xycarb hoofdbeeld

Reviseren in eigen beheer

Bedrijfsinformatie

xycarb safetyXycarb, een divisie van de wereldwijde Schunk Groep, biedt een compleet assortiment van keramische verbruiks-artikelen en aanvullende producten voor de wafer verwerkende industrie. Deze keramische oplossingen worden wereldwijd gebruikt in geavanceerde apparaten voor elektronische, opto-elektronische en zonne-energie toepassingen. De toepassingen hiervan zijn gebaseerd op compound en silicium half-geleiders, welke worden gebruikt in licht-techniek, display technologie en draadloze en mobiele telefoons in de automotive.

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Xycarb Ceramics.

Aanleiding

Xycarb produceert keramische artikelen voor de halfgeleiders-industrie. Tijdens dit proces wordt in een reactor een SI-carbide coating op grafiet gedampt. Deze coatinglaag dient als bescherming voor het grafiet. In de reactor heerst een onderdruk van 925 mbar en een temperatuur van 1.200 °C. De waterringpomp zorgt hierbij voor de onderdruk.

In het proces wordt het overgebleven Si in de pomp gezogen. Hier komt het Si in aanraking met water, waardoor het reageert tot zand (oftewel SiO). Het gevolg is dat de pompen na een bepaalde tijd door het zand vastlopen waardoor ze de onderdruk niet meer halen. Voorheen werden de pompen gereviseerd door de fabrikant. Dit was echter zeer kostbaar en tijdrovend, waardoor Xycarb contact zocht met ERIKS voor een goedkopere oplossing: het reviseren in eigen beheer. 

Besparing

xycarb2

ERIKS en Xycarb hebben samen onderzocht welke onderdelen uitwisselbaar zijn met ERIKS-producten. Deze onderdelen werden vervolgens getest op de pompen. En met succes, want elk product bleek een waardig vervanger voor het origineel. Zo zijn onder meer de originele mechanical seals na enkele tests vervangen door seals van ERIKS. Daardoor zijn de kosten per seal met maar liefst 83% gedaald. Ook worden nu de pakkingen en keerringen via ERIKS ingekocht. De kosten per set hiervan zijn gedaald met 92%. In 2008 is Xycarb gestart met het zelf reviseren van de pompen. Gemiddeld worden 10 pompen per maand gereviseerd. De totale kostenbesparing per jaar is hiermee aanzienlijk.