veligheid-stork-prints

Veilige slang én forse kostenbesparing

 

stork-prints-logo

Klant  : Stork Prints
Branche  : Grafische industrie
Product  : Elektrisch isolerende slangen

Aanleiding

Een belangrijke onderdeel van Stork Prints is een elektrolytisch bad, voorzien van een waterkoeling met rubberslangen. Een kwetsbaar punt in het proces. Want door een combinatie van pulserende (onder)druk en een hoge gebruikstemperatuur (90 °C) ontstaat er stoomvorming in de slang. Dit leidt tot continue, kortstondige explosieve volumeveranderingen, waardoor de slangen spontaan openbarsten terwijl ze in bedrijf zijn.

Stork-Prints-case-2

Een levensgevaarlijke situatie, omdat het personeel zich in de directe omgeving van de slangen bevindt. Behalve de veiligheid is ook de productiviteit in het geding. In totaal is er 240 meter slang aanwezig en de lekkages veroorzaken veel productiestilstand. Bovendien hebben de slangen een standtijd van slechts een half jaar. Aan ERIKS de uitdaging om een waterdichte oplossing te ontwikkelen.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Stork Prints.

Bedrijfsinformatie

Stork Prints zet al tientallen jaren wereldwijd dé toon op het gebied van textiele en grafische druk. Klanten kunnen rekenen op een hoogwaardig totaalaanbod. Van sjablonen, inkten en graveertoepassingen tot complete coating- en rotatiezeefdruksystemen.

stork-prints-product

Oplossing

Vanwege de hoge potentiaalverschillen  in het bad dienen de slangen elektrisch isolerend te zijn. ERIKS ontwikkelde daarom een speciale slang  PERLAPAL WIT HW DN19. Dit is een PERLAPAL-slang met witte CIIR lining en grijze EPDM buitenmantel. Tevens heeft de slang een grotere wanddikte zodat ze geschikt zijn voor HD-klemschalen.

Stork-prints-case-1

De slangen functioneren naar volle tevredenheid. Werknemers lopen geen enkele gevaar en ook productiestilstand behoort tot het verleden. Met een forse besparing als resultaat. Mede omdat de nieuwe slangen een standtijd hebben van zo’n 4 jaar. De oude slangen zorgden voor een kostenpost van zo’n € 20.000,- per jaar. Deze kosten omvatten zowel de aanschaf en vervanging van de slangen als de productiestilstand vanwege lekkages. Dankzij de nieuwe slangen bedragen de totaalkosten slechts € 3.000,- per jaar. Een besparing van € 17.000,- per jaar.