kostenbesparing-oil-tanking

Standtijd aanzienlijk verlengd door Memory slangen

oiltanking logo

 Klant Oiltanking Amsterdam BV
 Branche : Op- en overslag minerale oliën
 Product : Memory slangen
 Besparingen : enkele tienduizenden euro's per jaar 

Bedrijfsinformatie

Oiltanking Amsterdam BV (sinds 1975) is gevestigd in het westelijk Havengebied van Amsterdam. Het bedrijf is gespecialiseerd in de op- en overslag van minerale oliën, zoals ruwe aardolie, benzine, vliegtuigbrandstof en gasolie.

oiltanking small 2

Download

Deze case study is te downloaden als PDF Case study ERIKS - Oiltanking Amsterdam BV.

Aanleiding

Aan zes zeesteigers worden dagelijks olietankers van brandstof voorzien. De dampen die daarbij vrijkomen, worden opgevangen en teruggewonnen via een vapour recovery unit. Per schip komt er 1.000 tot 1.500 kub vrij; de recovery unit verwerkt zo’n 7.500 kub per uur. De 6” slangen die aan de brandstoflaadarmen zijn gemonteerd, waren voorheen van roestvrij staal en later van een kunststof met een stalen spiraal. Met een lengte van 10 meter waren de rvs-slangen altijd loodzwaar, en de kunststofslangen waren altijd snel uitgehard. Bovendien rafelden ze altijd aan de buitenzijde, waardoor ze bijna niet te hanteren waren voor de operators. Zéker niet als er in 10% van de gevallen ook nog een verlengstuk van 4 meter nodig is. Op zoek naar een oplossing werd ERIKS om raad gevraagd. 

Besparing

ERIKS adviseerde de Memory slangen te gaan gebruiken. Deze industriële slangen zijn licht in gewicht en kunnen tegen een stootje: ze zullen niet snel slijten, breken of knikken en vormen altijd terug in model. Ze zijn bovendien uitstekend bestand tegen het medium dat er doorheen moet. Plus, ook heel belangrijk, ze zijn UV-bestendig, waardoor ze niet uitharden en dus flexibel blijven. Ze gaan dan ook veel langer mee dan andere slangen voor deze toepassing.

oiltanking small 3De combinatie met Fusiotherm flenskoppelingen maakt het geheel compleet. Deze zijn van kunststof, daarmee eveneens lichtgewicht  en uiteraard vonkvrij. Op praktisch alle terminals van Oiltanking vind je de Memory slangen van ERIKS in combinatie met Fusiotherm flenskoppelingen. Deze slangen zijn door hun lichte gewicht onderhoudsarm en arbotechnisch verantwoord. Het recyclen van vrijkomende (olie)dampen loopt daarmee gesmeerd, zowel voor de operators als voor het medium. Oiltanking Amsterdam draait inmiddels al anderhalf jaar met de Memory slangen: 12 stuks van 10 meter en 6 stuks van 4 meter. De ervaringen zijn positief. 

En vanuit kostenoogpunt gezien: de slangen zijn duurder in aanschaf dan Oiltanking Amsterdam gewend was, maar ze vragen weinig onderhoud. Daarnaast is de standtijd enorm verlengd. Moesten de slangen vroeger elk half jaar worden vervangen, nu gaan ze probleemloos al drie keer zo lang mee, en de verwachting is zelfs tot wel vier jaar. Al met al bespaart het Oiltanking Amsterdam enkele tienduizenden euro’s per jaar.