Saunders EX Endurance membraan: ideaal bij hoge temperaturen!

Het Saunders EX Endurance membraan biedt de perfecte oplossing voor toepassingen, waarbij sprake is van langdurige blootstelling aan hoge temperaturen.

EX_Diaphragm_Design_2B-smallSAUNDERS_EX_TOP_PHOTO-smallHet Saunders EX Endurance membraan is een 2- delig membraan en bestaat uit een speciaal gemodificeerd PTFE met een steunmembraan van versterkt siliconen rubber.
Het siliconen rubber steunmembraan biedt uitzonderlijke weerstand tegen hoge temperaturen in vergelijking met EPDM. EPDM-rubber kan slecht tegen langdurige blootstelling aan hoge temperatuur, zoals bijvoorbeeld tijdens warmtesterilisatie.

Dit vertaalt zich bij EPDM in verlies van veerkracht en weerstand tegen compression set (blijvende vervorming) en vermindert het vermogen van het steunmembraan het PTFE membraan om goed te ondersteunen bij het sluiten. Het EX siliconen steunmembraan daarentegen kan dergelijke omstandigheden met hoge temperaturen wel goed aan zonder verslechtering van de fysieke eigenschappen. Het Saunders EX Endurance membraan is ook uitstekend geschikt voor toepassingen bij ongewoon hoge temperaturen en is succesvol getest bij continue stoom op 175 ºC.

De belangrijkste eigenschappen van dit type membraan zijn:

 • Uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en weerstand tegen langdurige blootstelling bij hoge temperaturen.
 • Ideaal voor toepassing bij stoomdistributie en -levering, steriele barrière en zg. ‘block and bleed’ toepassingen.
 • Verbeterde afdichtings eigenschappen waardoor minder kans op lekkages en minder frequent natrekken van de bevestigingsbouten bij temperatuur schommelingen na installatie.

EX materiaal eigenschappen
gemodificeerd PTFE: 

EX materiaal eigenschappen
Siliconen steunmembraan:

 • optimale verhouding van de amorfe
  en kristallijne microstructuur
 • verminderde kruip en koud-vloei bij hoge
  temperaturen waardoor minder vervorming
 • ideaal voor hoge stoom toepassingen                             
 • dicumyl peroxide cured
 • uitstekende thermische eigenschappen
 • de beste weerstand tegen blijvende vervorming
  (compression set)
 • weefsel versterkt voor een langere standtijd

Toepassingen

SAUNDERS_EX_GROUP_PHOTO-smallDe perfecte oplossing voor toepassingen waarbij sprake is van een langdurige blootstelling aan hoge temperaturen zoals uitgebreide reiniging met stoom en / of andere stoomtoepassingen. (Maximum temperatuur 175 ºC).

Het EX Endurance membraan is leverbaar in de maten DN8 – DN100
(1/4” – 4”) en voldoet aan de belangrijke internationale conformiteit eisen van FDA, USP Class VI en ASME BPE part SG. Daarnaast is het materiaal gecertificeerd als ADCF (Animal Derived Component Free) en volkomen herleidbaar. Een zogenoemd ‘Traceability Certificaat’ volgens EN 10204 3.1 kan op aanvraag meegeleverd worden.

Na de succesvolle lancering van de nieuwe S360 pneumatische actuator bevestigt Saunders / ERIKS met de introductie van het EX Endurance membraan opnieuw haar innovatieve en leidende positie in de membraanafsluitermarkt.

Informatie

saunders-logoMeer informatie en technische details vindt u in Saunders EX Endurance.
U kunt ook contact opnemen met de productgroep Saunders van ERIKS:
(072) 514 18 02 of per e-mail: saunders@eriks.nl.