Locatie_Ecoson

Duurzame energie uit slachtafval met A-merken van ERIKS

Ecoson

Klant  : Ecoson 
Branche  : Duurzame energie 
Product  : Kogelkranen, vlinderkleppen en pneumatische aandrijving

Bedrijfsinformatie

Ecoson B.V., gevestigd in Son is in 2007 opgestart als onderdeel van moederbedrijf Sobel B.V. dat op haar beurt deel uitmaakt van VION Food Group. Ecoson omvat een vergistinginstallatie voor de productie van duurzame energie, een raffinage-unit voor dierlijke vetten en een biodieselfabriek.

De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 9.000 MWh uit biogas, 50.000 ton geraffineerd vet en 5.000 ton biodiesel. De grondstoffen zijn bestaande reststromen uit de vleesverwerkende industrie.

Contactpersonen

Ecoson

Hennie Tielemans, Hoofd technische dienst

ERIKS

Jeroen Schmidt, Project Manager Afsluiters, Instrumentatie & Kunststof Leidingsystemen

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS -Ecoson (141kB)

Productieproces

Bij Ecoson wordt slachtafval gebruikt als input voor de biodieselinstallatie. De productiefaciliteit bestaat uit twee processen: een vergistingsinstallatie en een installatie voor de verwerking van slachtafval.

In de vergistingsinstallatie wordt alle condens uit de fabriek verzameld in een soort grote ‘giertank’. Het gas wat hierin ontstaat, gaat naar de eigen gasmotor van 1,2 megawatt en levert zo dus energie voor de fabriek.

In de installatie voor de verwerking van slachtafval wordt het afval in drie processtappen omgezet naar biodiesel. Het slachtafval wordt eerst gewassen en gecentrifugeerd. Daarna wordt het afval geraffineerd in een speciaal proces waarbij weinig verlies optreedt. De laatste stap is een chemisch proces; het omesteren. Door het toevoegen van methanol en kawa ontstaat de uiteindelijke diesel.

Ecoson_

Project

ERIKS heeft voor dit project vele belangrijke componenten geleverd, waaronder de A-merken JC (kogelkranen), Crane (vlinderkleppen) en AMG (pneumatische aandrijvingen). Tevens is er vanuit ERIKS een projectteam opgezet om dit project in zijn geheel te begeleiden. Dankzij de uitgebreide technische ondersteuning van ERIKS en de uitstekende communicatie tussen beiden partijen is dit project succesvol en naar alle tevredenheid verlopen.