projecten-petro-canada

Maatwerk: hydrauliekslang persen op de zeebodem

PETRO-CANADA-logo

Klant  : Petro-Canada
Branche : Offshore
Product : Persen hydrauliekslang op zeebodem

Bedrijfsinformatie

Petro-Canada is producent van ‘s werelds zuiverste basisoliën in de wereld. De raffinaderij is gevestigd in het Canadese Ontario en heeft een jaarlijkse capaciteit van 900 miljoen liter. Petro-Canada is ook 's werelds grootste producent van farmaceutische witte oliën. Het bedrijf produceert meer dan 350 hoogwaardige smeermiddelen, speciale vloeistoffen en vetten voor het bedrijfsleven.

petro-canada-platform

Aanleiding

Petro Canada werkte zo’n anderhalf jaar aan de voorbereidingen van een uniek project onder de zeespiegel van de Noordzee. Het betrof de aanpassing van koppelingen en hydrauliekslangen van de installatie die olie uit een bron pompt. De koppelingen en slangen hebben als doel om diverse afsluiters hydraulisch te bedienen. De installatie staat op zo’n dertig meter diepte en is gevuld met speciale olie die geen milieuvervuiling veroorzaakt bij onverhoopte lekkages.

petro-canada-montageDe aanpassing aan de installatie was niet bepaald eenvoudig. Zo bleek dat de benodigde slang niet meer verkrijgbaar was. Het betrof een speciale thermoplastic-slang met een extra slijtagebestendige buitenwand ter bescherming tegen bodemzand. Een bijkomend probleem was dat de hydraulische aansluitingen niet demontabel waren, waardoor de nieuwe slangkoppelingen alleen onder water geperst konden worden.

Oplossing

Petro Canada benaderde ERIKS om de schier onmogelijke aanpassing toch te kunnen realiseren. Wereldwijd zochten beide partijen naar een geschikte slang, maar zonder resultaat. ERIKS nam vervolgens contact op met een fabrikant om een compleet nieuwe slang te ontwikkelen. En met succes. Het resultaat is een hydrauliekslang die voorzien is van een slijtvaste buitenmantel; de RX flexitube SAE 100 R8 non conductive special cover DN 10, geschikt voor een druk tot 300 bar!

petro-canada-rx-slang

 

 


Ook de vereiste speciale rvs slangkoppelingen konden worden geleverd. Zowel de slangen als de koppelingen werden succesvol onderworpen aan verscheidene druktesten.Voor de montage van de slang op de zeebodem benaderde ERIKS Uniflex, een leverancier van persapparatuur. Zij adviseerden om hun handpers in combinatie met een Enerpac handpomp te gebruiken. Deze zijn geschikt voor gebruik onder water, evenals de persblokken, slangkoppelingen, handzaag en meetgereedschap.

petro-canada-duikDe onderzeese operatie werd eerst getest in een aquarium. Een duiker ging het aquarium in, waar de pers op een werkbank werd gemonteerd. De persing werd uitgevoerd en na-gemeten met de schuifmaat om de persdiameter te controleren. De onder-water geperste slangen-assembly bleek te voldoen aan alle eisen. Ook werden de koppelingen onder water voorzien van Rescue tape om extra bescherming te bieden tegen zand en zeewater. Enkele maanden later werd deze actie succesvol herhaald in de Noordzee, op een diepte van dertig meter.

Deze unieke opdracht is gerealiseerd dankzij ERIKS combinatie van kennis, eigen productiefaciliteiten en goede contacten met fabrikanten. Eens te meer blijkt dat kennis het verschil maakt.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Petro-Canada (117kB)