veiligheid-sonac 

Veilige werkomgeving door Viton® O-ring

sonac-logo

Klant  : Sonac
Branche  : Voedingsmiddelenindustrie
Product  : Viton® O-ring

Aanleiding

Voor het afvullen van dierlijk vet in vrachtauto's gebruikt Sonac een flexibel schuifsysteem van metalen buizen. Deze buizen schuiven in elkaar en vormen zo de overgang van de bulkvoorraad naar de lading van de vrachtauto. Het schuifsysteem werkt echter niet vlekkeloos. Er zit ruimte tussen de overgang van de ene naar de andere buis, waar het vet door kan lekken dat van de ene naar de andere buis onderweg is. Het resultaat is een vieze werkplek.

Sonac-case-2Sonac probeerde dit probleem te ondervangen door een rubberseal te verlijmen in de binnenzijde van de grootste buis. Deze Seal haalde Sonac zelf van hun Flexseal-system. Het flexseal- system is een metalen mantel in RVS, welke aan de binnenzijde een rubber manchet heeft met dichtingprofiel. Deze wordt vooral gebruikt in de afwateringsindustrie om pijpsystemen onderling af te dichten. Deze oplossing gaf niet het gewenste resultaat: de seal sluit heel snel, waardoor er alsnog dierlijk vet op de werkplek lekt doordat de seal niet voor een snel dynamische applicatie is uitgelegd. ERIKS werd benaderd voor een oplossing die de lekkage voorgoed zou oplossen. 

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Sonac.

Bedrijfsinformatie

Sonac is leverancier van betrouwbare en hoogwaardige eiwitten, vetten en mineralen van dierlijke oorsprong. Deze hoogwaardige ingrediënten worden toegepast in voedingsmiddelen, farmacie, petfood, diervoeding, meststoffen en technische applicaties. Alle grondstoffen zijn afkomstig van dieren die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

sonac-bedrijf

Oplossing

ERIKS heeft een kunststof hulpstuk ontworpen dat aan de binnenzijde is voorzien is van een Viton®  O-ring. Hierdoor wordt de ruimte tussen beide buizen afgesloten. Het kunststofdeel is via een schroefverbinding vast te zetten op de buitenste buis. Daardoor is tevens snel en eenvoudig toe te passen op verschillende systemen.

Sonac-case-1 smal

Deze oplossing heeft zich in korte tijd direct bewezen. De werkvloer blijft vetvrij, waardoor de kans op bedrijfsongevallen veel kleiner is. Bovendien gaat de seal-applicatie veel langer mee dan de oude seal, met een kostenbesparing als logisch gevolg.