ASCO NUMATICS verbetert haar ‘RCS’ redundante ventielsysteem

rcs_revc.jpgASCO NUMATICS, toonaangevend fabrikant van magneetventielen, brengt een verbeterde versie van het voor SIL 3 geschikte RCS systeem (Redundant Control System) voor proceskleppen op de markt. Het verbeterde ventielsysteem biedt een groter debiet voor grote afsluiters en is daardoor perfect toe te passen in de olie- en gasindustrie, bij raffinage en bij elektriciteitsopwekking. Daarnaast is het systeem gecertificeerd voor gebruik in IEC 61508 SIL 3 toepassingen en heeft het ATEX goedkeuring voor Zone 1 toepassingen.

“Onze RCS oplossing combineert de voordelen van veiligheid en betrouwbaarheid in één product”, aldus Wim van de Haar, Product Market Manager bij ASCO NUMATICS in Scherpenzeel. “Dit magneetventiel heeft geen enkele foutbron waardoor een procesafsluiter ongewenst zou kunnen sluiten. Met RCS wordt het risico op ongewenste trips en shut downs van kritische systemen aanzienlijk verlaagd. Dit verhoogt de beschikbaarheid van installaties waardoor onze klanten blijvend profiteren.”

Dankzij de ingebouwde foutbestendige, redundante architectuur, diagnostiek en de automatische testfunctie worden met RCS hogere veiligheidsniveaus bereikt. Bij het uitvoeren van zelfdiagnoses worden zowel het veiligheidssysteem als de afsluiter getest, zodat een blijvend goede werking gegarandeerd is.

ASCO RCS werd ontworpen om tegemoet te komen aan de toenemende eisen voor explosieveilige apparatuur in veiligheidssystemen en in toepassingen waarbij een hoge mate van betrouwbaarheid en een nauwkeurige aansturing vereist zijn. Het stelt de eindgebruiker in staat om een normaal gesloten (NC), normaal open (NO) of een dubbelwerkende configuratie te specificeren in redundante configuratie ‘2oo2’ (twee-uit-twee) of enkelvoudige uitvoering met back-up ‘1oo1’ (een-uit-een).

Alle typen RCS zijn beschikbaar met ‘automatic on-line testing’ van de magneetventielen en ‘partial stroke testing’ van de afsluiter. Het RCS biedt gebruikers ook een onderhouds/by-pass stand. Dit maakt het mogelijk om onderhoud aan het apparaat uit te voeren, zonder de afsluiter buiten werking te hoeven stellen. Hiermee kan de fabriek - zonder de veiligheid in gevaar te brengen - het productieproces normaal blijven uitvoeren.

Om het klanten eenvoudig te maken hun RCS systeem naar eigen wens te configureren, heeft ASCO een online selectietool geïntroduceerd. Klanten kunnen snel de voor hun applicatie vereiste productspecificaties bepalen en vervolgens het bijbehorende catalogusnummer vinden. Producteigenschappen, mechanische en bedradingtekeningen en SIL informatie zijn eveneens beschikbaar.

De ‘RCS Configurator’ is beschikbaar op www.ascovalve.com/RCSConfigurator.

Voor meer informatie neemt u contact op met de afdeling Instrumentatie in Alkmaar, T (072) 514 18 00 of afsluiters@eriks.nl.