projecten-fokker-apache

TwinBin®: inzichtelijk en besparend voorraadsysteem

fokker-logo2

Klant  : Fokker Aerostructures B.V.
Branche : Luchtvaartindustrie
Product : TwinBin®-systeem

Aanleiding

Het productieproces van Fokker Aerostructures is verspreid over tal van assemblagestations in verscheidene hallen, die qua indeling met grote regelmaat worden aangepast door de snelle ontwikkelingen in de luchtvaartsector. Elk assemblagestation kreeg periodiek vele WTB-componenten, gereedschappen en hulpmaterialen geleverd. De logistiek van deze materialen liep echter niet vlekkeloos. Met name vanwege de veelvoud aan materialen en de sterke fluctuatie in de behoefte ervan. Het gevolg was dat er veel materiaal in omloop was, maar vaak niet het juiste en laat staan op de juiste plek.

fokker-eriksbus

Fokker’s grootste probleem was misschien wel dat de eigen logistieke organisatie onvoldoende tijd en capaciteit had om elk assemblagestation juist te bevoorraden. Reden voor Fokker om een sterke strategische partner in de hand te nemen. Met als doel kosten te besparingen, de materiaalbeschikbaarheid te verbeteren en de orderprocessen te stroomlijnen.

Voordelen

In totaal zijn 35 locaties, verdeeld over vijf hallen, voorzien van de gebruiksvriendelijke gaatjesstellingen met TwinBin® bakken. In totaal zijn er nu ruim 1000 bakken in gebruik. Veel daarvan heeft ERIKS op maat laten ontwikkelen voor Fokker. Binnen het periodieke aanvulproces wordt ook een groot aantal artikelen meegenomen die zijn voorzien van een zogenaamd COC document, dat zowel de herkomst als de houdbaarheid van het product aangeeft. Doordat het TwinBin® systeem altijd eerst de oudste voorraad wordt gebruikt, voordat de nieuwe batch wordt aangebroken, is ook op het gebied van houdbaarheidsbewaking een enorme verbeterslag gemaakt. Daarbij is het een flexibel systeem dat op elk moment kan worden aangepast aan een nieuwe indeling van een assemblageafdeling.

fokker-producten-voorraad3

Fokker profiteert met het systeem van de volgende voordelen:

 • sterk verbeterde materiaalvoorziening op de werkvloer
 • drastische reductie van het aantal loopbewegingen naar interne magazijnen
 • volledige transparantie van de gebruikte materialen
 • stofvrije opslag
 • voorraden zijn zeer goed waarneembaar, waardoor zoeken tot verleden behoort
 • betere bewaking van de houdbaarheid van de producten,
  “first-in-first-out”
 • duidelijk inzicht in het wekelijks verbruik per kostenplaats
 • tijdsbesparing in het magazijn door rechtstreeks aanvullen van verbruikslocaties
 • verbeterde inkoopsynergie door bundeling van pakketten
 • leveranciersreductie en bestelgemak.

Bedrijfsinformatie

Fokker Aerostructures B.V. in Hoogeveen is een innovatieve producent van onderdelen voor commerciële verkeersvliegtuigen, business jets, landingsgestellen en defensiemateriaal. Hiervoor maakt Fokker gebruik van de laatste geavanceerde technieken en lichtgewicht materialen.

Fokker-Aerostructures-JSF

Oplossing

Fokker benaderde ERIKS als strategische partner voor de levering van een breed pakket aan WTB-materialen. Van afdichtingen, slangen, afsluiters en lagers tot gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

fokker-voorraad

ERIKS vond de oplossing in het TwinBin®-systeem, een revolutionair nieuw bakkensysteem, beststaande uit afzonderlijke bakken met twee afzonderlijke componenten die onderling met elkaar zijn verbonden. Dit ‘twee-bakken-systeem’ is de moderne variant van het oude Two-bin-concept en werkt als volgt:

 • Beide compartimenten van de TwinBin® worden gevuld met eenzelfde hoeveelheid van het benodigde materiaal. Op de bovenste bak bevindt zich een groene indicator. Deze geeft aan dat beide bakken gevuld zijn.
 • Gebruikers pakken de benodigde materialen uit de onderste bak. De bakken zijn transparant, waardoor de inhoud altijd zichtbaar is.
 • De bovenste bak wordt afgesloten. Dit voorkomt dat uit beide bakken tegelijkertijd materiaal wordt genomen.
 • Zodra de onderste bak leeg is, kan de gebruiker de inhoud van de bovenste bak in de onderste bak laten vallen. Dit doet hij door aan een schuif te trekken die beide compartimenten scheidt. Tegelijkertijd verschijnt op de bovenste bak een rode indicator die aangeeft dat de bovenste bak leeg is.
 • Tijdens de periodieke aanvulrondes ziet een ERIKS-medewerker direct of een bak leeg is. Hij scant het barcode-etiket op de bak, en trekt een schuif omlaag waardoor de indicator geel wordt. Deze kleur geeft aan dat het artikel in bestelling is. Tijdens de eerstvolgende ronde wordt de bak aangevuld en wordt de indicator weer op groen gezet.

Toepasbaarheid en kostenbesparing

Door het succes van het systeem bij Fokker Aerostructures, wordt ook de toepasbaarheid in andere Fokker-productielocaties bekeken. Daarnaast wordt het assortiment hulpmaterialen in Hoogeveen dat via het TwinBin® systeem loopt continu uitgebreid. Zo worden steeds meer artikelen van kleine leveranciers of artikelen met een grote leveringsonzekerheid toegevoegd. Dit komt de totale materiaalbeschikbaarheid alleen maar ten goede.

fokker-producten-voorraad

Naast de verbeterde beschikbaarheid van de materialen wordt er ook kosten bespaard door middel van transportkostenreductie, voorraadwaardereductie, verpakkingsafvalreductie, minder afschrijvingen van voorraden en een minder aantal FTE’s. De totale besparing komt neer op minimaal € 150.000 per jaar en dat is 30% van de inkoopwaarde van de artikelen.

Download

De volledige case study is te downloaden als PDF ERIKS-Fokker.