Host-biomassa-energie

Duurzame energie uit kippenmest

Host

Klant  : HoSt Engineering
Branche  : Biomassa energie
Product  : RVS slangen met omvlechting

Bedrijfsinformatie

HoSt in Enschede heeft zich gespecialiseerd in technologieën voor de duurzame biomassa energie. Het is Nederlands grootste leverancier van Bio-energie systemen zoals biogasinstallaties, wervelbed vergassers, hout gestookte ketels en hout gestookte warmte/krachteenheden.

host image

Contactpersonen


HoSt Engineering
Erik de Kant, Project Manager

ERIKS
Jos Willebrand, Sales Engineer slangen en koppelingen

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-HoSt Engineering

Aanleiding

Het vrijkomen van mest bij kippenboeren is zoals in vele andere zuidelijke landen een groot probleem. Op dit moment wordt de mest illegaal in de bergen gestort, waardoor het grondwater wordt vervuild met ammoniak. Omdat er momenteel nog geen goede alternatieven bestaan, wordt dit door de overheid gedoogd.

Oplossing

Voor een klant in Portugal is recentelijk door HoSt Engineering uit Hengelo een vergassingsinstallatie geleverd voor de productie van elektriciteit uit kippenmest. In een wervelbed vergasser wordt een brandstofgas geproduceerd wat wordt gereinigd in meerdere waskolommen en vervolgens wordt toegevoerd aan een gasmotor. Het vrijgekomen gas uit dit Biomassa-energiesysteem is bedoeld voor een WKK. De installatie in Portugal verwerkt circa 3 m3 gedroogde mest per uur, waarmee dan circa 1.000 kWh wordt geproduceerd.

Door vergassing van de mest wordt enerzijds een afvalprobleem opgelost, anderzijds wordt duurzame energie geproduceerd ter vervanging van fossiele brandstoffen. Daarnaast komen alle bruikbare mineralen als Na, K, P geconcentreerd beschikbaar in een klein volume droge as. Deze as kan weer worden benut voor bemesting van de landerijen (bijvoorbeeld voor het produceren van kippenvoer), waardoor ook deze cyclus weer gesloten is.

Host-vergasser

ERIKS heeft voor deze vergassingsinstallatie een keur aan klantspecifieke gelaste roestvrijstalen slangen geleverd, die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Deze RVS slangen met omvlechting zijn bij ERIKS voorzien van de juiste aansluitingen door lassers die Lloyd’s Register/Stoomwezen-gecertificeerd zijn volgens pr EN ISO 9606-1. Metalen slangen van ERIKS voldoen met onze lassers, LMK’s en LK’s aan de richtlijnen Drukapparatuur PED. De voordelen van onze hoge kwaliteit lasmethodes zijn uniek: langere standtijden, gelijke wanddiktes, geen corrosie aan de binnenzijde van de slangwand en een betere bestendigheid tegen trillingen.