Energie opwekkende dansvloer

energie_opwekkende_dansvloer.jpgBruhamij/ERIKS werkt mee aan wereldpremière

De Sustainable Dance Floor is een concept van de Sustainable Dance Club en maakte haar wereldpremière op 4 september jl. in Club WATT te Rotterdam. De verplaatsbare vloer van circa 30 vierkante meter zet de beweging van dansende mensen om in elektriciteit die wordt gebruikt om de vloer op te lichten. Deze energie opwekkende dansvloer is de eerste dansvloer die echt gebruik maakt van de energie van de dansers.

De vloer bestaat uit modules van 65 x 65 cm die een kleine verticale beweging maken van maximaal 1 cm als je er op danst. Deze beweging wordt via geavanceerde mechatronica omgezet in elektrische stroom. Hoe harder je danst, hoe meer power, tot 20 Watt. De modules zijn vervaardigd uit verschillende diktes hardschuimplaat. Bruhamij/ERIKS heeft de diverse onderdelen voorzien van sleuven en uitsparingen ten behoeve van de elektronica en de speciale glasplaten. Daarnaast is de behuizing voor de printplaten vervaardigd op de portaalfrezen van Bruhamij/ERIKS. Het design van de Sustainable Dancefloor en de montage van de modules is uitgevoerd door Studio Roosegaarde.

De energiemeter motiveert je om het maximum haalbare energielevel te bereiken. Op deze manier wordt je bewust van de relatie tussen je gedrag en de omgeving; dit is de Sustainable Experience. De intelligente vloer maakt gebruik van LED verlichting en gerecycled materiaal. Iedere danser, afhankelijk van het gewicht en de hoeveelheid energie van de dans, produceert een vermogen van 2 tot 20 Watt; dit zal in totaal niet genoeg zijn om heel Club WATT van energie te voorzien. De energie wordt nu gebruikt om de vloer op een interactieve manier te laten werken. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, er wordt een manier gezocht zodat de output van de vloer in de toekomst ook andere systemen van elektriciteit kan voorzien.

Uitwerking basisconcept: TU Delft industrieel ontwerpen
Design and interaction: Studio Roosegaarde
Technisch concept energieopwekking: Paulides BV i.s.m. Technische Universiteit Eindhoven en Advanced Electromagnetics
Basis concept elektronica: Exendis
Kunststoffen bewerking: Bruhamij/ERIKS Gouda