ZOTEK® F Foam: een uniek en veelzijdig PVDF-schuim

zotek-applicatie2ERIKS introduceert een uniek PVDF-schuim, namelijk ZOTEK® F Foam van fabrikant Zotefoams. Dit schuim is toepasbaar als afdichting, pakking, opvul- en isolatiemateriaal in de food en farma-, medische en  chemische-, semicon-, solar- en verpakkingsindustrie. Ook wordt het toegepast in de lucht- en ruimtevaart en militaire toepassingen.

Zotefoams plc is 's werelds grootste fabrikant van hoogwaardige, lichtgewicht cross-linked blokschuimen met een gesloten celstructuur. ZOTEK® F PVDF-schuim heeft een hoge zuiverheid en een fijne, gelijkmatige celstructuur, en is geur- en smaakloos. Het materiaal is licht in gewicht, zacht, flexibel, comprimeerbaar en vormvast.

Uitstekende eigenschappen

De ZOTEK® F-materialen zijn vlamdovend en voldoen aan de hoogste eisen volgens UL94VO en de laatste normen in de lucht- en ruimtevaart, zoals FAR. ZOTEK® F PVDF-schuim heeft ook een hoge chemische bestendigheid. Door de combinatie met een lange levensduur in agressieve omgevingen, kan het materiaal zelfs worden toegepast in semiconductors en bij de productie van zonnecellen. Het schuim is ook biocompatibel conform ISO 10993 volgens ASTM - G21- 96, en biologisch inert en bestand tegen schimmelgroei conform ASTM G21 - 96 (2002). ZOTEK® F wordt daarom ook gebruikt in afdichtingen, leidingen en apparaten in medische omgevingen. ZOTEK® is veilig en niet giftig en is vrijgegeven door NASA voor onder andere isolatie- en verpakkingsdoeleinden.  

zotek-productenUV-bestendig

Net als alle PVDF-materialen is ook ZOTEK® F UV-bestendig. Het materiaal veroudert niet en brokkelt niet af. ZOTEK® F schuim wordt daarom ook gebruikt in clean room omgevingen, waar de materialen onder invloed van licht kunnen verpulveren. Ook buitentoepassingen zijn mogelijk omdat het materiaal bestand is tegen invloed van zonlicht en dus verouderingsbestendig is.  

Inert, slagvast en waterafstotend

Het ZOTEK® F-materiaal heeft een zeer kleine gesloten celstructuur, kleiner dan 0,32 mm doorsnede. Hierdoor vormt het een goede dichtheid tegen vloeistoffen. De waterabsorptie van ZOTEK® is minimaal/verwaarloosbaar, waardoor het materiaal niet wateraantrekkend is. Het is daarom perfect toe te passen voor thermische en geluidsisolerende doeleinden in bijvoorbeeld machinepanelen en leidingsystemen.  

Groot temperatuursbereik

ZOTEK® is bestand tegen temperaturen van minus 20 tot wel 160 graden Celsius. Dit maakt toepassing mogelijk in keukenapparatuur, airco's en koelsystemen in bijvoorbeeld vliegtuigen of treinstellen, zeker in combinatie met de vlamdovendheid.  

zotek-applicatieEenvoudig te verwerken

ZOTEK® F materialen worden vervaardigd in blokken van 300 mm hoog, in iedere gewenste dikte. Daaruit kan een eindproduct middels snijden, stansen en (driedimensionaal!) waterstralen in iedere gewenste vorm geleverd worden. Zowel vlakke afdichtingen als complexe vormen kunnen robuust vervaardigd worden in dichtheden van onder andere 30kg/m3 , 40kg/m3 en 75kg/m3. Om de hoge zuiverheid te garanderen wordt ZOTEK® F geproduceerd in de natuurlijke neutrale kleur “off white”.

ZOTEK® F is een uniek PVDF-celschuim op grond van de volgende eigenschappen:
  • Brede chemische resistentie
  • Vlamdovend
  • Inert, geen uitgassing
  • Voedselveilig
  • Verouderings- en UV-bestendig
  • Eenvoudig in elke vorm te verwerken


Informatie

Voor meer informatie belt u naar T (072) 514 18 77 of mailt u met afdichtingen@eriks.nl