Speciale features JC® kogelkranen

jc-kogelkraan-s Al meer dan 25 jaar vormt de kogelkraan van JC® Valves één van de pijlers van het ERIKS kogelkranen programma. De JC® kogelkranen hebben hun weg gevonden in de kritische installaties van de Nederlandse en internationale procesindustrie waar hoge eisen worden gesteld aan productkwaliteit. Ze voldoen aan de internationale specificaties en standaards.

Naast de standaard uitvoering met PTFE zittingen, zijn er diverse speciale uitvoeringen beschikbaar waarmee ERIKS en JC met deze afsluiters voor een groot aantal verschillende toepassingen een oplossing kan bieden. Hier een opsomming van enkele mogelijkheden.

Cavity balance en Cavity relief

Met deze features wordt voorkomen dat overdruk in de dode ruimte (“cavity”) van de kogelkraan ontstaat. De druk wordt niet veel hoger dan de mediumdruk en blijft lager dan de ontwerpdruk van de kogelkraan.

  • Cavity balance: JC “floating ball” kogelkranen zijn standaard voorzien van een “cavity balance hole”. Dit is een gaatje in de bovenkant van de kogel, onder de spindel, dat ervoor zorgt dat de cavity in open stand van de kraan bij overdruk via dit gaatje wordt ontlast.
  • Cavity relief seats: JC heeft drukontlastende zittingen beschikbaar die ervoor zorgen dat de cavity in gesloten stand van de kraan bij overdruk ontlasten. Deze zittingen worden “cavity relief seats” genoemd. Bij drukverschil zal de zitting aan de drukzijde (up stream) ontlasten. Het grote voordeel van deze methode is dat de afsluiter nog steeds in beide richtingen ingebouwd kan worden.


Dubbele spindelafdichting

special-constr-sDe JC kogelkranen voldoen met de standaard spindelafdichting aan de zware emissie norm ISO15848-1-2006 rate B. Voor toepassingen waar nog zwaardere eisen worden gesteld aan de maximaal toegestane emissie en waar eigenlijk altijd afsluiters met een balgafdichting (bellows sealed valves) worden gebruikt, heeft JC een “double stempacking” constructie in haar programma. Met deze uitvoering, ook voorzien van een lekdetectie aansluiting, wordt een emissie garandeert die voldoet aan de ISO15848-1-2006 rate A norm.

Fire safe en non-fire safe uitvoering

fire-safeJC kogelkranen zijn standaard fire safe volgens ISO 10947 en API 607 en hebben daarmee een zeer breed toepassingsbereik. De afsluiters zijn voorzien van een gepatenteerde spiral wound  huisafdichting. Deze afdichting is zo geconstrueerd dat de binnenlaag, die in contact komt met het medium, RVS en PTFE is. Daarachter is RVS en grafiet verwerkt dat de kogelkraan fire safe maakt.  Het PTFE aan de binnenzijde verkleint de kans op contaminatie van grafiet met het medium. In kritischere toepassingen, waar het gebruik van grafiet niet is toegestaan, levert ERIKS ook JC kogelkranen in een non-fire safe uitvoering waarbij de kogelkraan volledig voorzien is van PTFE pakkingen en afdichtingen.


Diversiteit in beschikbare zittingsmaterialen 

JC kogelkranen zijn standaard voorzien van zuiver PTFE zittingen. Door de allround chemische bestendigheid en het brede temperatuurbereik van PTFE kunnen deze JC kranen in de meeste processen ingezet worden.

Waar dit niet meer mogelijk is, heeft JC een ruim assortiment gemodificeerd PTFE of metalen zittingen beschikbaar:
  • Soft seated: glas gevuld PTFE, carbon graphite gevuld PTFE, RVS gevuld PTFE [Stansit], TFM1600, PEEK of Devlon V
  • Metal seated: HT65, een thermisch/chemische behandeling van de kogel en zittingen of TCC, een Tungsten Carbide Coating op kogel en zittingen


Elk type zittingsmateriaal heeft zijn eigen eigenschappen met bijbehorende P/T diagram, zodat voor alle toepassingen waar een kogelkraan de juiste keuze is, ERIKS met JC een oplossing heeft. Onze verkoopt informeert u graag over onze mogelijkheden voor uw toepassing.

Informatie

Voor meer informatie belt of mailt u naar:
DIN kogelkranen:   (072) 514 18 03 E: 90gradenappendages@eriks.nl
ANSI kogelkranen: (072) 514 18 05 E: ANSIappendages@eriks.nl

servicio sc-sjc-logo