duurzaam-c-en-a 

Distributiecentrum geholpen door energie efficiënte lagers

c-en-a-logo

Klant  : C&A
Branche  : Distributiecentrum kleding
Product  : SKF Energysaving E2 lagers met langere levensduur

Aanleiding

Het distributiecentrum van C&A te Lisse verwerkt op volle toeren zo’n 200.000 stuks kleding per dag. Zo’n 75 procent van alle kleding die langs komt is hangende kleding. De aan en doorvoer van hangende kleding is een complex proces dat loopt over zo’n 36 kilometer rails. De Technische Dienst van C&A moet ervoor zorgen dat dit proces letterlijk en figuurlijk op rolletjes blijft lopen.

Essentieel in de logistieke keten van C&A zijn de transportbanen waar de ongeveer 12.000 trolleys langs tokkelen waaraan de kleding hangt. Een trolley is voorzien van twee kunststof looprollen met een kogellager en twee draaipunten. Ze worden aangedreven door rollenkettingen of glijden langs de hangbanen door hun eigen gewicht. Van linnen zomerjurkjes tot zware leren jassen, alles komt hangend langs.

c-en-a-kleding-aan-trolleys

Het is goed voor te stellen dat de 24.000 lagers in de trolleys een belangrijke rol spelen in het gehele logistieke proces. Wanneer trolleys niet lekker soepel lopen of zelfs vastlopen, bijvoorbeeld op de wissels, dan blijven alle trolleys daarachter hangen en moeten medewerkers deze een zetje geven of handmatig begeleiden. Dit kost tijd, kracht en is bovendien een bron van ergernis bij de medewerkers.

“De SKF E2 lagers hebben
een lichte loop, zijn stil en ook
nog eens voordeliger”

Besparingen

De technische dienst van C&A waardeert de samenwerking met ERIKS. Door haar mensen met kennis, door hoogwaardige producten te leveren en door het initiatief te nemen werd een op maat gesneden technische oplossing gevonden. Voor C&A betekent deze oplossing een besparing in energieverbruik, milieubelasting, bedrijfskosten en een verhoging van de efficiëntie en betrouwbaarheid van het logistieke systeem. Het distributiecentrum loopt nog soepeler, en mede daardoor kan C&A haar motto blijven waarmaken: kwaliteitskleding tegen een betaalbare prijs.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-C&A.

Bedrijfsinformatie

De gebroeders Clemens en August (C&A) Brenninkmeijer begonnen in 1841 hun linnenhandel in Sneek. Twintig jaar later werd het eerste filiaal met confectiekleding geopend, de eerste van ruim 400 vestigingen in Europa (waarvan circa 100 in Nederland). Het modern uitgeruste distributiecentrum van C&A Nederland staat in Lisse en is 52.000 m2 groot. Meer dan 300 vakmensen zorgen ervoor dat elk jaar miljoenen stuks kleding de juiste weg vinden.

c-en-a-dc

www.c-en-a.nl

Soepeler en voordeliger

Tot voor kort werden in de looprollen lagers van een onbekend merk toegepast. Deze leken goedkoop en door een ruime speling zou er weinig weerstand zijn. In de praktijk blijkt het wrijvingsverlies daardoor juist groter. ERIKS stelde Aad van Zonneveld van C&A voor om een test uit te voeren met de zojuist door SKF ontwikkelde energie efficiënte E2 kogellagers. Deze test verliep succesvol. Na een eerste order van 100 stuks werden al snel aanvullende orders geplaatst.

Bij de oude lagers is duidelijk een onnauwkeurige loop en onvoldoende rondloop van de kogels te constateren. De SKF E2 lagers geven kort na montage juist een lichte loop met een hoge loopnauwkeurigheid, ze zijn stil en laten de trolleys volledig uitlopen. De Technische Dienst van C&A is al snel overtuigd en laat sindsdien alleen nog maar SKF E2 lagers monteren. Veel storingen worden voorkomen en de levensduur van de lagers wordt verlengd. De SKF E2 lagers blijken in aanschaf ook nog eens voordeliger!

skf-e2-lagers

Contactpersonen


C&A Nederland
Aad van Zonneveld, Technische Dienst

ERIKS
Ferdinand Tollig,
Sales Engineer aandrijftechniek