besparingen-op-onderhoudskosten

Grote besparingen onderhoudskosten Tata Steel


TataSteel

Klant 

: Tata Steel warmbandwalserij 2 

Branche 

: Basisindustrie 

Product 

: RVS slang met Eritite koppeling 

Besparingen 

: € 15.295,- en 14 uur minder productieverlies 

Bedrijfsinformatie

Tata Steel is een internationaal concern dat oplossingen levert in staal en aluminium. Bij Tata Steel werken 41.200 mensen in meer dan veertig landen, waarvan 11.300 in Nederland. In Nederland houdt Tata Steel zich bezig met de productie, bewerking en distributie van staal en aluminium.

Corus_terrein

Contactpersonen

Tata Steel bv

Bert Jansen, Installatiebeheerder

ERIKS bv

Wim Seignette, Sales Engineer slangen

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS-Tata Steel.

Aanleiding

Bij Tata Steel IJmuiden worden plakken staal uitgewalst tot een rol dun staal via de warmband walserij. Voordat de plakken staal worden gewalst tot de gewenste dikte worden ze verwarmd tot 1300 ˚C in een van de vier plakovens. Nadat de plakken zijn verwarmd, komen ze op een rollenbaan. Regelmatig waren er storingen aan deze rollenbanen wat leidde tot stilstand van de fabriek. De storingen aan de rollenbaan werden veroorzaakt door problemen met de waterkoeling en vetsmering van de lagers. Het lager wordt gekoeld door een watergekoeld deksel dat voor het lager is gemonteerd. Één van de problemen bleek de aanvoer van water via RVS slangen.

Besparing

ERIKS heeft in dit geval gekozen voor de 161 M, een extra flexibele RVS slang. Daarnaast zijn Eritite-koppelingen geadviseerd met een Viton® afdichting in verband met de temperatuur. Het voordeel van de Eritite-koppeling is dat er geen torsiespanningen meer in de slang kunnen ontstaan en de RVS slangen zeer snel zijn te (de)monteren. Bovendien werd de aansluiting aan het watergekoelde deksel verplaatst van de voorkant van het deksel naar de onderrand van het deksel. Hierdoor wordt de loop van de slang sterk verbeterd en ontstaan er geen rare knikken meer in de slang. Door de aanpassingen aan de slang is het mogelijk voor alle aansluitingen te werken met één universele slang waar voorheen twee maten slangen nodig waren.

tata slang

De verbeteringen hebben geleid tot aanmerkelijk minder fabrieksstoringen. De standtijd van de lagers is nu aanzienlijk verlengd en de installatie heeft een veel hogere betrouwbaarheid. Naast een aanzienlijke verlaging van de onderhoudskosten van ruim € 15.295,- is de grootste besparing gerealiseerd door 14 uur minder productieverlies.