang om veilig gebruik te waarborgen en lekkage, breuken en zelfs explosies (zo goed mogelijk) te voorkomen. 

6. Naleving van wettelijke vereisten genegeerd 

Wet- en regelgeving rond het exploiteren van een chemische installatie kunnen ingewikkeld en complex zijn. Om boetes en maatregelen te voorkomen, moeten robuuste systemen aanwezig zijn om te garanderen dat wettelijke certificeringen, contracten, trainingen en tests worden bijgehouden en actueel zijn. 

We weten maar al te goed dat het onderhoud van chemische installaties complex is en dat er veel variabelen zijn met inconsistente resultaten die in overweging moeten worden genomen. Maar een constante die altijd zal blijven, is veiligheid!

ERIKS heeft al deze onderhoudsfouten geïdentificeerd om uw ongeplande downtime te verminderen, met als uitgangspunt het welzijn en de veiligheid van uw team. Wilt u meer lezen en op de hoogte blijven van veranderingen die spelen in de chemische industrie, download dan onze uitgebreide gids 'Ongeplande downtime minimaliseren'. 

Gids Best practices om ongeplande downtime tot minimum te beperken

Gids best practices om ongeplande downtime tot een minimum te beperken

ERIKS heeft al deze onderhoudsfouten geïdentificeerd om uw ongeplande downtime te verminderen, met als uitgangspunt het welzijn en de veiligheid van uw team. Wilt u meer lezen en op de hoogte blijven van veranderingen die spelen in de chemische industrie, download dan onze uitgebreide gids 'Ongeplande downtime minimaliseren'. 

 

Contact opnemen met onze experts

Heeft u vragen over ongeplande downtime in de chemische industrie of wilt u advies aanvragen? Klik dan op onderstaande button en vul de adviesaanvraag in.

 

Werknemer van ERIKS staat voor chemische installatie in België

Gerelateerde artikelen

Wij helpen u graag verder

Heeft u vragen?

Bel ons algemene nummer:
T +31 88 855 85 58

Webshop

Direct een product bestellen? Dat kan eenvoudig in onze webshop.

Know+How Hub

Blijf altijd op de hoogte met onze laatste blogs, nieuws en cases.