Sabic

Uitstekende samenwerking ERIKS en SABIC bij onderhoudsstop

Sabic-logo

Klant  : SABIC Europe 
Branche : Petrochemie 
Product : Projectmanagement en levering servicepakket slangen en koppelingen

Bedrijfsinformatie

SABIC is de grootste petrochemische speler in het Midden-Oosten en nummer vier in de wereld op het gebied van polyolefins. SABIC Europe heeft haar hoofdkantoor in Sittard en is voor Europa de belangrijkste producent van polymeren en chemicaliën. De Europese productiefaciliteiten, waaronder een in Geleen, hebben gezamenlijk een totale jaarproductie van bijna 9 miljoen ton petrochemicaliën.

Sabic_NAK4

Download

De volledige case is te downloaden als PDF Case study SABIC Europe.

Samenwerking

Sinds 2004 is ERIKS bij SABIC Europe, Site Geleen, de leverancier voor alle slangen, koppelingen en compensatoren. Vanaf de start van de samenwerking is er een projectteam binnen ERIKS gecreëerd. Het projectteam heeft als primaire taak de processen optimaal op elkaar te laten aansluiten en is zowel technisch als commercieel verantwoordelijk voor de implementatie en uitvoering.

Aan de basis van de samenwerking tussen ERIKS en SABIC staat een goede informatievoorziening. Het ERIKS projectteam heeft daarom eerst productlezingen gehouden voor de gebruikers van slangen en koppelingen. Daarna heeft ERIKS per SABIC Business Unit de in gebruikzijnde slangen in beeld gebracht. Hiervan zijn slangenregistratiekaarten aangemaakt en vervolgens zijn de slangen op locatie gekeurd. ERIKS beheert nu het SABIC slangenbestand dat up-to-date is en waaruit direct is te bepalen wanneer welke slangen weer opnieuw gekeurd dienen te worden. Dit bestand is inzichtelijk voor SABIC en alle vestigingen werken met dit slangenbestand.

Onderhoudstop

Periodiek inspecteert, reinigt en reviseert SABIC haar fabrieken om deze veilig en efficiënt te laten werken. Dit gebeurt tijdens een onderhoudsstop of ‘Turn Around’. Het stilleggen van NAFTAKRAKER 4 (NAK4) duurt acht dagen, waarin stapsgewijs verschillende onderdelen van de fabriek uitgeschakeld worden. Pas daarna begint het eigenlijke onderhoudswerk. Vijfendertig dagen lang wordt er door ruim 2000 monteurs aan de fabriek gesleuteld.

Ruim voor aanvang van de Turn Around werd ERIKS betrokken bij het SABIC Turn Around-team om te overleggen over het project, de impact en de werkzaamheden. In goed overleg met SABIC heeft ERIKS daarna een servicepakket slangen en koppelingen samengesteld. Een servicepakket dat bestaat uit honderden stoom-, stikstof-, perslucht- en brandslangen en ruim 600 stuks koppelingen en flenzen. Om deze order intern bij ERIKS goed te coördineren is het projectteam tijdelijk uitgebreid met collega’s van productie en logistiek Alkmaar.